EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

09. 04. 2021

0 komentářů

Stavebnictví se propadalo i v únoru, dolů šlo pozemní stavitelství a klesla i bytová výstavba

 

Stavebnictví v Česku i letos pokračuje v nastoleném trendu a propadá se. V únoru klesla stavební produkce meziročně o 11 procent, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Propadlo se hlavně pozemní stavitelství, které ve srovnání se stejným měsícem loňského roku ubralo 13,8 procenta. Nižší byla i bytová výstavba, v celém Česku bylo zahájeno o 8,9 procenta bytů méně a dokončeno bylo o 15,6 procenta bytů méně než loni v únoru.

Loading



 


Nejvíce se letos začaly nové byty stavět už tradičně ve Středočeském kraji, kde jich ČSÚ od začátku roku eviduje už 1036. Druhá je s 976 zahájenými byty Praha následovaná třetím Jihomoravským krajem (472 zahájených bytů).
Také z pohledu dokončených bytů kralují letos střední Čechy, kde se dokončilo 866 nových bytů. Druhé je opět hlavní město s 759 dokončenými byty a třetí Moravskoslezský kraj (433 dokončených bytů), který o pouhé dva dokončené byty předstihl kraj Jihomoravský.
České stavebnictví výrazně zasáhla koronavirová krize a dá se očekávat, že propad bude pokračovat i v dalším období s tím, jak bude stát i soukromí investoři omezovat své investice do staveb a infrastruktury. Celý sektor navíc dlouhodobě trápí katastrofální stavební legislativa, která patří k nejsložitějším na celém světě. Současné zákony a předpisy nové výstavbě spíše brání, než aby ji povolovaly.
Změnu přinese až zcela nový zákon, o kterém mají v nejbližší době jednat poslanci. Doufám, že se ho podaří schválit v podobě navrhnuté poslancem Kolovratníkem a doporučeném hospodářským výborem sněmovny. Jen ten umožní odblokovat zaseknutý proces povolování nových staveb a zásadně urychlí výstavbu. Jasně oddělí státní správu od místní samosprávy a eliminuje tím zásahy lokálních politiků do stavebního procesu. Snad se podaří tento nejdůležitější zákon letošního roku schválit včas. Moc času do voleb totiž nezbývá.
RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 


Související články

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *