EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Zpracovat připomínky k Metropolitnímu plánu Prahy potrvá roky

 

Dnes vyprší termín pro podávání připomínek k připravovanému Metropolitnímu plánu Prahy. Vypořádání desítek tisíc připomínek může zabrat dva až tři roky. Plán má začít fungovat v roce 2023, není ale jisté, že se termín podaří dodržet.

Loading



 

„Očekáváme, že připomínek budou desetitisíce. Přesné číslo budeme znát asi až po Novém roce,“ uvedl mluvčí Institutu plánování a rozvoje (IPR) Marek Vácha. Očekává, že připomínek bude více, než jich dorazilo při schvalování stávajícího plánu, který platí od roku 2000. Tehdy jich přišlo 16 tisíc.

Jen samotné třídění může zabrat měsíce. „Pro to vypořádávání s připomínkami musí pak být určen zastupitel, a proto také musíme počkat na ustavení nové rady po podzimních volbách. Nejspíš tuto obtížnou funkci vyfasuje nový radní pro územní rozvoj. To faktické vypořádávání tak začne na přelomu roku,“ řekla radní pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalice/SZ).

Vypořádání pak podle Marka Váchy může trvat dva až tři roky. Není proto jisté, že se termín fungování Metropolitního plánu, který je stanoven na rok 2023 a byl již několikrát posunut, podaří dodržet.

Nejčastěji se připomínky radnic, institucí či veřejnosti týkají regulace výškové zástavby, zachování zeleně či nezahušťování prostor v centru Prahy. „Návrh Metropolitního plánu nerespektuje mezinárodní úmluvy o ochraně kulturního dědictví,“ uvedl například Národní památkový ústav.
Zdroj : E15.cz

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *