EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

01. 02. 2023

0 komentářů

Klesne na konci příštího roku sazba u hypoték ke třem procentům?

 

Doba drahých hypoték v následujících dvou letech pravděpodobně skončí. Shodují se na tom predikce ekonomů. Zatímco v lednu byla nabídková úroková sazba u hypoték podle Fincentrum Hypoindexu 6,34 % p. a., optimistické scénáře už na konci letošního roku očekávají pokles ke 4,5 % a v prosinci 2024 už k psychologické hranici 3 % ročně. Snížení úroků v současném velmi konkurenčním prostředí hypotečních bank k úrovni 3 % je zlomem, který by měl přinést opětovný boom v prodeji bytů.

Loading



 

„Poptávka po novém bydlení je stále velká a nových bytů je na trhu dlouhodobě nedostatek. Lidé však nyní při velmi drahých hypotékách a celkové nejistotě odkládají svá nákupní rozhodnutí. Ale oživení trhu očekáváme už v jarních měsících, kdy plánujeme do nabídky zařadit tři nové projekty se zhruba 300 byty. Zásadní oživení trhu pak očekáváme v příštím roce, kdy by se už úroky hypoték mohly snížit ke 3 % ročně. To už by měsíční splátky hypotéky mohly být i nižší než nájemné,“ říká zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Méně optimistický je Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, podle kterého hypoteční sazby nečekají v letošním roce výraznější změny. „U hypotečních sazeb čekáme spíše stagnaci s jen mírnými výkyvy spojenými s konkurenčním bojem bank a vyhlašováním a ukončováním různých akčních nabídek. A pokud se naplní předpověď představitelů ČNB, pak by k nějakému snížení úrokových sazeb mohlo dojít až na konci roku 2023. A s ohledem na to, že přes zimu hypoteční trh zrovna nekvete, je možné předpokládat, že toto snížení banky přenesou do hypotečních sazeb až na jaře roku 2024,“ míní Jiří Sýkora.

Zájem o hypotéky vedle ceny bytů přímo úměrně ovlivňuje i výše úrokové sazby u hypoték, která se minulý rok přehoupla přes šest procent. Logicky tak i objem nově poskytnutých hypoték klesnul. Loni to bylo o dvě třetiny v porovnání s rokem 2021. Oživení trhu je v současné situaci primárně závislé na úrokových sazbách, protože developerům se do zlevňování nových bytů nechce.

U nových bytů se zastavil cenový růst, ale kvůli přetrvávajícímu nedostatku novostaveb bude tento trh stabilní. Developeři raději odloží výstavbu, než aby prodávali v době stále rostoucích nákladů pod cenou. „Trh nových bytů plošně zlevnit nemůže, pokud zásadně nezlevní energie, materiály a stavební práce, což se zatím nejeví reálné. Náklady na výstavbu v poslední době vzrostly o desítky procent,“ komentuje situaci na trhu Dušan Kunovský.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *