EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

Zvýší ČNB zase úrokové sazby?

 

Českou národní banku čeká další rozhodování o úrokových sazbách. Od minulého zvýšení sazeb se situace u nás i ve světě dost změnila. Na únorovém zasedání ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o dalších 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta. Sazba je tedy už teď nejvyšší za posledních 20 let. Zeptali jsme se odborníků, zda se domnívají, že ČNB přikročí k dalšímu zdražování.

Loading



 


Scénář dalšího zvedání sazeb je pravděpodobný. Nicméně nelze očekávat výrazný narůst, jako jsme toho byli svědky při posledních zasedání ČNB. Reálná očekávání hovoří o zvyšování o 0,5 %. Jestliže někdo uvažoval o přísnější měnové politice v kontextu zdražování pohonných hmot, tak naštěstí teď vidíme jak zlepšení cenové politiky pumpařů, a to i díky nátlaku vlády a poklesu světových cen ropy, tak posílení české koruny. To lehce uvolňuje ruce ČNB, aby nemusela sahat k tak drastickým změnám v sazbách,“ vysvětluje Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Jenže i drobné zvýšení základní sazby přinese další zdražení hypotečních úvěrů, tedy ještě větší nedostupnost bydlení, která je už teď markantní.

V návaznosti na makroekonomický vývoj v Evropě predikujeme, že na měnově-politickém zasedání ČNB dne 31. 3. 2022 bankovní rada rozhodne o zvýšení základní sazby minimálně o 1 %. ČNB tak bude reagovat na náhlý nárůst cen na komoditním trhu. V této souvislosti banka začala intervenovat na měnovém trhu ve prospěch české koruny. Koruna za poslední 2 týdny oslabila z úrovně 24.30 na 25,80 za 1 euro. ČNB tak začala rozpouštět eurové rezervy a tím začala chránit českou ekonomiku rostoucím importovaným cenám,“ uvádí Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz.

Veverka dodává, že podle něj ČNB předpokládala, že poslední zvednutí sazby na 4,5 % již dostatečně ovlivní kurz koruny k dalším měnám směrem k posílení. Jenže Českou republiku také ovlivňuje i vývoj válečného konfliktu na Ukrajině a dalších sankcí na Ruskou federaci, takže lze předpokládat, že ČNB přistoupí k dalšímu zvyšování základních sazeb. „Je nutno říci, že bankovní rada nemá před sebou jednoduché rozhodování. Pevně ale věřím, že naplní její hlavní smysl, a to je cenová stabilita v české republice, proto bude muset sáhnout k dalšímu zvýšení,“ dodává Veverka.

ČNB chtěla sazby snižovat, to se ale nejspíš odkládá

Úrokové sazby se určitě ještě mohou zvýšit v dohledné době. Ale i když ČNB ještě počátkem roku tvrdila, že v krátkodobém horizontu by zase chtěla postupně sazby snižovat, tak s ohledem na vývoj války na Ukrajině a její dlouhodobé globální ekonomické dopady, bych ten optimismus poněkud mírnil. Můžeme se dostat až k šesti procentům, jako tomu bylo zhruba patnáct let zpátky,“ sdělil pro Hypoindex.cz Vlastimil Bijota, partner fondu DaVinci Investments.

REKLAMA

Navíc od letošního dubna dojde ke zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték, a to hlavně pro žadatele o hypotéku starších 36 let. Změny se budou týkat jak maximální výše hypotéky, tak i výše úvěru k hodnotě nemovitosti a výše možného zadlužení.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *