17. 03. 2020

YIT: Navzdory epidemii koronaviru ceny nových bytů v dlouhodobém horizontu neklesnou

Současná situace je vlivem šíření koronaviru a přijetí nezbytných opatření velmi náročná pro celou českou společnost. Kromě dopadů na zdraví, kterým je potřeba v maximální možné míře předcházet, o což se teď všichni aktivně snažíme, se bude muset nejen Česko vyrovnávat s poklesem hospodářství a řada firem s ekonomickými ztrátami. A jak se důsledky projeví na trhu s rezidenčními nemovitostmi a na jejich cenách?

Pokud se situace razantním způsobem nezhorší, budou podle odborníků ze společnosti YIT, jednoho z předních rezidenčních developerů, dopady spíše krátkodobé. „Lidé se nyní samozřejmě soustředí na ochranu svého zdraví a svých blízkých. Pořizují si pouze to nejdůležitější a další nákupy odkládají na dobu, až se vše začne zlepšovat. Logicky tak klesá i poptávka po nemovitostech a může dojít ke stagnaci růstu cen. V dlouhodobém horizontu ale žádné zlevňování nových bytů neočekáváme,“ říká Dana Bartoňová, obchodní ředitelka YIT Stavo, a dále vysvětluje, proč ke snížení cen nedojde: „Bydlení je základní potřeba, kterou sice můžete na čas odložit, ovšem vyřešit ji musíte, takže lidé nemovitosti nakupovat budou. Navíc se pražský trh kvůli složitým a zdlouhavým povolovacím procesům potýká s velkým nedostatkem nových bytů. Kdyby situace byla jiná a nabídka by překypovala množstvím volných bytů, pak by ceny klesly. Takto se dá očekávat maximálně zlevnění některých doprodejových jednotek v novostavbách, ale k tomu dochází vždy, bez ohledu na současný vývoj. Naopak se reality mohou stát pro spoustu lidí ještě zajímavější investicí. Akciové trhy zažívají turbulentní časy a propadají se. Pokud investoři budou hledat jiné možnosti a přikloní se k dlouhodobému a mnohem bezpečnějšímu zhodnocení svých peněz, zájem o nemovitosti může stoupnout.“
Negativní ekonomické dopady na firmy ale zřejmě povedou v řadě případů k propouštění a růstu nezaměstnanosti. Jak potvrzuje Dana Bartoňová, tyto důvody mohou vést k částečné změně v chování kupujících: „Obavy ze ztráty zaměstnání a neschopnosti dostát svým závazkům mohou lidi odradit od nákupu na hypotéku. Je proto pravděpodobné, že vzroste poptávka po nájemním bydlení, což by pak mohlo přinést i zvýšení nájmů.“
Tisková zpráva YIT Stavo, YIT

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek