EUR 24.940

USD 23.239

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.940

USD 23.239

V hledáčku kupujících jsou byty s předzahrádkou a chalupy

 

Foto: archiv redakce
 
Lidé chtějí ven. Tak by se dal nazvat aktuální trend i na realitním trhu. Roste zájem o byty s předzahrádkou a rekreační objekty. Byty s jakýmkoliv venkovním prostorem lákají běžné lidi, ale ne investory. Pro ně je to většinou práce navíc s menším ziskem.

Loading



 


Lidé už nechtějí být zavřeni doma. Sice jaro ještě pořádně nezačalo, ale jakékoliv venkovní prostranství patřící k bytu, je obrovskou přidanou hodnotou. Stačí, když se ven dá dát domeček pro děti, posezení a třeba gril. Byty s předzahrádkami se v nabídkách moc dlouho neohřejí,“ popisuje aktuální praxi Hana Němečková z realitního portálu Vitio.cz.
Když byly uzavřené okresy, školy i školky, lidé si museli vystačit s tím, co mají. Mnozí zrekonstruovali nebo aspoň uklidili své balkony a terasy, jiní se právě začali poohlížet po jiném bydlení. Ideálně po bytech, které mají předzahrádku. Takové nemovitosti totiž nejsou o tolik dražší než byt s menší lodžií, ale nejsou tak drahé jako dům s velkou zahradou. Pořizovací i měsíční náklady jsou nižší, než je tomu u domu se zahradou.

Chaty a chalupy trhají rekordy

Zájem o rekreační objekty je obrovský. Realitní makléři čekali na otevření okresů, aby mohli ukázat nabízené nemovitosti zájemcům. Ale ani přísný lockdown zájem o prodej, či pronájem chat a chalup nezmírnil.
Loni jsme zaznamenali nárůst poptávky po rekreačních objektech zhruba o 70 procent. V posledním kvartálu 2020 a v lednu 2021 jsme zaregistrovali i několik desítek poptávek u jednotlivých rekreačních objektů k prodeji,“ shrnuje Jiří Tschiharsch z realitního portálu Bydlisnami.cz.

Ceny rostou raketovou rychlostí

Agregátní nárůst nabídkových cen je meziročně v některých žádaných oblastech 50-70 procent. Některé méně kvalitní rekreační nemovitosti v nabídkách sklízí na sociálních sítích spíše výsměch,“ uvádí Tschiharsch.
Doba přeje i pronájmům rekreačních objektů. Chalupa v dobrém stavu a v zajímavé lokalitě, která se dá pronajímat, je momentálně zlatý důl. Zdá se, že letošní dovolenou bude většina Čechů trávit maximálně cestování po České republice, takže pronájmy chat a chalup se těší velké oblibě.
Peníze uložené v nemovitostech jsou před inflací chráněny lépe než ty uložené na spořícím nebo termínovaném účtu. Koronavirus také umocnil zájem Čechů o chaty a chalupy, které představují stále vítanější únik nejen před ruchem velkoměsta, ale také před jeho novým rizikem, tím pandemickým. Někteří se také obávají ztráty zaměstnání v nadcházející době, případně zhoršení své finanční situace, a tedy toho, že by jim banka nemusela již hypotéky poskytnout – chtějí to tedy stihnout ještě, než se tak stane,“ uvádí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Triniti Bank a dodává, že zájem o reality podněcuje loňské uvolnění podmínek České národní banky pro poskytování hypoték a rovněž loňské zrušení daně z nabytí nemovitosti.
 
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 


Související články

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *