EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Jaké úpravy může udělat nájemník, když má byt v pronájmu?

 

Pronajímání bytu s sebou většinou nese tu skutečnost, že si prostě byt nepřestavíte tak, jak byste chtěli. Pro výraznější úpravy dispozice nebo vybavení bytu potřebujete totiž souhlas majitele. A může se stát, že i to přibití hřebíku na obrázek bude tak nějak načerno.

Loading



 


Při pronájmu bytu totiž platí, že si pronajímáte cizí majetek a tento majetek byste měli být schopni vrátit zpět majiteli v původním stavu. Pokud se teda rozhodnete, že přestavíte kuchyni nebo vyměníte umyvadlo v koupelně, může se vám stát, že po vás bude majitel požadovat uvést vše do původního stavu nebo finanční náhradu.

Co můžete změnit v pronájmu?

Ale než shrneme, co všechno nemůžete, pojďme si povědět, co v nájmu můžete bez problémů změnit.

  • Opravy a drobná údržba bytu jsou samozřejmě povolené. Jsou to především změny, které souvisí s užíváním bytu dle §2257 občanského zákoníku.
  • Povolené jsou také úpravy nemovitosti, díky kterým bude zabráněno vzniku další škody. V takovém případě jste jako pronajímatel totiž zodpovědni za stav nemovitosti dle § 2264.
  • Dle § 2265 a § 2267 můžete také provést úpravy při odstranění vad, za které jste zodpovědní jako pronajímatel, nebo jako nájemce.
  • Podmínkou je odevzdat byt při skončení nájmu ve stejném stavu, v jakém po nájemce převzal.

Pro všechny další změny pak platí následující:

  • změna je pouze dočasná a stav bytu lze uvést bez problémů do původního,
  • se změnou souhlasil majitel bytu,
  • nebo jsou změny specifikované už v nájemní smlouvě,
  • nebo se změnou souhlasil soud.

Bez postihu tak můžete provést změny, které lze bez problémů vrátit do původního stavu. V praxi jde často o přestěhování nábytku nebo zatlučení hřebíku. Platí ale, že při ukončení nájmu musíte vše uvést do původního stavu, díru ve zdi po hřebíku jste tak povinni vysádrovat a znovu vymalovat, aby nebylo nic poznat. K takovým změnám při dlouhodobém pronájmu dochází často a neměl by to být problém, pokud vše dokážete uvést do původního stavu.
Pokud jde o rozsáhlejší rekonstrukce nebo stavební úpravy, tak ty není možné provádět bez povolení majitele. Často jsou tyto změny uváděny už v nájemní smlouvě, například, že zrekonstruujete koupelnu nebo kuchyni a v jaké míře se na této rekonstrukci bude finančně podílet majitel bytu a v jaké vy jako pronajímatel. Pokud tyto změny nejsou povoleny v nájemní smlouvě, je třeba si souhlas majitele dojednat písemně v dalším dokumentu.

Kdy rozhoduje soud

Ve zvláštních případech může souhlas se stavební či jinou úpravou nájemního bytu udělit nájemníkovi soud. A to pokud jsou stavební či jiné úpravy nutné vzhledem ke zdravotnímu postižení nájemce či jiné osoby v domácnosti a pokud k odmítnutí těchto úprav nemá majitel bytu opravdu závažné připomínky.
V takovém případě rozhoduje soud na návrh nájemce, který tyto úpravy požaduje. Je ale nutné pamatovat na to, že při opuštění nemovitosti musí nájemce tyto úpravy uvést v původní stav. Výjimkou je pouze případ, kdy majitel nemovitosti na původním stavu netrvá. Toto by mělo být smluveno mezi nájemníkem a majitelem nejlépe písemně.

Jak je to s bydlením dalších osob a zvířat bez souhlasu majitele?

Často platí, že při uzavírání nájemní smlouvy je uvedeno, kolik bude v bytě žít osob. Případně je smlouva pouze na jednu osobu a počet obyvatel v nemovitosti neřeší. V takovém případě platí, že počet osob v bytě by měl být přiměřený velikosti bytu a všechny osoby by měly mít dostatečné hygienické zázemí a soukromí. Pokud přibude do domácnosti další osoba blízká, například se páru narodí dítě, tak souhlas majitele s bydlením další osoby v nemovitosti není nutný.
Stejně tak není nutný souhlas majitele, pokud si pořídíte zvířátko. Platí ovšem, že musí jít o zvíře, které je k chovu na daném místě vhodné a které nezvyšuje náklady na údržbu a drobné opravy. Pokud zvíře tyto náklady zvyšuje, ať už v bytě nebo ve společných prostorách domu, je pronajímatel povinnen tyto zvýšené náklady uhradit majiteli.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *