EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Jana Poncarová

09. 06. 2020

0 komentářů

Touhu po lepším bydlení koronavirová krize nezastavila. Češi stále rekonstruují

 

Hezké bydlení zůstává pro české domácnosti prioritou i v nejisté době. Podle posledních čísel ze spořitelen a bank zájem o hypotéky nebo úvěry na rekonstrukce neopadává. Češi chtějí své bydlení vylepšovat, a tak raději odloží jiné investice.

Loading



 


Dobré a pohodlné bydlení se u českých domácností drží na předních příčkách. Před vypuknutím pandemie koronaviru plánovala rekonstrukci svého bydlení polovina Čechů. Kvůli aktuální situaci ji bude odkládat jen málokdo. Vyplynulo to alespoň z posledního průzkumu, který si nechala zpracovat Raiffeisen stavební spořitelna. Prioritou je pro české domácnosti především hezká koupelna, kuchyně a obývák.
Podobný průzkum s obdobnými výsledky si nechala nedávno zpracovat také společnost Wüstenrot. Vyplynulo z něho, že Češi aktuálně vnímají vlastní bydlení jako nedostupné, a to jak z hlediska ceny, tak z pohledu množství nabídek. Tuto situaci řeší právě rekonstrukcemi, na které se v následujících pěti letech chystá 42 % z nich.

Nové bydlení z úspor i půjček

Přes polovinu Čechů plánuje podle výsledků průzkumu společnosti Wüstenrot rekonstruovat bydlení z vlastních úspor. Těch má čtvrtina oslovených lidí jen do 50 tisíc korun. Dalších 25 % plánuje využít stavební spoření, které je díky státní podpoře pořád oblíbené.

„Momentálně je uzavřeno přes 3,2 milionu smluv ve fázi spoření, na nichž je uloženo na 360 miliard korun. A podle našeho průzkumu ho má 36 % lidí opakovaně,“ dodává Martin Fritsch, specialista výzkumu trhu a klientů ze společnosti Wüstenrot.

Další možností financování rekonstrukce je půjčka nebo hypoteční úvěr, který poskytují banky. Ani ty si v posledních týdnech nevšimly poklesu zájmu.

„Do konce dubna jsme poskytli úvěry za 7,6 miliardy korun, to je meziročně o čtvrtinu více. Nicméně dá se očekávat, že úvěrový trh reaguje se zpožděním a k poklesu úvěrování dojde až v následujících týdnech. Tento pokles by měl být jen krátkodobý, počítáme s tím, že za celý letošní rok se objem poskytnutých úvěrů bude pohybovat minimálně na stejné úrovni jako loni,“ říká Patrik Madle, tiskový mluvčí ČSOB a Poštovní spořitelny.

REKLAMA

Zájem o rekonstrukce roste

Z již zmíněného průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny vyplynulo, že každá desátá domácnost sice původně rekonstrukci neplánovala, ale vzhledem k situaci ji bude zvažovat. „Může to být způsobeno tím, že lidé vyčkávají, jak a zda se budou měnit ceny nemovitostí, a tak teď raději rekonstruují. Vždy se jedná o investici do budoucnosti, která zabezpečí celou rodinu,“ konstatuje Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.
Do zájmu o rekonstrukce se pochopitelně promítá i sezónnost. „Naše čísla nárůst zájmu na rekonstrukce nepotvrzují. Žádané i čerpané úvěry využité na rekonstrukce se drží na stabilní úrovni od začátku roku. Lehce roste poměr úvěrů na výstavby, ale to si spojujeme především s obdobím roku a sezónností,“ vysvětluje tiskový mluvčí mBank Štěpán Dlouhý.

Čas teprve ukáže

Svoji roli hraje i již zmíněná dostupnost nemovitostí a obecně situace na realitním trhu. Šetření společnosti Wüstenrot mimo jiné ukázalo, že jen 20 % Čechů vnímá dostupnost nabídek bydlení jako dobrou z hlediska počtu možností – a jen 16 % ji hodnotí jako dobrou z cenového pohledu.
Jak velký bude dopad koronavirové krize na ekonomiku a tím zprostředkovaně i na realitní a hypoteční trh ve střednědobém horizontu, je nyní těžké odhadovat. „Klíčem bude nálada zájemců o bydlení, jejich očekávání a důvěra v ekonomické oživení – ve světle vývoje nezaměstnanosti a jejího dopadu na ekonomiku jako celek. Vývoj na realitním trhu tak bude značně rozdílný v jednotlivých krajích. Stále tu však zůstává převis poptávky nad nabídkou na trhu s bydlením, slabší koruna může také více motivovat ke koupi zahraniční zájemce,“ uzavírá Marian Holub, produktový manažer společnosti Wüstenrot.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Růst nájmů 2021

Inflace roste, ceny nemovitostí rostou, připravte se na růst nájmů

Českou republiku zaplavila inflace. Za poslední rok se projevila především v růstu cen bytů, teď už si ji ale můžeme všimnout i běžně v obchodech. Téměř dva roky s koronavirem a uvolněnou fiskální politikou, která jen tak mimochodem pouštěla do ekonomiky helikoptérové peníze, si totiž konečně řekly svou cenu. A ta je opravdu rostoucí.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 11. 2021

Daňové přiznání k nemovitosti

Bude se dostupnost vlastního bydlení dále zhoršovat?

foto: Shutterstock Ceny bytů neustále zdražují. Před rokem při začátku koronavirové epidemie se předvídalo mnohé, třeba že realitní trh zpomalí a bydlení bude lépe dostupné. Jak ale ukázal rok s kovidem, zrovna realitní kanceláře na tom moc netratily. A rozhodně nemají v dnešní době problém udat nemovitosti. Naopak se jim stále hůře hledají nové nemovitosti, […]

Text: Hana Bartušková

22. 04. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *