15. 05. 2018

Výsledky fondu Arete Invest za rok 2017: auditoři potvrdili 44% výnosnost

Arete Invest, český rychle rostoucí fond zaměřený na investice v oblasti nemovitostí, zveřejnil své auditované výsledky za loňský rok. Hrubý výnos aktuálně otevřeného podfondu Arete Invest CEE II činil za rok 2017 vysokých 44,2 %, kumulovaný hrubý výnos tak dosáhl již 82,2 %. Stejně jako v předchozím roce investoři obdrželi roční distribuci ve výši 6 %. Hodnota aktiv ve správě podfondu se během roku téměř ztrojnásobila z 24 na 70 milionů EUR. Detailní kontrolu výsledků již podle nových přísnějších pravidel provedli auditoři společnosti Deloitte.

„Uplynulý rok byl pro nás velice úspěšný. Podařilo se nám zdvojnásobit hodnotu aktiv ve správě, znásobit počet investorů i dále diverzifikovat naše portfolio a udržet nadstandardní výnosy pro naše investory. Výsledky odráží potenciál českého a slovenského investičního prostředí v oblasti nemovitostí a výrazně převyšují výsledky trhu,“ uvedl Robert Ides, spoluzakladatel fondu Arete Invest. „I v dalších letech chceme našim investorům přinášet nadstandardní zhodnocení. Zároveň pokračujeme v dodržování slibu, který jsme jim dali, a část výnosů jim již tradičně vyplácíme na čtvrtletní bázi.“
V uplynulém roce byl aktivní pouze podfond Arete Invest CEE II. Ten byl založen v únoru 2016 a postupně vytváří homogenní portfolio výnosových průmyslových nemovitostí s vysokým standardem. Očekávaná hodnota spravovaných aktiv tohoto podfondu v průběhu předpokládaného pětiletého investičního cyklu je 5 miliard CZK. Podfond cílí na průběžné zhodnocování vložených prostředků investorů ve výši až 11 % ročně, přičemž z toho až 6 % ročně činí peněžní distribuce vyplácené na čtvrtletní bázi. Aktuální výnosnost tyto avizované hodnoty daleko převyšuje.
Během roku 2017 byly dokončeny celkem čtyři akvizice, tři na Slovensku a jedna v České republice. Pronajímatelné plochy aktiv ve správě podfondu díky tomu narostly na téměř trojnásobek a zvětšila se i diverzifikace jak z geografického, tak odvětvového hlediska. „Pracujeme na dalších akvizicích a zároveň chystáme v některých našich areálech v České republice i na Slovensku novou výstavbu, která hodnotu našeho portfolia dále navýší. V následujících měsících plánujeme proinvestovat desítky milionů EUR,“ uvádí Lubor Svoboda, spoluzakladatel fondu Arete Invest.
V polovině loňského roku získal fond Arete Invest prestižní ocenění Czech Top 100 – Zvláštní cenu za inovace a transparentnost na investičním trhu České republiky. Důvodem byly především zásluhy o přivedení zahraničního kapitálu do České republiky, velmi transparentní přístup k investorům s využitím mezinárodních standardů, ale pod dohledem České národní banky díky lokální registraci fondu, dále pak průběžné peněžní distribuce ve výši 6 % ročně i krátký investiční cyklus prvního podfondu s auditovaným výsledkem více než 100% zisku pro akcionáře za pouhých 18 měsíců.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.6 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu