EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

11. 02. 2020

0 komentářů

Subjekty:
EKOSPOL

Nejvíce bytů se loni postavilo ve středních Čechách, Praha o tisíc zaostala

 

11. 2. 2020 Praha – Nejvíce nových bytů postavily loni firmy ve Středočeském kraji, podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) jich bylo 7035. S více než tisícovým odstupem následovala Praha, kde se dokončilo celkem 6002 nových bytů. Naopak nejméně se bytový fond rozrostl v Karlovarském kraji, kde ČSÚ eviduje pouhých 684 dokončených bytů.

Loading



 


Třetí místo v bytové výstavbě obsadil Jihomoravský kraj s 4720 dokončenými byty. Dvoutisícovou hranici pak překonaly už jen tři další kraje – Plzeňský (2688 dokončených bytů), Moravskoslezský (2443 dokončených bytů) a Jihomoravský (2229 dokončených bytů). Méně než tisíc nových bytů se postavilo už jen v Libereckém kraji (841 dokončených bytů).
Deset let neaktualizovaný územní plán, nedostatek pozemků a nové výstavbě nepřátelské vedení některých městských částí vedlo k tomu, že Praha přišla o svoji mnoholetou dominanci na poli bytové výstavby. Dvě třetiny nově postavených bytů vždy připadaly na hlavní město, to už ale dávno neplatí. Nedostatečná nabídka způsobila, že se stále více zájemců o vlastní bydlení poohlíží za hranicemi města ve středočeských obcích. Pokřivený rezidenční trh v hlavním městě tak přivolal novou vlnu suburbanizace,“ říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.
Zajímavé je srovnání, jaké byty lidé v jednotlivých krajích preferují. Zatímco v Praze výrazně vede výstavba bytových domů, v ostatních krajích lidé upřednostňují rodinné domy. V hlavní městě 4669 nově postavených bytů vyrostlo v rámci bytového domu a jen 711 bytů připadá na rodinné domy. Naopak ve Středočeském kraji firmy stavěly hlavně rodinné domy (4860 bytů) na úkor domů bytových (1548 bytů). V případě bytů v bytových domech jde však o nejvyšší číslo od roku 2009 a zároveň je to dvakrát více než o dva roky dříve.
Pokud už zájemci o vlastní bydlení míří mimo hranice Prahy, tak stále preferují vlastní rodinný dům. Růst cen nemovitostí, který se šíří i do obcí v okolí hlavního města, však způsobil, že ve středních Čechách roste také zájem o bydlení v bytovém domě. To bylo dříve nemyslitelné. Ostatně tento trend potvrzuje stále více developerských projektů připravovaných ve středočeských obcích s dobrou dopravní dostupností do Prahy,“ uvádí Korec.
Z přílivu nových obyvatel by mohly profitovat i tyto středočeské obce. „Díky rostoucí populaci získají více peněz z daní a zároveň se zlepší občanská vybavenost. Bytovou výstavbu totiž budou následovat nové obchody a služby. Naopak zhoršit by se mohla dopravní situace, hlavně ve směru na Prahu, protože spousta lidí bude i nadále pravidelně dojíždět do hlavního města do zaměstnání. Jedinou možností, jak pravidelné každodenní přesuny velkého množství lidí omezit, je umožnit lidem pracujícím v hlavním městě, aby v něm mohli také bydlet. Bez masivní bytové výstavby však dostupnost bydlení nevzroste a bydlení v Praze zůstane jen pro pár nejbohatších domácností,“ doplňuje Korec.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *