10. 09. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Zájem o nadstandardní úpravy bytů je stále velký, hitem jsou vinylové podlahy

Zablokovaný proces povolování nových staveb a prakticky vyčerpaný trh s pozemky vhodnými pro rezidenční výstavbu vyhnaly ceny bytů zejména v Praze do nevídaných výšin. V době, kdy mají mnozí zájemci o byt kvůli špatnému ekonomickému vývoji způsobenému koronavirovou pandemií problém dosáhnout na hypotéku, musí stále více peněz použít na spolufinancování. Ani to však neznamená, že by klesla poptávka po nadstandardních úpravách dokončovaných bytů.

Potvrzuje to například dlouhodobý lídr bytové výstavby Ekospol. „Množství klientských změn je v dnešní době zhruba na stejné úrovni jako před lety, kdy byly ceny některých bytů až o polovinu nižší. Zájem klientů o individuální úpravy vybraného bytu neklesá,“ potvrzuje Lukáš Gregor z oddělení klientských změn společnosti Ekospol.
Více než polovina kupců bytů tohoto developera je přitom naprosto spokojena s nabízenými standardy. Dokládá to jen, že nabídka doplňků v klientském centru Ekospolu je opravdu široká. „Všechny byty od společnosti Ekospol se vyznačují velmi vysokou kvalitou provedení už v základním standardu, který převyšuje srovnatelné projekty nabízené na trhu,“ zdůrazňuje generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu Evžen Korec.
Zhruba čtvrtinu zájemců o koupi bytu u této společnosti představují movití lidé, kteří volí vysoký nadstandard a finanční otázku přitom příliš neřeší. Zbývající necelá čtvrtina kupců by nadstandardní řešení uvítala, ale limituje je množství finančních prostředků, jimiž disponují.
Zájemci nešetří podle Lukáše Gregora z oddělení klientských změn především na podlahových plochách. „Ve standardní nabídce máme laminátové podlahy, ale mnoho zájemců dnes požaduje podlahy vinylové, které poskytujeme za příplatek,“ říká. Za příplatek – ovšem vyšší – nabízí Ekospol i třívrstvou dřevěnou podlahu, která je pokládána zámkovým systémem, a sice s tloušťkou lamel 13, respektive 14 mm, přičemž 3,5 mm z toho tvoří nášlapná vrstva dřeva. Dřevěné podlahy však dnes stojí na okraji zájmu spotřebitelů, v poptávce jednoznačně hraje prim vinyl.
K přednostem vinylových podlah patří mimo jiné to, že věrněji imitují klasické dřevo – pro laika jsou na první pohled k nerozeznání od masivu. Navíc jsou příjemné na dotyk a ve srovnání s laminátovými podlahami mají pocitově teplejší povrch a jsou tišší. Pokud jde o uplatnění v bytě, požadují klienti vinylovou podlahu nejčastěji do kuchyní, kde je větší riziko polití podlahy vodou (což vinylu nevadí), ale také ji chtějí do obývacích pokojů. Naproti tomu v ložnicích a v předsíni jim naprosto vyhovuje standardní laminátová podlaha, kterou Ekospol nabízí ve třech kategoriích – v základní úrovni Ekostandard, ve střední úrovni Ekoplus a v prémiové variantě Ekoluxus.
Pokud jde o barevnost, mohou si zájemci vybírat ze tří desítek variant – počínaje mnoha odstíny imitací různých druhů dřeva, přes moderní odstíny šedé, a to ve variantách od nejsvětlejší téměř bílé až po velmi tmavou šedou. „V naší vzorkovně si spolehlivě vybere 99 procent klientů. Jen zcela výjimečně se stane, že zákazník má jinou představu. V takovém případě mu obvykle předáme byt bez podlah a pak už je výběr a položení podlah jen na něm,“ popisuje zkušenosti Lukáš Gregor z oddělení klientských změn.
U laminátových používá Ekospol standardně podlahy zátěžové třídy 32 a 33, u nichž je tloušťka lamel 8 mm, respektive 12 mm. V poslední době rapidně stoupá zájem o podlahy zátěžové třídy 33, které mají standardně „V“ spoje
V případě vinylových podlah se tloušťka lamel pohybuje kolem 10 mm, přičemž na spodní části lamel je vrstva přírodního korku. Zájemci mají na výběr z několika tříd zátěže – 31, 32 a dokonce 42, která nese označení Business. Nejnáročnějším zájemcům nabízí dlouhodobý lídr bytové výstavby také celovinylovou podlahu zátěžové třídy 32 s tloušťkou lamely 5,5 mm, jejíž předností je voděodolná protihluková podložka na spodní části lamel.