19. 07. 2021

Z věcného záměru zákona o vyvlastnění vzejde jen neambiciózní novela, která stavební řízení v ČR neposune

Efektivní proces vyvlastnění, který je klíčovou součástí stavebního řízení v ČR, připravovaný návrh zákona nepřinese. Ve svých připomínkách k věcnému záměru zákona o vyvlastnění z dílny ministerstva pro místní rozvoj to uvedla Hospodářská komora. Pokud chtějí zákonodárci přinést účinný právní předpis, musí jeho věcný záměr přinést nové a efektivní koncepty či právní instituty k urychlení procesu vyvlastnění. Ty musí být předvídatelné, vyvážené a férové. Předložený věcný záměr, který dnes projedná vláda, nicméně v mnoha aspektech situaci spíše komplikuje.

Hlavnímu cíli, tedy zrychlení procesu vyvlastnění, se věcný záměr věnuje podle Komory pouze okrajově. Vágní a široké vymezení, které tento materiál obsahuje, není zárukou jednoznačné ochrany vlastnických práv a nastavení žádoucí předvídatelnosti vyvlastňovacích titulů a postupů. Není zde žádný výrazný posun proti současnému stavu. To samo o sobě podle Hospodářské komory nestačí k zahájení jiných legislativních kroků než formou novelizací.
„Materiál považujeme za promarněnou šanci, a pokud nebudou nástroje opravdového urychlení celého procesu vyvlastnění do nového zákona zapracovány, pak dost možná také za promarněné státní prostředky na zpracování tohoto věcného záměru. V některých kapitolách ani není zřejmé, k jakému řešení vyvlastnění se předkladatel přiklání, a tedy jakým směrem se bude ubírat při tvorbě paragrafového znění zákona. Nechává si tak až příliš otevřené dveře,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.
Hospodářská komora proto požaduje jasné zákonné zakotvení řízení o vyvlastnění, a to společně se stavebním řízením. Nikoliv odděleně, jak předpokládá věcný záměr. Ten v současné verzi naopak umožňuje rozsáhlé obstrukční praktiky dotčených subjektů a snížení pružnosti celého řízení o přípravě zejména infrastrukturních staveb v ČR.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek