EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Jak dofinancovat daň z nabytí?

 

Daň z nabytí přešla v říjnu 2016 pouze na nabyvatele vlastnického práva. Kupující proto musí doplatit další čtyři procenta z ceny nemovitosti z vlastních úspor. Banky však umožňují při splnění určitých podmínek dofinancování daně v rámci hypotečního úvěru.

Loading



 


Česká národní banka (ČNB) zpřísnila od října loňského roku svá doporučení a omezila maximální výši poskytované hypotéky k hodnotě nemovitosti (LTV) na 95 procent. Od dubna letošního roku navíc přijde další omezení na 90 procent. Zájemci o hypotéku tak budou potřebovat z vlastní kapsy minimálně 10 procent. Omezení se týká také podílu poskytovaných hypoték v rozmezí od 80 do 90 procent, kterých banky budou moci poskytovat pouze 15 procent z objemu sjednaných hypoték. Více vlastních prostředků tak bude potřebovat více lidí.

Daň z nabytí zvyšuje nároky

Zájemcům o vlastní byt ale udělala čáru přes rozpočet i změna poplatníka daně z nabytí ve výši čtyř procent, kterou od října loňského roku platí pouze kupující. K pořízení vlastního bydlení tak kupující potřebuje další čtyři procenta.
Banky většinou umožňují daň zahrnout do hypotéky pod podmínkou, že je součástí ceny nemovitosti a k nemovitosti existuje zástava v dostatečné hodnotě. Výše úvěru nesmí přesáhnout regulátorem doporučovanou výši LTV. V rámci účelu koupě nemovitosti lze financovat i náklady spojené se zaplacením daně z nabytí nemovitosti, pokud jsou splněny podmínky pro maximální LTV (výše úvěru bude navýšena o daň z nabytí nemovitosti a čerpání by bylo realizováno na základě daňového přiznání). V takovém případě bude úvěr čerpán postupně,“ říká Alena Nováková, tisková mluvčí Expobank.
Zahrnutí daně do hypotečního úvěru umožňuje i Raiffeisenbank. „Klient může využít nabídky získat potřebný obnos k pokrytí daně v rámci hypotečního úvěru. Následně musí jen doložit, že daň odvedl,“ říká tisková mluvčí banky Petra Kopecká.
Hypoteční banka očekává, že část klientů bude muset využít vlastní prostředky na úhradu daně z nabytí. „Připravili jsme proto možnost financování této daně v rámci hypotéky. Jednou z podmínek pro její získání je ale to, že hodnota zastavené nemovitosti (tzv. LTV) nesmí v součtu překročit aktuální limit ČNB,“ říká tisková mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková
Komerční banka dává přednost situaci, kdy daň z nabytí není součástí ceny nemovitosti. „Prostřednictvím hypotečního úvěru umožňujeme financovat i vedlejší náklady související s investicí do nemovitosti maximálně do výše 50 procent objemu hypotečního úvěru. Jedním z vedlejších nákladů může být i úhrada daně z nabytí nemovitých věcí – klient musí tuto informaci uvést v žádosti o hypoteční úvěr nebo musí být příslušná částka uvedena v nabývacím titulu (např. v kupní smlouvě), neměla by ale být součástí kupní ceny,“ říká Michal Teubner z Komerční banky.

Posloužit může i neúčelový úvěr

V případě, že daň z nabytí nemovitosti není financována bankou, požaduje banka doložení vlastních zdrojů na její zaplacení ještě před čerpáním úvěru. Podmínky jsou pak uvedeny v úvěrové smlouvě.
Pod podmínkou dostatečné bonity klienta je další možností dofinancování daně neúčelovým úvěrem (například spotřebitelským), u kterých banka nekoumá užití zapůjčených finančních prostředků. Ovšem výhodou financování daně z nabytí hypotečním úvěrem jsou nižší úrokové sazby, které účelové hypotéky nabízí.
Dubnový nárůst doporučeného limitu LTV v kombinaci s omezení počtu žádostí v pásmu LTV od 80 do 90 procent, zvyšující se úroková sazba a přenesení platby daně na kupující povede s největší pravděpodobností k tomu, že na hypotéku dosáhne méně lidí než dosud.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Družstevní bydlení je stále cenově dostupnější alternativa

Pořízení staršího družstevního bytu je v průměru o 15 procent levnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Zatímco průměrná prodejní cena bytu v Česku v osobním vlastnictví na začátku letošního roku dosahovala 70 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena za metr čtvereční družstevního bytu byla na hranici 47 tisíc korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *