EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

ČNB brzdí poptávku a nabídka se rozšiřuje, ceny nových bytů přesto dál letí vzhůru

 

Ceny nových bytů v Praze vzrostly v loňském roce téměř o pětinu. ČNB sice tlumí poptávku a nabídka se rozšířila bezmála o polovinu, průměrná prodejní cena přesto překonala hranici 100 tisíc za metr čtvereční. Co přinese letošní rok?

Loading



 


Průměrná cena nových prodaných bytů v Praze se na konci loňského roku vyšplhala na 101 091 korun za metr čtvereční. Meziročně došlo k nárůstu o 18,6 procenta, ve srovnání se třetím kvartálem ceny na konci roku akcelerovaly.
Nabídkové ceny dosáhly na konci roku 106 027 korun za metr čtvereční. Od poloviny roku 2015 vzrostly ceny nového bydlení již o 82 procent. Vyplývá to z aktuální analýzy společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.
„Zájem o bydlení v Praze trvá. Lidé zvyšují své nároky na bydlení, chtějí bydlet v novém nebo koupit byt na investici. Stále častěji ale musí dělat kompromis u velikosti bytu nebo lokality. Je třeba zvýšit nabídku a také začít hledat cesty k cenově dostupnějším bytům a doplnit segment levnějšího bydlení, který prakticky vymizel,“ uvedl generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek.

Nejdražší jsou nejmenší byty

Zájemce o nové bydlení zaplatí nejvíce za byty s dispozicemi 1+kk, u kterých cena za metr čtvereční dosahuje v průměru 120 tisíc korun za metr čtvereční. Průměrná cena za metr čtvereční bytu s dispozicemi 3+kk se pohybuje kolem 92 tisíc korun.
Zatímco v nabídce developerů již prakticky nenajdete cenový segment do 60 tisíc korun za metr čtvereční, 70 procent nových bytů se prodává za ceny vyšší než 90 tisíc korun za metr čtvereční. Přitom ještě v roce 2015 byla situace opačná. V cenovém segmentu do 60 tisíc korun za metr čtvereční se nacházela polovina bytů a v segmentu nad 90 tisíc korun za metr čtvereční pouhých šest procent bytů.

Prodeje klesají

V loňském roce prodali developeři v Praze podle aktuální analýzy pět tisíc nových bytů. To je o 500 jednotek méně než v roce 2017 a dokonce o 1650 nových bytů méně než v roce 2016. Prodeje loni začaly váznout ve třetím čtvrtletí, kdy se prodalo pouze 1 050 jednotek.
„Už třetí rok po sobě počet prodaných bytů v hlavním městě klesá. Obchodně silnější byla přitom první polovina minulého roku, kdy se na trhu uplatnilo 55 procent ze všech jednotek prodaných v daném roce. Druhou polovinu roku ovlivnila opatření centrální banky a rostoucí úrokové míry z hypoték. Doufáme, že se letos již situace stabilizuje, protože poptávka po novém bydlení zůstává stále velká. Praha bude pro zájemce o nemovitosti určitě atraktivní i v budoucnosti,“ říká Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Nabídka se rozšiřuje, ale stále nestačí

Nabídka bytů se během loňského roku rozšířila až na 5 400 volných jednotek. Meziročně došlo k nárůstu o 48 procent. O rok dříve bylo totiž dostupných pouze 3 650 bytů. Indikátorem budoucího vývoje nové výstavby je ale především počet povolených bytů. Při pohledu na počet vydaných stavebních povolení tak jiskřička naděje, kterou mohl vzbudit vývoj nabídky bytů, pohasíná.
Nabídka nových bytů v Praze je stále velmi nedostatečná. Přestože došlo meziročně k jejímu zvýšení, například v říjnu minulého roku nebylo vydáno žádné stavební povolení na byt v bytovém domě. O stále kritické situaci svědčí i fakt, že od ledna do listopadu loňského roku bylo povoleno jen 2 194 bytů, což znamená, že za celý rok se bude pražský trh pohybovat přibližně na 2 500 povolených bytech. V Praze by však bylo podle našich propočtů potřeba povolovat ročně minimálně 10 tisíc bytů, tedy čtyřikrát více. Pokud bude povolování takto pokulhávat i nadále, bude v roce 2030 Praze chybět kolem 100 tisíc bytů, tedy bydlení minimálně pro 200 tisíc lidí,“ komentuje situaci na trhu šéf Central Group Dušan Kunovský.

Co přinese rok 2019?

Zájem o nové bydlení v Praze bude přetrvávat i v letošním roce. Ceny nových bytů by sice měly podle developerů dál růst, jejich tempo by ale mělo zpomalit a byty zdražovat „jen“ v řádech jednotek procent.
Prodeje budou dál klesat. Marcel Soural očekává, že by se letos mělo prodat mezi 4 600 a 4 800 byty. „Doufáme, že se letos již situace stabilizuje, protože poptávka po novém bydlení zůstává stále velká. Praha bude pro zájemce o nemovitosti určitě atraktivní i v budoucnosti,“ dodává Marcel Soural.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *