28. 11. 2018

Za Vánoce letos Češi utratí více než 11 tisíc korun

Průměrná částka, kterou Češi letos plánují utratit za dárky se vyšplhala na 6 137 korun. Mezi nejpopulárnější dárky dlouhodobě patří kosmetika, oblečení a knihy. Za vánoční nákupy potravin, alkoholu a dekorací vydají Češi tento rok v průměru 4 850 korun. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Nielsen Admosphere pro úvěrovou společnost PROFI CREDIT.

Vánoční dárky letos nakupuje naprostá většina Čechů slavících Vánoce (96 %). Nejčastějšími obdarovanými jsou jejich partneři (73 %), děti (66 %) a rodiče (58 %). Výrazně menší část respondentů se chystá koupit dárek svým přátelům (28 %) či kolegům v práci (11 %).
8 z 10 Čechů uvedlo, že se chystá svým partnerům koupit více než jen jeden dárek. Jejich drahé polovičky se mohou letos pod stromečkem nejvíce těšit na kosmetiku, kterou jim plánuje koupit 46 % dotázaných. Druhým nejčastěji plánovaným dárkem je oblečení (40 %) a třetím jsou knihy (23 %). Rostoucí oblibě se těší dárkové poukázky (15 %). Klenoty, hodinky a jiné luxusní doplňky jsou spíše vzácností (4 %).
Zatímco ještě v loňském roce činila průměrná útrata za dárky 5 096 korun, letos stoupla o 20 % na částku 6 137 korun. Dárky však zcela jistě nejsou jedinou výdajovou položkou spojenou s vánočními svátky. Další tisíce korun vydají Češi za potraviny, alkohol, vánoční dekorace, cukroví, stromeček apod. Za tyto položky pak utratí v průměru 4 850 korun. „Čeští spotřebitelé tak letos v průměru utratí za Vánoce více než 11 tisíc korun. To je o celou tisícovku více než v loňském roce“, vypočítává Pavel Klema, generální ředitel PROFI CREDITu.
Přestože výdaje na Vánoce každoročně rostou a pro většinu českých rodin znamenají zvýšenou finanční zátěž oproti jiným částem roku, uvedlo 69 % respondentů průzkumu, že letošní Vánoce zvládnou ufinancovat ze svého běžného příjmu. 30 % dotázaných připustilo, že musí sáhnut do svých úspor vytvořených v průběhu roku. Desetitisíce Čechů pak sáhnou po půjčce. „Více než 15% meziroční nárůst průměrné částky, kterou si u nás klienti letos před Vánoci půjčují, vypovídá o neutuchajícím optimismu českých domácností a jejich ochotě utrácet,“ vysvětluje Pavel Klema.
Vánoce jsou u nás nejoblíbenějšími svátky v roce. Slaví je 95 % dospělé populace. Z aktuálních dat průzkumu však vyplývá, že Češi jsou stále vlažnější k typickým vánočním zvykům a tradicím. Tradiční štědrovečerní večeři, pouštění vánočních koled, posílání vánočních pohlednic nebo půst na štědrý den tak bude dodržovat o 7 % lidí méně než v roce předešlém. Do kostela na půlnoční mši se chystá pouze 14 % Čechů. Na charitu v době Vánoc pravidelně přispívá pouze 15 % dotázaných.
Tisková zpráva Profi Credit

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek