EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Nemovitosti v Praze jsou drahé i pro bohaté. Investoři se poohlížejí jinde

 

Ačkoli ceny nemovitostí v Praze mírně zbrzdily, stále jsou byty a domy v hlavním městě drahé. Už nelákají ani investory, kteří hledají jiná místa pro své investice. Kromě lokalit kolem velkých měst, přitahují investory i hory, respektive horské chaty.

Loading



 


Zájem o investice do nemovitostí i přes vysoké ceny bytů a domů neklesá. Podíl investičních bytů v některých developerských projektech dosahuje dokonce až 40 procent. Jenže počet atraktivních projektů klesá. Důvodem jsou právě zdlouhavé povolovací procesy a celkově nižší výstavba. Investoři se tedy poohlížejí po jiných lokalitách a momentálně jsou v kurzu například horské chaty a chalupy.
 Horské apartmány často plní dvě základní funkce: rekreační a investiční. Jejich majitelé zde mohou strávit příjemnou dovolenou a následně je pronajmout a rychleji tak splatit hypotéku nebo uspořené peníze dále investovat,“ konstatuje Jan Jerie, ředitel společnosti Crescon.
Horské chaty a chalupy nemusí tedy být jen pro typického investora, ale i pro lidi, kteří mají k horám kladný vztah a chtějí částečně tyto objekty i sami využívat. Ideální pro tyto typy investorů vlastnit nemovitost ve městě a horskou chatu.
Komerční pronájem apartmánů v době, kdy je majitelé nebudou využívat, s sebou přinese stabilní výnos, který se bude dle obsazenosti areálu pohybovat kolem 4 % po odpočtu provozních nákladů a před zdaněním. Lepší představu si mohou zájemci o koupi udělat na základě výpočtu na webu projektu, kde zadají cenu apartmánu, obsazenost komplexu, poměr vlastních prostředků a hypotečního financování a dobu splácení hypotéky a zjistí tak výnos z pronájmu a pravidelnou měsíční splátku hypotéky,“ vysvětluje Jan Jerie.

Realitní investoři se přesouvají z Prahy

Podle průzkumu poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate se letos mnoho realitních investorů chystá expandovat do regionů. Stejně jako loni by měl dominovat sektor kanceláří. Rozdíl bude však v tom, že více akvizic proběhne mimo Prahu. „Právě zde je šance získat komerční nemovitosti se zajímavým výnosem nebo možností dalšího zvýšení hodnoty. Je to oblast ideální pro investory původem z Česka, kteří důvěrně znají i lokální prostředí,“ dodává Stewart Thomson, vedoucího investičního oddělení BNP Paribas Real Estate v České republice.
Zdá se, že situace v České republice připomíná Polsko. Tam se investoři také stahují z velkých měst hlavně z Varšavy z čehož těží další lokality. Během roku 2018 do polských regionů putovala také zhruba polovina z celkového investičního objemu 7,3 mld. eur, ale 37% podíl v kancelářských investicích získaly projekty mimo Varšavu.

Nemovitosti stále patří mezi bezpečné investice

Uložení peněz do nemovitosti je u klientů stále bráno jako nejbezpečnější umístění finančních prostředků, protože jde o jedinou investici, na kterou si můžete od banky půjčit peníze, a navíc získáte fyzické vlastnictví. Nemovitost tak můžete kdykoliv začít sami užívat, například pro ubytování někoho z rodiny,“ říká hypoteční specialista Daniel Horňák ze společnosti ChytryHonza.cz.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *