EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Nemovitosti v Praze jsou drahé i pro bohaté. Investoři se poohlížejí jinde

 

Ačkoli ceny nemovitostí v Praze mírně zbrzdily, stále jsou byty a domy v hlavním městě drahé. Už nelákají ani investory, kteří hledají jiná místa pro své investice. Kromě lokalit kolem velkých měst, přitahují investory i hory, respektive horské chaty.

Loading



 


Zájem o investice do nemovitostí i přes vysoké ceny bytů a domů neklesá. Podíl investičních bytů v některých developerských projektech dosahuje dokonce až 40 procent. Jenže počet atraktivních projektů klesá. Důvodem jsou právě zdlouhavé povolovací procesy a celkově nižší výstavba. Investoři se tedy poohlížejí po jiných lokalitách a momentálně jsou v kurzu například horské chaty a chalupy.
 Horské apartmány často plní dvě základní funkce: rekreační a investiční. Jejich majitelé zde mohou strávit příjemnou dovolenou a následně je pronajmout a rychleji tak splatit hypotéku nebo uspořené peníze dále investovat,“ konstatuje Jan Jerie, ředitel společnosti Crescon.
Horské chaty a chalupy nemusí tedy být jen pro typického investora, ale i pro lidi, kteří mají k horám kladný vztah a chtějí částečně tyto objekty i sami využívat. Ideální pro tyto typy investorů vlastnit nemovitost ve městě a horskou chatu.
Komerční pronájem apartmánů v době, kdy je majitelé nebudou využívat, s sebou přinese stabilní výnos, který se bude dle obsazenosti areálu pohybovat kolem 4 % po odpočtu provozních nákladů a před zdaněním. Lepší představu si mohou zájemci o koupi udělat na základě výpočtu na webu projektu, kde zadají cenu apartmánu, obsazenost komplexu, poměr vlastních prostředků a hypotečního financování a dobu splácení hypotéky a zjistí tak výnos z pronájmu a pravidelnou měsíční splátku hypotéky,“ vysvětluje Jan Jerie.

Realitní investoři se přesouvají z Prahy

Podle průzkumu poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate se letos mnoho realitních investorů chystá expandovat do regionů. Stejně jako loni by měl dominovat sektor kanceláří. Rozdíl bude však v tom, že více akvizic proběhne mimo Prahu. „Právě zde je šance získat komerční nemovitosti se zajímavým výnosem nebo možností dalšího zvýšení hodnoty. Je to oblast ideální pro investory původem z Česka, kteří důvěrně znají i lokální prostředí,“ dodává Stewart Thomson, vedoucího investičního oddělení BNP Paribas Real Estate v České republice.
Zdá se, že situace v České republice připomíná Polsko. Tam se investoři také stahují z velkých měst hlavně z Varšavy z čehož těží další lokality. Během roku 2018 do polských regionů putovala také zhruba polovina z celkového investičního objemu 7,3 mld. eur, ale 37% podíl v kancelářských investicích získaly projekty mimo Varšavu.

Nemovitosti stále patří mezi bezpečné investice

Uložení peněz do nemovitosti je u klientů stále bráno jako nejbezpečnější umístění finančních prostředků, protože jde o jedinou investici, na kterou si můžete od banky půjčit peníze, a navíc získáte fyzické vlastnictví. Nemovitost tak můžete kdykoliv začít sami užívat, například pro ubytování někoho z rodiny,“ říká hypoteční specialista Daniel Horňák ze společnosti ChytryHonza.cz.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *