EUR 25.175

USD 23.482

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.175

USD 23.482

Fikce souhlasu pod palbou kritiky: zelená pro černé stavby a prostor pro korupci

 

Fikce souhlasu, neboli že mlčení znamená souhlas, je změna ve stavebním zákoně, která má pomoci ke zkrácení doby pro vyřízení stavebního povolení. Jenže fikce souhlasu má své zastánce, ale i odpůrce. Podle některých je fikce souhlasu zelená pro černé stavby a dává prostor korupci. 

Loading



 


Fikce souhlasu znamená, že v případě, když žadatel neobdrží do třiceti, maximálně do šedesáti dnů rozhodnutí, znamená to, že stavba má zelenou. Týká se to rozhodnutí od hasičů, hygieniků nebo z odboru územního plánování.

Úřady prý nestihnou rozhodnout

Za problémovou považují fikci souhlasu úředníci. Když je silný stavební měsíc, úředníci se za 30 respektive za 60 dní se nestihnou vyjádřit ke všem stavbám, i kdyby chtěli. Například v Brně úředníci pro Seznam.cz uvedli, že momentálně stíhají za měsíc vyřídit asi 160 závazných stanovisek. V lednu měli ale stále k řešení 900 žádostí a lidé čekají na rozhodnutí více jak půl roku. Chybí totiž úředníci a ti stávající nestíhají kvůli vydávání rozhodnutí například tvorbu územních plánů. Tím pádem mohou být povoleny stavby, které by jinak nikdo neschválil.
Fikce souhlasu bude další komplikací do už tak přetíženého úřadu,“ uvedl Filip Chvátal, brněnský radní pro územní plánování.
Odpůrců je mnohem víc a tato změna v zákoně dokonce otevírá dveře korupci. „Fikce souhlasu je otevřená brána korupci. Když se nějaký úředník do třiceti dnů neozve a záměr bude schválený, těžko někdo později úředníkovi dokáže, že to byl záměr nebo byl uplacen,“ řekl profesor architektury a předseda sdružení ICOMOS Václav Girsa. Problém podle něj bude hlavně u složitějších projektů. „Ta lhůta je nestihnutelná. Fikce souhlasu by se neměla zavádět vůbec. Ani teď, ani v novém stavebním zákoně,“ dodal Girsa.

Fikce souhlasu má i zastánce

Fikce souhlasu může začít platit dokonce už od září letošního roku. Politici i investoři slibují výrazné zrychlení povolování staveb. Žádný jiný návrh, jak zrychlit povolování staveb zatím nikdo nenavrhl.
Slyším kolem sebe spoustu kritiky vůči této fikci, ale nikdo nepřišel s jiným řešením. Vede se řada diskuzí o nepřezkoumatelnosti těchto fiktivních stanovisek, ale nikdo z diskutujících neřekl, jak by věc měla být řešena. Jen je slyšet, že něco nejde. Takže za mě ano, fikce zrychlení povolovacích procesů pomůže. A pokud někdo z kritiků má nějaké konstruktivní bezchybné řešení, se kterým budou všichni včetně soudů spokojeni, pak sem s ním,“ podotkla Renata Pintová Králová, expertka na stavební právo a členka SAR.
Fikci souhlasu vítá i Dušan Kunovský, šéf Central Group. „Stát občanům i firmám ukládá pod sankcí spoustu povinností. Přitom sám své povinnosti v řadě případů neplní. Jeho orgány často nedodržují předepsané termíny pro svá vyjádření a rozhodnutí, a to povolovací proces prodlužuje o roky. Přitom stát z nových bytů velmi profituje. Jen na DPH a dalších daních získává z každého prodaného bytu v Praze kolem jednoho milionu korun,“ řekl Kunovský a dodal, že při zhruba pěti tisících prodaných bytech to vychází na částku kolem pěti miliard korun ročně.

Stavební práce zdraží

Letos stavební sezóna začala dřív. Jarní počasí na sebe nenechalo dlouho čekat, zem není zmrzlá a zdá se, že se bude moci začít stavět dřív než v minulých letech. Stavební práce ale nejspíš zdraží.
Podle expertů se stavebnictví dočká zpomalení i kvůli byrokratickému fungování stavebních úřadů. Stavební práce nejspíš zdraží v důsledku růstu mezd a cen stavebních materiálů. „Rostoucí ceny stavební prací povedou ke zdražování nových nemovitostí, které s sebou potáhnou nahoru i ceny starších nemovitostí,“ říká Petr Pelc, analytik společnosti Cyrrus.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *