EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Stále více Čechů touží po nemovitosti v zahraničí

 

Foto: Shutterstock

Stoupá zájem o zahraniční nemovitosti. Od začátku letošního roku o více jak polovinu narostl celkový počet dotazů a rozšířila se i inzertní nabídka. Suverénně největší zájem je o rodinné domy v Chorvatsku, lidé ale poptávají nemovitosti i ve Španělsku či Itálii. Vyplývá to z aktuálních dat realitního portálu Sreality.cz.

Loading



 

Pandemie koronaviru ovlivnila poptávku nejen po tuzemských nemovitostech, o které je nyní větší zájem, ale také po těch zahraničních. „Mezi prosincem 2020 a lednem roku 2021 jsme na Sreality.cz zaznamenali skokový nárůst počtu dotazů na nemovitosti v zahraničí, a to o 62 %,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Je třeba ale podotknout, že i nadále zůstávají zahraniční nemovitosti jen malou součástí inzertní nabídky, zájem o ně ale z dlouhodobého hlediska kontinuálně roste.

Zájem je o rodinné domy, zahraniční pozemky netáhnou

Největší zájem je, podobně jako u českých nemovitostí, o rodinné domy. Ty z celkového počtu zaujímají 59,8 %, byty pak 34,3 %, komerční nemovitosti a pozemky 2 %.

„Boom zájmu pozorujeme zejména o rodinné domy určené k rekreaci v zahraničí. O pozemky v zahraničí příliš velký zájem není. V tuzemském vyhledávání tvoří pozemky více jak desetinu dotazů. Češi se stavění v zahraničí spíše obávají. Důvodem mohou být jiné stavební zákony i náročnější doprava s ohledem na dohled nad vznikající stavbou,“ říká Hana Kořínková, manažerka týmu inzertních služeb Sreality.cz.

REKLAMA

Poptávka po nemovitostech v Chorvatsku výrazně roste

Z hlediska lokality lidé nejčastěji poptávají rodinné domy v Chorvatsku. „V letošním roce zaznamenáváme boom zájmu o zahraniční nemovitosti obecně, tahounem jsou ale domy právě v zemi u Jadranu. Zájem o ně se meziročně dokonce zdvojnásobil. Češi oceňují dobrou dojezdovou vzdálenost do Chorvatska i skutečnost, že místní jsou na Čechy zvyklí a cenové hladiny obou zemí jsou podobné,“ uvádí Hana Kořínková.

Láká ale i Španělsko, Itálie nebo Řecko. „Roli bezesporu hraje vzdálenost od Česka. Za povšimnutí ale stojí, že o nemovitosti na Slovensku moc velký zájem není. Stejně tak Německo moc neláká. Češi zjevně vyhledávají lokality s dobrým přístupem k moři, které Česku, ale i Slovensku či Německu nebo Polsku, chybí,“ komentuje Hana Kořínková. V nabídce na Sreality.cz se ale objevují i nemovitosti v Norsku, Egyptě, Thajsku, Albánii nebo Tunisku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *