EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Pixabay

09. 05. 2023

0 komentářů

Nastal správný čas na koupi nového domu nebo bytu?

 

Nemovitosti v České republice se stávají stále dostupnějšími, což vede ke zvyšování zájmu o nákup nebo pronájem nového bytu či domu. Úroková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu stagnuje lehce nad 6 %, ceny nemovitostí ale klesají rychleji a na trhu je cítit sílící aktivita. Klesající ceny nemovitostí reálně zlevňují měsíční splátku hypotéky, což mnoho zájemců vede k jednání.

Loading



 

„Pole našich dat sledujeme za měsíc březen zvýšení zájmu o nákup bytů až o 15 % meziměsíčně. Skutečná cena ale stále v průměru klesá o 2,2 resp. 1,9 %. Tyto údaje naznačují, že se český trh s nemovitostmi nachází v době, kdy jsou ceny stabilizované s mírným zlevňováním,“ uvádí Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz.

U rodinných domů je situace malinko náročnější vzhledem k přísným pravidlům pro získání hypotéky. Kategorie domů se stále propadá, a to o výše uvedených 2,2 % meziměsíčně. Hovoříme zde o nabídkových cenách. Realizační ceny se nachází o dalších 8-10 % níže.

Platí, že kdo nyní chce prodat rychle, musí přistoupit někdy až k 20% slevě. Tento fakt je jasný zájemcům, kteří si na prohlídkách hned ze startu říkají o 10% slevy, případně přichází se svými cenovými návrhy, které jsou hluboko pod cenami nabídkovými,“ vysvětluje Jakub Veverka.

Kupující se nyní stali vládci trhu s nemovitostmi

U kategorie chat a chalup též dochází k oživení. Jarní období motivuje lidi k pořízení či dlouhodobému pronájmu rekreačního objektu. Ceny v této kategorii se již ustálily, ale záleží na typu nemovitosti a lokalitě.

Z našich dat vyplývá větší proklikovost u této kategorie až o 28 % ve srovnání se zimním obdobím. Nabídkové ceny stagnují. U chat a chalup můžeme ale očekávat mírný obrat směrem vzhůru vzhledem k narůstajícím cenám zahraničních zájezdů. Lidé s nižšími příjmy budou tento rok volit dovolenou v České republice,“ uzavírá Jakub Veverka.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *