EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

30. 08. 2022

0 komentářů

V krajských městech ČR chybí přes 80 tisíc bytů

 

Nově publikovaná analýza společnosti Silverline Real Estate ukazuje, že za posledních 10 let vznikl v krajských městech ČR nabídkový deficit okolo 80 tisíc bytů. Hlavní podíl na deficitu má Praha s 44 tisíci byty. Tempo výstavby ovšem nestačilo poptávce v žádném z českých krajských měst. Obyvatelé se více usazují v okolí měst, což přináší další problémy pro dopravní infrastrukturu a občanskou vybavenost. Analýza využívá čerstvá data ČSÚ ze sčítání obyvatel, domů a bytů.

Loading



 

Vývoj poptávky a nabídky nových bytů

Poptávka v krajských městech za poslední dekádu (2012-2021) dosáhla 181 tisíc nových bytů, oproti předchozímu desetiletí (2002-2011) vzrostla o 71 %. Téměř polovina poptávky vznikla v Praze, tempem růstu ji ovšem předběhla města v regionech; v Praze vzrostla poptávka oproti přechozí dekádě o 48 %, v ostatních městech v průměru o 109 %. Nejsilnější růst poptávky v relativním vyjádření zaznamenala Ostrava.

Oproti tomu výstavba nových bytů (nabídka) za stejné období poklesla o 12 %, ze 106 tisíc na 93 tisíc bytů. Výstavba vzrostla pouze v Olomouci a Plzni, a v Ústí a Ostravě zůstala obdobná, v ostatních městech se silně propadala. Například v Liberci došlo mezi dekádami k poklesu výstavby o 56 %, v Hradci Králové o 27 %. Praha i Brno byly s 12% poklesem nabídky na celorepublikovém průměru.

Rozdíl mezi počtem poptávaných a vystavěných bytů tak nevyznívá pro místní obyvatele vůbec pozitivně. Vidíme, že za poslední desetiletí počet dokončených bytů ve všech krajských městech nestačil ani na pokrytí poptávky v samotné Praze, k saturaci poptávky všech krajských měst by byla potřebná dvojnásobná výstavba.“ komentuje analýzu Dan Vaško, CEO a spoluzakladatel fondu Silverline Real Estate.

REKLAMA

Jaký bude další vývoj?

Oproti poslednímu rekordnímu desetiletí lze očekávat mírný pokles poptávky, zejména díky pomaleji klesající velikosti domácností. Rovnovážný stav celkové poptávky v krajských městech bude přibližně 120-130 tisíc nových bytů za dekádu. Tento objem však stále převyšuje současné tempo výstavby o více než třetinu. Města si navíc do dalších dekád nesou významný bytový deficit.

„Nejzásadnější bude další výstavba v Praze, Brně, Plzni, Olomouci a Liberci. Těmto krajským městům v současnosti chybí objem bytů na úrovni 5-10 % jejich celkového bytového fondu, což vyžaduje rychlé řešení výstavby“ připojuje Martin Benroth, spoluzakladatel a investiční ředitel fondu Silverline Real Estate. „Například v Brně by pro vyrovnání současného deficitu mělo být v následujícím desetiletí budováno 3 tisíce bytů ročně. Průměrná výstavba tam přitom v posledních 20 letech nedosáhla ani na 1,5 tisíce bytů za rok, a aktuální vyhlídky s výrazným nárůstem výstavby nepočítají. S ohledem na omezené možnosti vnitřních rozvojových ploch můžeme očekávat rozšíření výstavby za současné územní hranice města, a tedy pokračující tlak na cenu okolních pozemků.“

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *