EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

01. 02. 2023

0 komentářů

Klesne na konci příštího roku sazba u hypoték ke třem procentům?

 

Doba drahých hypoték v následujících dvou letech pravděpodobně skončí. Shodují se na tom predikce ekonomů. Zatímco v lednu byla nabídková úroková sazba u hypoték podle Fincentrum Hypoindexu 6,34 % p. a., optimistické scénáře už na konci letošního roku očekávají pokles ke 4,5 % a v prosinci 2024 už k psychologické hranici 3 % ročně. Snížení úroků v současném velmi konkurenčním prostředí hypotečních bank k úrovni 3 % je zlomem, který by měl přinést opětovný boom v prodeji bytů.

Loading



 

„Poptávka po novém bydlení je stále velká a nových bytů je na trhu dlouhodobě nedostatek. Lidé však nyní při velmi drahých hypotékách a celkové nejistotě odkládají svá nákupní rozhodnutí. Ale oživení trhu očekáváme už v jarních měsících, kdy plánujeme do nabídky zařadit tři nové projekty se zhruba 300 byty. Zásadní oživení trhu pak očekáváme v příštím roce, kdy by se už úroky hypoték mohly snížit ke 3 % ročně. To už by měsíční splátky hypotéky mohly být i nižší než nájemné,“ říká zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Méně optimistický je Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, podle kterého hypoteční sazby nečekají v letošním roce výraznější změny. „U hypotečních sazeb čekáme spíše stagnaci s jen mírnými výkyvy spojenými s konkurenčním bojem bank a vyhlašováním a ukončováním různých akčních nabídek. A pokud se naplní předpověď představitelů ČNB, pak by k nějakému snížení úrokových sazeb mohlo dojít až na konci roku 2023. A s ohledem na to, že přes zimu hypoteční trh zrovna nekvete, je možné předpokládat, že toto snížení banky přenesou do hypotečních sazeb až na jaře roku 2024,“ míní Jiří Sýkora.

Zájem o hypotéky vedle ceny bytů přímo úměrně ovlivňuje i výše úrokové sazby u hypoték, která se minulý rok přehoupla přes šest procent. Logicky tak i objem nově poskytnutých hypoték klesnul. Loni to bylo o dvě třetiny v porovnání s rokem 2021. Oživení trhu je v současné situaci primárně závislé na úrokových sazbách, protože developerům se do zlevňování nových bytů nechce.

U nových bytů se zastavil cenový růst, ale kvůli přetrvávajícímu nedostatku novostaveb bude tento trh stabilní. Developeři raději odloží výstavbu, než aby prodávali v době stále rostoucích nákladů pod cenou. „Trh nových bytů plošně zlevnit nemůže, pokud zásadně nezlevní energie, materiály a stavební práce, což se zatím nejeví reálné. Náklady na výstavbu v poslední době vzrostly o desítky procent,“ komentuje situaci na trhu Dušan Kunovský.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *