EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: Milan Vodička

11. 10. 2021

0 komentářů

Bydlení 2021: Jak vypadalo první pololetí v Česku?

 

12 let. Tak dlouho musí průměrný Čech vydělávat na standardní dvoupokojový byt. A v některých lokalitách je to ještě víc. Kde je u nás bydlení nejdražší a jaké jsou další vyhlídky? Jak se bude vyvíjet úroková míra u hypoték? A co můžete dělat, když vám ji nedají? I to se dozvíte v článku.

Loading



 

V EU patříme ke špičce. Cena bytů a rodinných domů u nás roste extrémně rychle

Podle Eurostatu zrychlil meziroční růst cen českých domů a bytů v prvním čtvrtletí roku 2021 na 11,9 %. V evropském srovnání tak byl čtvrtý nejrychlejší. A takové tempo se už nelíbí ani České národní bance. Již minulý rok totiž upozorňovala, že jsou ceny rezidenčních nemovitostí nadhodnocené a z jejích dat vyplývá, že by nadhodnocení mohlo být v průměru o 17 %, v žádaných lokalitách dokonce až o 25 %.

Rychlý růst cen nemovitostí nepřibrzdila ani pandemická krize, jak někteří předpovídali. Ve druhém pololetí sice odborníci očekávají zpomalení tempa rostoucích cen, ale stagnace či pokles cen je spíše v nedohlednu. Může za to dlouhodobě vyšší poptávka a za ní zaostávající nabídka stávajících i nových prostor k bydlení. Díky koronavirové krizi navíc prudce vzrostl zájem Čechů o pořízení rekreačních objektů, a tak například chalupa v Krkonoších je k sehnání o čtvrtinu dráž než před rokem.

Nejdražší bydlení je stále v Praze, regiony ale zažily překvapivý růst

Byty v Praze jsou v poměru k průměrným příjmům nejdražší v Evropě. Ceny bytů v naší metropoli už pokořily hranici 110 000 Kč za m2. Oproti ostatním regionům teď ale jejich cena nerostla tak strmě.

Mezi lety 1998 a 2019 vzrostly nejvíce ceny bytů ve městech o velikosti 10 000 až 50 000 obyvatel, a to 4,8krát. A zatímco v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostly ceny nových bytů v metropoli „jen“ o 5,5 %, průměr ostatních regionů vykázal růst o 14 %.  Po Praze jsou nejdražší byty také v Brně a dále v Libereckém i Královehradeckém kraji. Tam ovšem dochází k částečnému zkreslení díky cenám horských apartmánů, které jsou na úrovni cen v metropoli. Naopak v celorepublikovém srovnání se stále nejlevnější bydlení dá sehnat v Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji.

REKLAMA

Jaké bylo 1. pololetí roku 2021 na poli hypoték?

Za prvních 8 měsíců roku 2021 půjčily banky klientům prostřednictvím hypoték 293 miliard korun. Průměrná výše hypotečního úvěru přitom neustále roste a v současnosti je na hodnotě 3 229 731 Kč. Zvedá se ale také průměrná úroková sazba hypoték. V srpnu se vyšplhala na hodnotu 2,32 %.

A jaký je výhled na zbytek roku? Dá se předpokládat, že úroková sazba bude stoupat i nadále a přiblíží se hranici 3 %. Právě tímto zdražováním se Česká národní banka snaží zmírnit trend enormního nadhodnocování cen nemovitostí. Zřejmě ho zpomalí, ale na pokles cen nemovitostí to zatím nevypadá. Poptávka stále silně převyšuje nabídku a výstavba nových bytů je dlouhodobě nedostatečná. Zájem o bydlení navíc podnítilo i zrušení daně z nabytí nemovitosti a obavy z další inflace. Proto se mnoho lidí snaží uložit své finance právě do nemovitostí, kde neztratí svou hodnotu.

TIP: Dražší hypotéky do jisté mír y způsobí, že část lidí se rozhodne spíš pro rekonstrukci stávajícího bydlení než pořízení nového. A s tím se otevírá i jiná možnost financování – půjčka. Například na stránkách Hello bank! vám úvěrová kalkulačka hned napoví to nejdůležitější – kolik si můžete půjčit, jak vysoká by byla splátka a jak dlouho byste ji spláceli. Pokud vám to bude vyhovovat, můžete o půjčku rovnou zažádat online a vyřídit jí bez jediného papíru i návštěvy pobočky. A půjčit si můžete až 1 milion korun.

Každý druhý může mít problém získat hypotéku. Naštěstí existují alternativy

Ceny nemovitostí v současnosti rostou výrazně rychleji než příjmy českých domácností. Z některých výzkumů vyplývá, že dosáhnout na hypotéku může být těžké až pro polovinu Čechů. Obzvlášť mladší ročníky často nemají naspořený potřebný obnos pro získání úvěru. Z výzkumu Sociologického ústavu České akademie věd, který v roce 2020 zjišťoval, jak bydlení vnímají lidé ve městech od 18 do 35 let, například vyplynulo, že 80 % respondentů má pocit, že je pro ně bydlení méně dostupné než pro generaci jejich rodičů. A zřejmě nejsou daleko od pravdy.

Co vám možná pomůže, pokud na hypotéku nedosáhnete?

  • Půjčka od státu
  • Americká hypotéka
  • Klasická půjčka
  • Družstevní bydlení

Každá varianta má své výhody, nevýhody i různá omezení. Například státní půjčka vám nezafinancuje dražší bydlení, americká hypotéka může překvapit vyšším úrokem a v družstvu vás omezují jeho stanovy. Pečlivě si také prostudujte podmínky poskytovatelů jednotlivých finančních produktů a využijte úvěrových kalkulaček, které vám spočítají, na kolik by vás hypotéka, případně jiné typy úvěru přišly. Optimálním řešením může být i kombinace více možností, ale o tom je vždy lepší poradit se s odborníkem – tedy finančním poradcem. Zkrátka aby vám pak závazky nepřerostly přes hlavu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *