EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

RE/MAX nadále posiluje pozici

 

Realitní síť RE/MAX vykázala za rok 2019 dvojnásobný růst oproti roku 2018. Hrubý provizní obrat se vyšplhal na téměř 800 milionů korun.

Loading



 


Dopad realitního zákona, vývoj trhu s nemovitostmi a hypotéční sazby komentuje druhá část textu.
Od příchodu na český trh v roce 2005 vykazuje realitní síť RE/MAX kontinuální růst. Za loňský rok se jí podařilo dosáhnout obratu 791,6 milionu korun, což je o 8,5 % více než v roce předchozím. „Oproti roku 2018 (růst o 4 %) jsme v loňském roce tempo růstu více než zdvojnásobili. Obrat se zvyšoval v průběhu celého roku, ale nejvýrazněji vzrostl během podzimu, a to navzdory menším počtům poskytnutých hypoték v rámci celého trhu,“ říká Jan Hrubý, generální ředitel RE/MAX. Podle prvních výsledků z ledna letošního roku pokračuje RE/MAX v rostoucích hodnotách. „Naše výsledky nesouvisí pouze s výkonem trhu samotného. Dlouhodobě cíleně pracujeme na kvalitě pobočkové sítě. Navíc v hodnocení spokojenosti zákazníků dosahujeme jednu z nejvyšších hodnot v oboru,“ dodává Jan Hrubý. 
 
Kvalita je prioritou
Aktuálně má síť 147 zastoupení a dalších 26 se připravuje otevřít v letošním roce. Počet poboček sítě i makléřů tak rostl jen mírně.  „Rozšiřování distribuce je naší velkou prioritou. Na druhou stranu se nesmíme bát kanceláře i zavírat, pokud nejsme přesvědčeni, že plní náročné standardy. Nikdy nebudeme preferovat kvantitu nad kvalitou,“ vysvětluje Jan Hrubý.
Na druhou stranu se během podzimu podařilo prodat hned několik nových franšíz a další smlouvy by měly být podepsány v následujících týdnech. „Kromě toho se chystá kompletně nový software pro makléře, připravujeme změny v systému vzdělávání a chystáme i další inovace, které by měly síť dále posunout,“ doplňuje Hrubý. Kormě uvedených změn je dalším výborným ukazatelem dlouhodobě se zvyšující průměrná produktivita makléřů sítě.
 
 
Co čeká realitní trh v roce 2020?
Komentář generálního ředitele:
 

  1. Realitní zákon bude účinný od začátku března letošního roku.

Zákon považujeme za zásadní průlom v kultivaci realitního trhu. Tlak na kvalitu se dotkne každého subjektu, který se tomto segmentu pohybuje. Jednoznačně pozitivně vnímáme především omezení úschov na účtech realitních kanceláří. Konečně na našem trhu dojde k výraznější ochraně klienta, kterou považujeme za klíčovou. Rozhodně se neobáváme zdražování služeb nebo zhoršení podmínek pro klienty.
Pro RE/MAX neznamená současné znění zákona žádné zásadní změny, interní standardy jsou dlouhodobě nastaveny výše, než bude chystaná legislativa vyžadovat. Kromě toho jsme s naší RX Akademií prošli akreditací Ministerstva pro místní rozvoj. Díky tomu můžeme nabízet kurz Obchodník s realitami, určený pro všechny makléře v rámci celé ČR, kteří nesplní podmínku vzdělání nebo praxe.
 

  1. Ceny nemovitostí neklesnou

I přes různé zaručené zprávy stále neexistuje reálný důvod pro pokles cen nemovitostí. Opatření ČNB má vliv na počet poskytnutých hypoték. Snížení poptávky však není tak vysoké, aby vyrovnalo nabídku.

  • Ve slabších regionech budou ceny selektivně stagnovat (u starších a méně atraktivních nemovitostí), u novostaveb či ve výjimečných lokalitách budou nadále růst.
  • Ve velkých městech (Praha, Brno, Plzeň a další) je neustále větší poptávka po nemovitostech než nabídka. Ceny novostaveb a kvalitních bytů na dobrých adresách dále porostou, ceny starších bytů porostou menším tempem, ovšem budou se zvyšovat.
  • Nadále poroste zájem o nájemní bydlení. Vysoká poptávka po nájmu bude zvyšovat ceny i tlak na získání nemovitosti. Tak jako v minulosti se bude stávat, že se na jeden byt bude hlásit i několik desítek zájemců. Zvýrazní se tak role makléře, který pomáhá majiteli s výběrem budoucího nájemníka.

 

  1. Hypotéky zdraží

Objem poskytnutých hypoték se propadl téměř o 17 procent a počet dokonce o více než pětinu. Průměrná úroková sazba loňského roku byla 2,68 procenta. Banky již nemají příliš prostor pro další snižování sazeb. V letošním roce se tak dá očekávat, že průměrná úroková sazba hypoték zamíří pozvolna vzhůru. S ohledem na počet poskytnutých hypoték neočekáváme výrazně lepší výsledky než v minulém roce.
 
 

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *