13. 10. 2021

Zákazníky skupiny Bohemia Energy entity přebírají dodavatelé poslední instance

Dodavatel Bohemia Energy a další firmy ze skupiny Bohemia Energy entity dnes oznámili ukončení činnosti. Zákazníci z řad spotřebitelů i firem o energie nepřijdou. O nepřetržitou dodávku elektřiny nebo plynu se u nich postarají dodavatelé poslední instance.

„Je to selhání komerčního subjektu v důsledku spekulací a celoevropského růstu cen energií. Máme pro tyto případy zákonné nástroje, nikdo nepřijde o dodávky energií, všichni přejdou pod dodavatele poslední instance. Nic to nemění na skutečnosti, že naše vláda dotáhne kompenzace pro všechny domácnosti a firmy na bázi energošeků a snížení DPH,“říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Dodavatel poslední instance (DPI) je nástrojem, který chrání spotřebitele v případě úpadku jakéhokoliv dodavatele energií. Nastupuje okamžitě a energie od něj lidé mohou odebírat nejdéle půl roku. Kdykoliv během této doby si mohou vybrat nového řádného dodavatele a přejít k němu bez jakýchkoliv omezení. I pokud měli s původním dodavatelem uzavřenou smlouvu na dobu určitou, ta v rámci DPI již neplatí.

„Spotřebitelé v tuto chvíli nemusejí nic dělat, nemusejí nikam volat nebo chodit na pobočky. Jejich dodavatel poslední instance se jim ozve sám během několika dní. Dostanou od něj základní informace a oznámení o ceně, za kterou jim bude energie dodávat. Běžně takové vyrozumění probíhá do pěti dnů. Tentokrát se však ukončení činnosti týká jednoho z největších tuzemských dodavatelů. Je tedy velmi pravděpodobné, že bude docházet k drobným zpoždění, než dodavatelé poslední instance stihnou informovat všechny zákazníky,“ vysvětluje Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

REKLAMA

„S ERÚ, OTE i všemi DPI jsme v kontaktu, okamžitě bylo vytvořeno několik pracovních skupin, aby všichni měli potřebné informace a vše se zvládlo,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku René Neděla a dodává: „Vznikla také technická skupina, kdy ERÚ je v kontaktu s distributory energií, kteří hrají klíčovou úlohu v celém procesu. Všichni se snažíme – MPO, ERÚ, OTE i DPI – dělat maximum v duchu svých pravomocí proto, abychom lidem, které nechal končící dodavatel na holičkách, pomohli.“

Cena, za kterou DPI bude energie dodávat, není přímo regulovaná, řídí se však pevnými pravidly. DPI do ní může promítnout například vyšší administrativní náklady spojené s přebíráním zákazníků na krátkou dobu. Tlak na ceny elektřiny a plynu teď však vyvíjejí především vysoké ceny na burze, kde dodavatelé energie nakupují, DPI nevyjímaje. Většího zdražení se tak v rámci DPI mohou dočkat zejména lidé, kteří u původního dodavatele měli starší smlouvy s (z dnešního pohledu) výhodnou cenou.

„Zdražují téměř všichni dodavatelé a ani dodavatelé poslední instance nemohou nastavit ceny pod úrovní, za kterou energie sami nakupují. Přesto jsem už vyzval jejich vedoucí představitele, aby nabídli lidem ceny skutečně odpovídající situaci a nikoliv vyšší. Energetický regulační úřad bude jejich výpočet pečlivě kontrolovat, zda odpovídá zákonu a zahrnuje pouze oprávněné náklady,“ dodává Stanislav Trávníček.

Energetický regulační úřad společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu nyní jednají s dodavateli poslední instance. Ačkoliv DPI již deklarovali, že jsou spotřebitele připravení převzít, jde o dosud největšího dodavatele, který v České republice ukončil činnost.

Informace k institutu DPI jsou dostupné na webových stránkách ERÚ (zde). O vývoji situace bude úřad veřejnost průběžně informovat.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek