28. 11. 2018

Subjekty:
CENTRAL GROUP

Vysokou cenovou hladinu na trhu využívá stále více lidí k prodeji současného bytu a koupi nového, lepšího

Řada analytiků tvrdí, že realitní trh aktuálně dosahuje svého vrcholu.  Je tedy nejlepší doba na to byt prodat. Rozdíly v cenách starších bytů a srovnatelně velkých nových přitom nejsou až tak dramatické. Navíc v Praze rostly ceny starších bytů v poslední době velmi rychle a nové byty jsou tak v průměru oproti starším dražší jen o 21,5 procenta, což je druhý nejnižší rozdíl v celé republice. Tato situace vede stále více lidí k rozhodnutí prodat své současné bydlení a koupit si nové, lepší. Většinou volí stejnou velikost nebo o pokoj větší dispozici a lokalitu přizpůsobují svému současnému bydlišti.

Zatímco v minulosti mezi zájemci o vlastní nový byt převažovali ti, kdo pořizovali druhý byt například pro děti, nebo si naopak pořizovali své vůbec první vlastnické bydlení, dnes tak tvoří stále větší skupinu lidé, kteří si jen chtějí zvednout standard bydlení. „Lidi k přemýšlení o takové výměně staršího bytu za nový vede často nějaká nová výstavba v okolí jejich bydliště. Začnou se zajímat o to, za kolik se tam prodávají byty a srovnávají s cenou svého vlastního bydlení,“ vysvětlila výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.
Za malý rozdíl v ceně navíc lepší standard bydlení a parkovací místo
A rozdíly skutečně nejsou dramatické. Například na Praze 5 na sídlišti Velká ohrada se dnes běžně prodávají rodinné byty 3+kk po rekonstrukci kolem 4,9 milionu korun. Srovnatelný nový byt v projektu Nad Prokopským údolím, který Central Group buduje hned v sousedství s krásným výhledem do tohoto přírodního skvostu Prahy, vyjde jen o 725 tisíc dráž. Přitom navíc zahrnuje také kryté parkovací stání přímo v domě.
Podobně je to i u menších dispozic a bytů blíže centru Prahy. Například ve Vršovicích, které táhnou hlavně mladé, je dnes průměrná cena nabízených 2+kk ve starší zástavbě necelých 5,5 milionu korun. Nejlevnější srovnatelný nový byt této dispozice v projektu Petrohradská vyjde dokonce na méně. Dá se pořídit za pět milionů korun. V ceně je ale moderní rekuperace s dochlazováním, parkovací místo a sklep a navíc kompletní zařízení na míru v hodnotě 330 tisíc korun.

Dispozice Lokalita Průměrná cena v mil. Kč V ceně nového bytu je zahrnuto
Starší byt Nový byt
1+kk Vysočany 3,26 3,41
2+kk Vršovice 5,46 5,03 kryté parkovací stání, rekuperace
3+kk Stodůlky 4,9 5,6 kryté parkovací stání
4+kk Horní Měcholupy 5,6 7,7 2x kryté parkovací stání

Pokud by chtěl zájemce získat o pokoj větší bydlení, v projektu Petrohradská za ně dá 7,7 milionu korun. I zde získá za 2,2 milionu korun rozdílu oproti ceně svého starého 2+kk kromě jednoho pokoje navíc také lodžii a terasu, dvě komory, uzavřené parkovací stání, tedy vlastně uzavřenou garáž v podzemním parkovacím prostoru, moderní rekuperaci a navíc kompletní vybavení nábytkem na míru v hodnotě 430 tisíc korun.
Zaplatit lze až rok po nastěhování
Nejčastější obavy zájemců o bydlení pramení především z období mezi prodejem starého bytu a koupí nového. To však mohou vyřešit poměrně snadno. Central Group zájemcům umožňuje po zaplacení dvacetiprocentní zálohy nastěhování s tím, že zbytek prostředků mohou složit později, dokonce až do roku od nastěhování. Mají tak dostatek času na to starý byt v klidu prodat nejvyšší nabídce nebo získat hypoteční financování na pokrytí rozdílu v ceně.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek