EUR 24.755

USD 22.926

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.755

USD 22.926

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

25. 01. 2024

1 komentář

Na konci roku by ceny novostaveb v Praze měly začít růst

 

Z dosavadního vývoje cen nemovitostí je zřejmé, že ceny, a to zejména na primárním trhu, se stabilizují. Dochází k náznakům postupného zotavování nejen z hlediska objemu prodejů, ale i cen. Prvotní šok spojený s poklesem poptávky odezněl a postupně se na trh bude dostávat tzv. odložená poptávka. Vývoj byl stejný v Praze i ve zbytku republiky.

Loading



 

Pražský trh je však specifický nejen svou velikostí a objemem realizovaných transakcí, ale také cenami nemovitostí, které výrazně vybočují z kontextu České republiky.

Lze očekávat, že nabídkové ceny novostaveb v Praze budou během prvního čtvrtletí 2024 v důsledku dozvuku stále vysokých sazeb a rozkolísané tržní nálady spíše stagnovat. Růst cen na primárním trhu lze čekat spíše závěrem roku 2024, kdy jsou v prognózovaném období za současného stavu rizika vychýlena mírně ve prospěch optimistického scénáře (v grafu vyjádřeného rostoucí přerušovanou křivkou).

Prodeje novostaveb v Praze však zažijí oživení v důsledku kombinace stagnujících nabídkových cen, postupného snižování úrokových sazeb, růstu reálných mezd a odložené poptávky. Očekávání rostoucích prodejů jsou logicky v souladu s vývojem na hypotečním trhu, resp. s rostoucím počtem poskytnutých úvěrů na bydlení.

Autor: Jan Sadil, CEO JRD

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Změna trendu potvrzena, ceny starších domů už rostou

Ceny starších domů pokračují v mírném růstu. Trend, který naznačovaly již zprávy z loňského roku, potvrdila i čísla za první letošní kvartál. Zatímco v meziročním pohledu ještě 6 z 8 zkoumaných měst zaznamenalo mírný cenový pokles, v kvartální pohledu již naopak převládal cenový růst, a to od jednoho procenta v Ostravě až do pět procent v Brně. Vyplývá z analýzy společnosti FérMakléři.cz.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 05. 2024

Rizika špatně nastavené ceny prodávané nemovitosti

Nastavení správné prodejní ceny nemovitosti je naprosto klíčovým krokem v celém procesu prodeje. Ovlivňuje nejen to, jak rychle byt či dům prodáte, ale i to, kolik peněz ve výsledku získáte. Když cenu nastavíte adekvátně, budete mít dostatek zájemců a prodáte relativně rychle, v opačném případě si na kupce počkáte měsíce či roky, a budete muset postupně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

14. 05. 2024

Nový stavební zákon pod lupou

Nový stavební zákon bude pro všechny typy staveb účinný od 1. července 2024. Jedním ze zamýšlených cílů nové úpravy bylo stavebníkům ulevit a také zrychlit celý povolovací proces. Zaměřme se na novinku v podobě jednotného řízení o povolení záměru – v čem skutečně stavebníkům usnadní život a s jakými úskalími je třeba počítat?

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Martin

    26 ledna, 2024

    Je to velké přání Autor: Jan Sadil, CEO JRD

    Reálně lidé s odloženou poptávkou pálí cash za vysoké nájmy. 20% LTV má málokdo.
    Ceny musí dolů.

    Odpovědět