EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Stavebnictví se loni dařilo, ale Prahu dál trápí nedostatek bytů

 

Minulý rok nebyl pro stavebnictví špatný. V prosinci podle Českého statistického úřadu meziročně vzrostlo o 5,3 procenta, rostl i počet zahájených bytů (o 4,4 %) a dvouciferného růstu se dočkal i počet dokončených bytů (o 14,2 %). Zdá se, že je vše zalité sluncem, ale není. Bytová výstavba stále pokulhává za poptávkou a nejvíc na to doplácí Praha. Lidé se stěhují mimo hlavní město, aby ušetřili za bydlení.

Loading



 


Rok 2018 byl pro stavebnictví úspěšný, růst dosáhl 8,4 %. Produkce rostla vysokým tempem na pozemním a inženýrském stavitelství. Orientační hodnota vydaných stavebních povolení sice vzrostla pouze mírně, ale po dvou letech dvouciferných růstů se jedná o dobrý výsledek. Dařilo se také bytové výstavbě, zejména ve fázi dokončování,“ komentuje aktuální výsledky Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistik stavebnictví ČSÚ.

Bytová výstavba roste, krize ale pokračuje

Během loňského roku se podle ČSÚ začalo stavět víc bytů. Počet zahájených bytů se zvýšil o 5,1 procenta a činil 33 121 bytů. Výrazněji rostl počet dokončených bytů. Loni se dostavělo o 18,5 procenta víc bytů než v roce 2017. Konkrétně bylo dokončeno 33 868 bytů.
V Praze se začalo stavět 4218 bytů, přičemž v novostavbách jich bylo 3553. Pokud jde o bytové domy, tak zde začalo vznikat 2687 nových bytů. To je sice o rovných 200 víc než v roce 2017, přesto ani tento nepatrný nárůst současnou krizi na realitním trhu příliš neovlivní,“ uvedl Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol a dodal, že deficitu dostupných bytů se jen za loňský rok navýšil o více než 1800 bytů, což je rozdíl mezi reálnými prodeji a zahájenou výstavbou.

Praze se ve výstavbě nedaří

Praha už není ve výstavbě bytů jedničkou a podle dostupných údajů obsadila mezi městy až 6. místo. Nejvíce se začne stavět ve Středočeském kraji, kde plánují 5 465 nových bytů.
Malé počty povolovaných nových bytů tak nadále přispívají k vysokým cenám bydlení v metropoli. Zároveň brzdí rozvoj hlavního města a zhoršují kvalitu života obyvatel Prahy. Navíc se tímto způsobem přelévají pražské problémy i do měst a vesnic v dojezdové vzdálenosti od Prahy, což komplikuje život dalším desetitisícům tamních obyvatel. To ilustrují například statistiky pohybu obyvatelstva, které již začínají ukazovat nový trend vystěhovávání obyvatel metropole do Středočeského kraje, který zaznamenává rekordní přírůstky,“ uvedla Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group.

Zaměstnanců ve stavebnictví je méně

Podle ČSÚ průměrná nominální mzda zaměstnanců stavebních podniků s 50 a více zaměstnanci meziročně vzrostla o 8,2 procenta na 37 330 korun. I přes rostoucí mzdy v tomto odvětví, je zaměstnanců ve stavebnictví méně než v roce 2017. „Stavební práce zdražují podobně jako ceny průmyslu kvůli růstu mezd a růstu cen energií. Nezanedbatelnou roli hraje také nedostatek některých stavebních materiálů a z něho plynoucí tlak na růst cen,“ doplnil Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Stavebnictví se dařit bude, ale méně

Odborníci většinou neočekávají v následujících měsících výrazný růst stavební výroby. Nové stavby se zahajují hlavně na jaře, kdy rtuť teploměru šplhá pomalu nahoru, takže záleží na tom, jak dlouho letos vydrží chladné počasí.
Rychlý růst mezd ukrajuje firmám ze ziskových marží a zužuje tak prostor na další investice do výrobních kapacit. Nohu z plynu zřejmě sundá i inženýrské stavitelství, které bylo loni podporováno investicemi veřejného sektoru. Ten byl nucen rychle dočerpat část peněz z fondů EU. Za celý letošní rok tak očekáváme, že stavebnictví přidá pouze 0,5 %,“ predikuje Jana Steckerová z Komerční banky.
Z dlouhodobého hlediska by stavebnictví mohl pomoci nový stavební zákon, který by mohl platit od roku 2021. To ale někteří odborníci považují za velmi ambiciózní plán. Termín se podle expertů nejspíš posune a znění zákona ještě projde změnami. Někteří analytici upozorňují na možné zneužití fikce souhlasu, tedy situace, kdy nečinnost úřadu do 30 dní bude považováno za souhlas.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *