EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Zmírnění daně z nabytí realitní trh nespasí

 

Piráti předložili návrh, kterým by se zmírnila daň z nabytí nemovitosti. Cílem je dostupnější bydlení pro velkou část populace. Zájemcům o vlastní bydlení by toto opatření sice finančně odlehčilo, realitní trh ale nespasí.

Loading



 


Daň z nabytí prošla v průběhu let již několika změnami. K té poslední došlo v listopadu 2016, kdy povinnost platit čtyřprocentní daně přešla na kupující. Piráti nyní navrhují snížení daně z nabytí nemovitosti ze čtyř na dvě procenta u nemovitostí do čtyř milionů korun, nebo do osmi milionů korun v případě dvou kupujících nebo nabývání do společného jmění manželů. Hodnota, která tuto hranici převyšuje, by byla daněna základní sazbou.

Šance pro nižší a střední vrstvy

Piráti návrhem reagují na doporučení České národní banky (ČNB), podle kterých musí mít žadatel o hypotéku naspořeno ve většina případů 20 % hodnoty kupované nemovitosti a nově splňovat i příjmová kritéria. Celkem si tak musí žadatel připravit v době nákupu 24 % hodnoty nemovitosti. Zájemcům o hypotéku se navíc s postupně rostoucí úrokovou mírou úvěr na bydlení prodražuje.
„V dnešní době velmi drahých nemovitostí je dodatečná platba za daň z nabytí na samotné hranici možností kupujících. Často kvůli dani odsouvají o několik let např. úpravy či rekonstrukce koupené nemovitosti, protože reálně jim na toto prostředky už nezbývají. Někteří kupující si na daň dokonce půjčují. Jakákoliv změna k lepšímu – snížení či zrušení daně nebo přenesení daně zpět na prodávajícího, by zlepšila dostupnost bydlení,“ uvedl Daniel Kotula z RE/MAX City.
Snížení daně by uvítali i developeři. „Jakékoliv snížení daní je pozitivním krokem a jako takové ho vítám. Snížením daňové zátěže se sníží množství peněz, které stát přerozděluje, což je jedině dobře. Tento konkrétní návrh je pozitivním signálem po velmi dlouhé době, který by zájemcům o novou nemovitosti mohl opravdu pomoci,“ uvedl Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu. Přerozdělením se ale množství peněz nemusí snížit, nicméně se může zvýšit deficit.
Podle Pirátů se v české populaci rozevírají „nůžky“ mezi bohatší a chudší skupinou obyvatel. Jejich změna zákona může podle nich „zvýšit šance nižší a střední vrstvy obyvatel na pořízení důstojného vlastního bydlení“.
Snížení daně z nabytí nemovitosti je podle tiskové mluvčí Central Group pro zájemce o bydlení pozitivní, ale „u bytu za čtyři miliony by se jednalo o úsporu 80 tisíc korun, což zrovna neleze považovat na výrazné zpřístupnění bydlení.“

Ceny nemovitostí rostou rychleji než mzdy

Důvodová zpráva vysvětluje nezbytnost navrhované právní úpravy tím, že „ceny nemovitostí v žádaných lokalitách rostou rychleji než průměrná mzda. Na růstu cen nemovitostí určených k bydlení se podílí také spekulanti a investoři, kteří v mnoha případech využívají právnické osoby pro vyhýbání se placení této daně, a tím si výrazně zlepšují pozici na trhu oproti fyzickým osobám, které mají být primárními uživateli nemovitostí určených k trvalému bydlení.“
Piráti proto také navrhují upravit osvobození od daně z nabytí u novostaveb, kdy by osvobození mohly využívat pouze fyzické osoby (občané ČR nebo jiného státu EU a Evropského hospodářského prostoru). Chtějí tak zamezit obcházení zákona a vyhýbání se dani v případech, kdy nemovitost koupí společnost a zájemci prodá podíl v této firmě.
Takových případů je ale podle developerů na trhu minimálně. „Nové byty si od nás kupují výhradně fyzické osoby a myslím si, že podobně je tomu i u většiny ostatních developerů. Byty prostřednictvím koupě celé společnosti si pořizují hlavně lidé, kteří chtějí z nejrůznějších důvodů zatajit její vlastnictví. A takových je na trhu výrazná menšina. My se s nimi ani nesetkáváme,“ vysvětluje Evžen Korec.

Dostupnost bydlení se nezvýší

Průměrná cena seconhandových nemovitostí, kterých se platba daně týká, vzrostla za poslední dva roky o více než 20 procent. Pirátské řešení realitnímu trhu tak podle odborníků příliš nepomůže. Problém totiž stále tkví jinde.
„Hlavní příčina současných problémů je na straně nabídky, kdy úřady nejsou schopny, či v některých případech ani příliš nechtějí nové bytové projekty vůbec povolovat. Kvůli tomu klesla nabídka nových bytů za poslední tři roky v hlavním městě skoro o 40 % a cena nových bytů za stejné období narostla téměř o polovinu. Jediným smysluplným řešením je nastavit dlouhodobě takové podmínky, které dokáží poptávku po bydlení nasytit, tedy zejména projevit větší ochotu a vůli k nové bytové výstavbě,“ uvedl Radek Polák, tiskový mluvčí společnosti Trigema.
Stejně to vidí i Evžen Korec: „Ani případné snížení či dokonce rušení této daně dostupnost vlastního bydlení nezvýší. Jedinou cestou, jak dostupnost vlastního bydlení zvýšit, je výrazně zjednodušit povolovací proces staveb, připravit nové pozemky pro rezidenční výstavbu a urychleně povolit více konkurenčních projektů se stovkami bytů. Jen to by mohlo vést k tomu, že se na trhu opět objeví i byty z nejlevnějšího cenového segmentu.“
„Zvýšení dostupnosti bydlení zejména v Praze pomůžeme jen masivní nová výstavba rezidenčních projektů, která uspokojí současnou velkou poptávku, která žene ceny bydlení v Praze nahoru,“ dodala Marcela Fialková.

Zrušení daně neprošlo

ODS usilovala již několikrát o zrušení daně z nabytí nemovitosti. Naposledy předložila tento návrh vládě v loňském roce, která jej však opět odmítla. ODS argumentovala, že zrušení daně by snížilo kupujícím náklady na pořízení, čímž by vzrostly investice a potažmo příjmy státu z ostatních daní, jako je daň z přidané hodnoty a daně z příjmů. Stát by navíc podle ODS ušetřil stovky milionů korun za výběr této daně.
Vláda se však nechtěla rozloučit s miliardami korun, kterými daň z nabytí přispívá do státního rozpočtu. „Výnos daně z nabytí nemovitých věcí je stabilním příjmem veřejných rozpočtů, přičemž tato daň je transparentní, snadno prokazatelná, její správa a kontrola je poměrně snadná a lze u ní přepokládat malý rozsah daňových úniků,“ stálo tehdy v návrhu stanoviska pro jednání kabinetu.
Podle odhadů Pirátů je ale zmírnění daně z nabytí vhodnější než úplné zrušení této daně. „V případě úplného zrušení daně z nabytí nemovitosti, by kromě významného snížení příjmu státního rozpočtu o více než 12 miliard korun došlo také ke zvýšení spekulativního a investičního kapitálu na nemovitostním trhu, což by z makroekonomického hlediska v dlouhodobém horizontu znamenalo nežádoucí zvýšení cen nemovitostí a tím i snížení dostupnosti vlastního bydlení,“ uvádí důvodová zpráva k návrhu.
Pirátské zmírnění daně by mělo podle důvodové zprávy snížit příjmy státního rozpočtu maximálně o dvě miliardy korun ročně. Návrh musí nejprve projednat vláda, které se ale snížení příjmu státního rozpočtu nemusí líbit. Stanoviskem vlády se pak budou zabývat poslanci. Cesta pirátského návrhu je tedy ještě dlouhá a velmi nejistá.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *