Úterý 24. listopadu. Svátek má Emílie.

Zájem o úvěry od Lišky v 1. pololetí vzrostl o 14 procent

07.07.2020 11:07 Tisková zpráva: Českomoravská stavební spořitelna

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) uzavřela v prvním pololetí o 14,2 procenta úvěrů více než loni. Vývoj v posledních měsících tak zájem o úvěry zatím zásadně neovlivnil. V posledních měsících rovněž výrazně vzrostl zájem o spoření.

Největší domácí stavební spořitelna poskytla v 1. pololetí letošního roku úvěry v objemu 11,502 miliardy korun, meziročně o 14,2 procent více. „Předpokládali jsme, že letošní rok bude v úvěrování patřit mezi ty velmi silné. Současná situace samozřejmě naše očekávání změnila, nicméně vývoj v 1. pololetí pokračující zájem o úvěry od stavebních spořitelen potvrdil,“ komentoval výsledky místopředseda představenstva ČMSS Jochen Maier.

„Obyvatelé České republiky chtějí bydlet lépe, chtějí kupovat nové bydlení a rekonstruovat to stávající. Z našeho aktuálního průzkumu vyplývá, že pětina lidí se chce v blízké době přestěhovat, současná situace na tom nic nezměnila,“ vysvětluje důvody růstu zájmu Jochen Maier. Ve 3. čtvrtletí lze podle něj očekávat pokles zájmu o úvěry, ten by však měl být jen krátkodobý a nijak zásadní.

ČMSS v letošním roce předpokládala i nárůst zájmu o stavební spoření. To nabízí dlouhodobě mezi zabezpečenými produkty nejvyšší výnos a stabilitu. I přes současný vývoj, kdy mají lidé raději peníze připraveny rychle k dispozici, zájem o spoření mírně rostl. ČMSS tak v 1. pololetí uzavřela 93.576 smluv, meziročně o 3,4 procent více. V posledních měsících zájem o nové smlouvy výrazně zrychlil, v samotném červnu uzavřela ČMSS 29.654 tisíc nových smluv.

„Za celý rok zřejmě stavební spořitelny uzavřou méně smluv než loni, příští rok počítáme s opětovným nárůstem zájmu. Dlouhodobá stabilita a bezpečnost stavebního spoření vždy nejlépe vynikla v dobách propadu finančních i akciových trhů,“ uzavřel Jochen Maier.

ČMSS ke konci června obsluhovala 1,3 milionu klientů.