EUR 25.090

USD 23.448

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.090

USD 23.448

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

27. 09. 2022

0 komentářů

Rekonstrukcí staršího bytu se dá ušetřit až 15 % oproti koupi novostavby

 

Za posledních šest let cena nemovitostí rapidně vzrostla. Ceny bytů v období 2015–2022 vzrostly o 110 %, u rodinných domů o 100 %. Otázkou pro investory tak zůstává, co se vyplatí více. Analýza společnosti Silverline Real Estate ukazuje, že pořízení bytu před rekonstrukcí může být za současných podmínek na trhu trefou do černého. V atraktivních lokalitách je o takové byty extrémní zájem a často se na trh ani nedostanou.

Loading



 

Rekonstrukcí staršího bytu se dá výrazně ušetřit

V bytové problematice se nově publikovaná analýza zaměřila na stav trhu s nemovitostmi ve dvou největších městech v republice – Praze a Brně. Ukazuje, že v současném tržním prostředí se finančně vyplatí komplexní rekonstrukce bytu oproti nákupu novostavby. Za srovnatelný byt tak může investor ušetřit až 15 % (před rokem 10 %) kupní ceny novostavby, tedy až 1,2 mil. Kč za standardní byt 2kk v Praze o výměře 60 m2.

Nevýhodou je poté pouze umístění jednotky ve starším domě. Vzhledem k rekordní nedostupnosti bydlení v ČR ovšem analýza očekává, že tento diskomfort bude akceptovatelný pro velký počet investorů. Starší byty v Praze dosahují cca 75 % ceny novostavby, zatímco před rokem atakovaly hranici 80 %.

Analýza dále rozebírá i vývoj nákladů na rekonstrukci. Často diskutovaný růst cen materiálů se sice v absolutní hodnotě projevuje a finální účet za rekonstrukci za poslední roky stoupnul, avšak výrazně méně než ceny novostaveb. Dnes dosahují náklady na rekonstrukci v průměru 14 tisíc Kč včetně DPH/m2, což představuje zhruba 10–15 % kupní ceny nového bytu ve velkých městech.

REKLAMA

Pro rozhodnutí, zda kupovat byt v novostavbě, nebo rekonstruovat, existuje zjednodušené pravidlo – pokud je rozdíl mezi cenou novostavby a bytu k rekonstrukci vyšší než 20–25 tisíc Kč/m², bude úspornější koupit byt k rekonstrukci. Tedy i po započítání dalších nákladů, jako jsou financování či architektonické a projekční práce,“ říká Dan Vaško z fondu Silverline Real Estate.

Potenciální úspora při rekonstrukci se bude snižovat

Na současném trhu, který se potýká s nízkou dostupností nemovitostí vůči mzdám a drahým hypotékám, vzniká koktejl limitující poptávku po nemovitostech. Zejména dražších novostavbách. Většina Čechů však stále touží po vlastním bydlení, a tak budou i přes tyto okolnosti hledat možnosti, jak svou touhu uspokojit.

Možnost zrekonstruovat byt s časovou prodlevou po jeho koupi také přispěje k lepší akomodaci celkové investice do rozpočtu domácnosti. Lze předpokládat, že výsledkem této situace bude v roce 2022 a 2023 přesun části poptávky do segmentu starších bytů. Tempo přesunu je otázkou spotřebitelského sentimentu a očekávání.

Očekávám, že cena starších bytů mírně poroste i v příštím roce, zatímco u novostaveb přetrvá stagnace cen. Současný rozdíl v cenách novostavby a staršího bytu i okolo 40–50 tis./m² se v průběhu následujících let sníží na rovnovážnější úroveň okolo 25–35 tis./m²,“ komentuje Vojtěch Brix z fondu Silverline Real Estate.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *