EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Jaké úpravy může udělat nájemník, když má byt v pronájmu?

 

Pronajímání bytu s sebou většinou nese tu skutečnost, že si prostě byt nepřestavíte tak, jak byste chtěli. Pro výraznější úpravy dispozice nebo vybavení bytu potřebujete totiž souhlas majitele. A může se stát, že i to přibití hřebíku na obrázek bude tak nějak načerno.

Loading



 


Při pronájmu bytu totiž platí, že si pronajímáte cizí majetek a tento majetek byste měli být schopni vrátit zpět majiteli v původním stavu. Pokud se teda rozhodnete, že přestavíte kuchyni nebo vyměníte umyvadlo v koupelně, může se vám stát, že po vás bude majitel požadovat uvést vše do původního stavu nebo finanční náhradu.

Co můžete změnit v pronájmu?

Ale než shrneme, co všechno nemůžete, pojďme si povědět, co v nájmu můžete bez problémů změnit.

  • Opravy a drobná údržba bytu jsou samozřejmě povolené. Jsou to především změny, které souvisí s užíváním bytu dle §2257 občanského zákoníku.
  • Povolené jsou také úpravy nemovitosti, díky kterým bude zabráněno vzniku další škody. V takovém případě jste jako pronajímatel totiž zodpovědni za stav nemovitosti dle § 2264.
  • Dle § 2265 a § 2267 můžete také provést úpravy při odstranění vad, za které jste zodpovědní jako pronajímatel, nebo jako nájemce.
  • Podmínkou je odevzdat byt při skončení nájmu ve stejném stavu, v jakém po nájemce převzal.

Pro všechny další změny pak platí následující:

  • změna je pouze dočasná a stav bytu lze uvést bez problémů do původního,
  • se změnou souhlasil majitel bytu,
  • nebo jsou změny specifikované už v nájemní smlouvě,
  • nebo se změnou souhlasil soud.

Bez postihu tak můžete provést změny, které lze bez problémů vrátit do původního stavu. V praxi jde často o přestěhování nábytku nebo zatlučení hřebíku. Platí ale, že při ukončení nájmu musíte vše uvést do původního stavu, díru ve zdi po hřebíku jste tak povinni vysádrovat a znovu vymalovat, aby nebylo nic poznat. K takovým změnám při dlouhodobém pronájmu dochází často a neměl by to být problém, pokud vše dokážete uvést do původního stavu.
Pokud jde o rozsáhlejší rekonstrukce nebo stavební úpravy, tak ty není možné provádět bez povolení majitele. Často jsou tyto změny uváděny už v nájemní smlouvě, například, že zrekonstruujete koupelnu nebo kuchyni a v jaké míře se na této rekonstrukci bude finančně podílet majitel bytu a v jaké vy jako pronajímatel. Pokud tyto změny nejsou povoleny v nájemní smlouvě, je třeba si souhlas majitele dojednat písemně v dalším dokumentu.

Kdy rozhoduje soud

Ve zvláštních případech může souhlas se stavební či jinou úpravou nájemního bytu udělit nájemníkovi soud. A to pokud jsou stavební či jiné úpravy nutné vzhledem ke zdravotnímu postižení nájemce či jiné osoby v domácnosti a pokud k odmítnutí těchto úprav nemá majitel bytu opravdu závažné připomínky.
V takovém případě rozhoduje soud na návrh nájemce, který tyto úpravy požaduje. Je ale nutné pamatovat na to, že při opuštění nemovitosti musí nájemce tyto úpravy uvést v původní stav. Výjimkou je pouze případ, kdy majitel nemovitosti na původním stavu netrvá. Toto by mělo být smluveno mezi nájemníkem a majitelem nejlépe písemně.

Jak je to s bydlením dalších osob a zvířat bez souhlasu majitele?

Často platí, že při uzavírání nájemní smlouvy je uvedeno, kolik bude v bytě žít osob. Případně je smlouva pouze na jednu osobu a počet obyvatel v nemovitosti neřeší. V takovém případě platí, že počet osob v bytě by měl být přiměřený velikosti bytu a všechny osoby by měly mít dostatečné hygienické zázemí a soukromí. Pokud přibude do domácnosti další osoba blízká, například se páru narodí dítě, tak souhlas majitele s bydlením další osoby v nemovitosti není nutný.
Stejně tak není nutný souhlas majitele, pokud si pořídíte zvířátko. Platí ovšem, že musí jít o zvíře, které je k chovu na daném místě vhodné a které nezvyšuje náklady na údržbu a drobné opravy. Pokud zvíře tyto náklady zvyšuje, ať už v bytě nebo ve společných prostorách domu, je pronajímatel povinnen tyto zvýšené náklady uhradit majiteli.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *