EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Zdražování bytů se téměř zastavilo. Ceny ale klesat nebudou

 

Nové byty v Praze zdražily za tři roky o více než 70 procent a za poslední rok o téměř pětinu. Letos během prvního čtvrtletí ale prodejní ceny zamrzly pod hranicí 105 tisíc korun. Prostor pro zlevňování developeři přesto nevidí, očekávají spíše další mírný růst.

Loading



 


Ceny nových bytů rostou vytrvale již od poloviny roku 2015. Od té doby se prodejní cena zvýšila již o téměř 73 procent na současných 104 666 korun za metr čtvereční. Jen za poslední rok vzrostla prodejní cena metru čtverečního v průměru o 17,8 procenta. Nejvýrazněji ale rostly v loňském roce ceny bytů v prvním pololetí.
Na začátku letošního roku tempo růstu cen ještě přibrzdilo. V mezičtvrtletním srovnání se průměrná cena prodaného metru čtverečního v prvním letošním čtvrtletí zvýšila o 3,5 procenta. V posledním čtvrtletí loňského roku rostly ceny ještě o 5,3 procenta. Vyplývá to ze společné analýzy společnosti Trigema, Skanska Reality a Central Group.
Důvodem mírnějšího tempa růstu je i prodej levnějších bytů. „I když je zhruba 40 procent všech prodaných bytů v hlavním městě dražších než 100 tisíc korun za metr čtvereční, kupují si zájemci ve velkém také levnější jednotky. V prvním čtvrtletí letošního roku si tak pořídili necelých 38 procent bytů, které se cenově pohybovaly pod hranicí 90 tisíc korun za metr čtvereční,“ uvedl Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Prodejní ceny šlapou na paty nabídkovým cenám

Dostupné byty zdražily mezičtvrtletně ke konci března pouze nepatrně o 0,2 procentního bodu na 106 266 korun za metr čtvereční. Cenová nabídka a poptávka se tak postupně přibližují. Rozdíl mezi průměrnými prodejními a nabídkovými cenami se ztenčil na historicky nejnižší úroveň. Prodejní ceny dýchají na záda nabídkovým cenám již pouze s rozdílem 1,5 procenta.
Nejvyšší rozdíl mezi cenami byl v prvním čtvrtletí 2017, kdy činil 14,5 procenta. Průměr za posledních šest a půl roku činil téměř 8,9 procenta. Rozdíl mezi prodejní a nabídkovou cenou způsobují právě především výprodeje levnějších bytů, které mizí z nabídek developerů jako první.

Prodeje i nabídka bytů stagnují

Nabídka nových bytů mírně roste již od konce roku 2017, kdy developeři nabízeli pouze 3 450 nových bytů. Již druhé čtvrtletí v řadě zůstává v nabídkách developerů kolem 5 400 bytových jednotek. Nabídka by se navíc mohla do budoucna ještě rozšířit. Nemuselo by to však být způsobeno přílivem nových projektů, ale pouze tím, že v nabídkách zůstávají dražší byty s cenovkou nad 90 tisíc korun za metr čtvereční.
Na trhu se objevila řada větších projektů o sto a více bytech většinou menších dispozic. Tím se rozrostla především nabídka investičního bydlení. Ani stabilní příliv nových jednotek však dostatečně nenavýšil stav celkové nabídky nového bydlení v metropoli, která se od počátku roku pohybuje kolem 5,5 tisíce jednotek. Očekáváme, že v souvislosti s plánovanou výstavbou a současným vývojem prodejů by v příštím čtvrtletí mohla nabídka mírně růst,“ říká Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality.
Za první tři měsíce letošního roku prodali developeři 1 200 nových bytů. Stejný počet nových bytů našlo zájemce i v prvním a čtvrtém čtvrtletí loňského roku. Poptávka je sice stále silná, přesto jí brzdí omezená nabídka, rostoucí ceny nemovitostí i přísnější pravidla poskytování hypoték, které zavedla Česká národní banka (ČNB) loni v říjnu.
„Byty se prodávají stejně jako v minulém roce. Poptávka je tedy stále vysoká. Problém není v zájmu o nové byty, ale v uměle omezené nabídce kvůli paralyzovanému povolování na straně jedné a v nedostupných hypotékách na straně druhé. Jen pokud se na trh dostane několik velkých projektů dostupných pro střední třídu, může se poptávka uspokojit a zastavit růst cen,“ komentuje současnou situaci předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský.
Dosavadní letošní vývoj na trhu s novými byty příliš optimismu v developerech nevzbuzuje. Očekávají, že by letos nemuseli prodat ani pět tisíc jednotek. Prodeje tak klesnou na nejnižší úroveň od roku 2012 a ceny by měly pokračovat v růstu, i když mírnějším, i v letošním roce.
„V dalších měsících průměrná cena nejspíše ještě mírně poroste, ne ale už tak dramaticky. Nižším cenám by samozřejmě napomohla zvýšená nabídka nových bytů,“ vysvětluje Marcel Soural.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *