EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Aktuální sazby hypoték: Levným hypotékám zvoní hrana

 

ČNB podruhé v řadě zvýšila úrokové sazby. Banky přesto se zdražováním hypotečních úvěrů vyčkávají. Levným hypotékám nicméně zvoní hrana. Slevové akce se chýlí ke konci a banky přiznávají, že zvyšování sazeb může přijít ještě během léta.

Loading



 


Česká národní banka (ČNB) minulý týden opět zvýšila základní úrokové sazby. Po pátém navýšení sazeb během posledního roku vzrostla dvoutýdenní repo sazba, od které se odvíjí i úrokové sazby hypoték, o 0,25 procentního bodu na 1,25 procenta.
Banky přesto se zdražováním hypoték nepospíchají. „Zejména velké banky mají přebytek peněz z prakticky nulově úročených vkladů od klientů a budou se tak spíše snažit využít posledních měsíců před zpřísněním pravidel posuzování bonity k navýšení portfolia hypotečních úvěrů,“ říká analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Banky lákají na dlouhodobé fixace

Kromě několika slevových akcí se sazby hypoték s kratší fixací drží již několik měsíců na přibližně stejných úrovních. Banky se totiž zaměřily na dlouhodobější fixace. Česká spořitelna na začátku července zlevnila hypotéky s fixací na pět, osm a deset let o 0,2 procentního bodu.
Česká spořitelna nejprve slevovou akci časově nevymezila, ale již na konci července, když vše naznačovalo, že ČNB opět úrokové sazby opět zvedne, stanovila konečné datum akce na 19. srpen.
„Česká spořitelna pokračuje v akční nabídce zvýhodněných úrokových sazeb u nejvyužívanějších hypoték s fixacemi 5, 8 a 10 let, a to až do 19. srpna, kdy tuto akční nabídku ukončíme,“ uvedl tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.
Na delší fixace se zaměřila i Hypoteční banka, která nabídku Jasné hypotéky rozšířila o fixaci na 15 let. Ta současně zlevnila z 3,49 procenta na 3,09 procenta. Nižší sazby se dočkala i pětiletá fixace, která poklesla z 2,59 na 2,49 procenta. Zároveň ale podražila fixace na tři roky, a to o 0,1 procentního bodu na 2,59 procenta. Týká se ale pouze hypoték do 70 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV).
Pro získání výhodnějších sazeb v rámci Jasné hypotéky musí ale zájemci splnit dvě podmínky. První podmínkou je sjednání inkasa splátky z účtu u ČSOB a pravidelné zasílání alespoň 1,5 násobku měsíční splátky na účet. Druhou podmínkou je uzavření životního pojištění u ČSOB Pojišťovny, nebo sjednání inkasa z účtu spoludlužníka. Pokud tyto podmínky klient nesplní sazby se mu prodraží o 0,2 procentního bodu.

Komerční banka zlevnila on-line hypotéky

Účinnost opatření ČNB se blíží, a tak se Komerční banka rozhodla vsadit na rychlost. Klientům, kteří zažádají o hypotéku on-line, sníží hypoteční sazbu o 0,2 procentního bodu. „Pro řadu zájemců o hypotéku je nyní rychlost tím hlavním kritériem při rozhodování, u které banky o financování požádat,“ uvedl Michal Teubner z Komerční banky.
„Komerční banka proto vychází vstříc svým klientům a umožňuje jim vyřídit si žádost o hypoteční úvěr on-line, prostřednictvím internetového bankovnictví. Ušetří jim to čas spojený s návštěvou pobočky a zároveň získají velmi výhodnou sazbu od 2,49 procenta,“ dodává Michal Teubner.
Akce Equa Bank, která zlevnila všechny sledované fixace shodně o 0,2 procentního bodu, pokračuje ještě do konce srpna. Jednoleté fixace tak začínají na 3,59 procentech, tříleté na 2,29 procentech a pětileté fixace nabízí Equa Bank od 2,39 procenta.

Výraznější zdražení může přijít ještě v létě

Konkurenční boj zatím drží hypoteční sazby na uzdě. Ceny zdrojů bank se ale bankám dále prodražují a v říjnu se navíc ČNB zpřísní pravidla poskytování hypoték. Levným hypotékám by tak mohlo odzvonit již během léta.
„Blížící se začátek platnosti nových regulačních doporučení ČNB v říjnu může vyvolat další reakce trhu, které se mohou promítnout do výše hypotečních sazeb už v průběhu srpna a září,“ míní Filip Hrubý.
I ostatní banky připouštějí, že hypoteční úvěry začnou již brzy zdražovat. „Wüstenrot v tuto chvíli neplánuje zvýšení úrokových sazeb hypoték. Červnové zvýšení základní sazby ze strany ČNB se kvůli silné konkurenci na ceně hypoték úplně neprojevilo. Aktuální zvýšení sazeb centrální bankou spolu s prudkým nárůstem ceny zdrojů v uplynulých měsících se podle našeho názoru do sazeb hypoték již projeví,“ uvedl Marian Holub, produktový manažer hypoték finanční skupiny Wüstenrotu.

Milníkem bude říjnové zpřísnění hypoték

Léto by přesto mohlo ještě zůstat poslední šancí na získání levnější hypotéky. Většina bank totiž zatím vyčkává a rozhodnutí ČNB analyzuje. Některé ale již naznačují, že by zlom měl přijít až v říjnu.
Alespoň do října hodlá udržet stávající výši sazeb Raiffeisenbank. „Na dnešní zvýšení sazeb ze strany ČNB v tuto chvíli reagovat nebudeme. S ohledem na chystané zpřísnění podmínek u hypoték klientům až do října nabízíme možnost využít sazby začínající na 2,49 procent,“ uvedla tisková mluvčí banky Petra Kopecká.
Změnu hypotečních sazeb v nejbližší době neplánuje ani mBank. „U hypoték ve velmi krátkodobém horizontu změnu zatím ještě nechystáme, ale tendence zvyšování sazeb je vzhledem k vývoji sazeb na trhu do budoucna zřejmá a úpravě sazeb směrem nahoru se jen těžko vyhneme,“ uvedl tiskový mluvčí mBank Pavel Vlček.
V krátkém horizontu nebude sazby měnit ani Moneta. „Navýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů máme v plánu ve střednědobém výhledu promítnout do úrokových sazeb hypotečních úvěrů,“ uvedl Tomáše Kostrhoun, senior manažer Moneta Money Bank pro úvěrové produkty.
Přestože některé banky zřejmě přistoupí ke zvyšování úrokových sazeb již během léta, větší ránou pro hypoteční trh bude říjnové zpřísnění poskytování hypoték. Hypotéky nejen podraží, ale zároveň se stanou mnohem méně dostupné.
Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 3. 8. 2018

Aktuální úrokové sazby – srpen 2018
Banka 1 fixace 3 fixace 5 fixace LTV
Air Bank —– —– 2,49  
Česká spořitelna 3,99 2,99 2,49 do 80 %
ČSOB 3,49 2,49 2,59 do 80 %
Equa Bank 3,59 2,29 2,39 do 80 %
Expobank 4,28** 3,48** 3,58** do 80 %
Fio banka 1,48 1,88 2,18 do 80 %
Hypoteční banka 3,49 2,59** 2,49* do 70 %
Komerční banka 2,89 2,69 2,69 do 80 %
mBank 1,54 2,19 2,39 do 80 %
Moneta Money Bank 2,57 2,57 2,67 do 80 %
Raiffeisenbank 4,09 2,49 2,49 od 70 % do 80 %
Sberbank 3,19 2,49 2,59 do 80 %
UniCredit Bank 2,39 2,39 2,39 do 80 %
Wüstenrot 3,99 2,34 2,54 do 80 %

Poznámka: *sazby jsou nižší, ** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb
Air Bank: Nabízí hypotéky s fixací pouze na 5 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun. Při objemu hypotéky od 700 tisíc do 1,5 milionu korun činí sazba 2,69 % a od 300 tisíc do 700 tisíc korun 2,99 %.
Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za výši hypotéky, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání a v případě fixace na 3–5 let slevu za službu Hypotéka s prémií.
ČSOB: V úrokových sazbách účelových úvěrů do 80 % hodnoty nemovitosti s fixací na 3, 5, 7, 10 let je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či u Poštovní spořitelny za podmínky příjmu na účet ve výši min. 1,5násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2 procentního bodu. Nabídka platí do odvolání.
Nesplnění kterékoli z uvedených podmínek pro slevy není překážkou poskytnutí hypotečního úvěru, v takovém případě však nevzniká nárok na příslušnou slevu z úrokové sazby.
Equa Bank: Úrokové sazby hypoték jsou uvedeny včetně zahrnutí slevy za pojištění schopnosti splácet od MetLife pojišťovny a.s.
Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje. Úrokové sazby jsou určeny pro stávající klienty v období konce fixace úrokové sazby. Platí pro IQ Hypotéka na bydlení a rekreaci, IQ Hypotéka na pronájem, Hypotéka hypoték – refinancování účelové hypotéky, IQ Hypotéka Multi – konsolidace účelových hypoték, IQ Hypotéka Energie.
Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.
Hypoteční banka: V úrokových sazbách je započtena sleva za splácení úvěru formou inkasa z účtu u ČSOB/Poštovní spořitelny ve výši -0,10% ročně a sleva za využití pojištění u ČSOB Pojišťovny (pojištění nemovitosti nebo pojištění domácnosti a pojištění úvěru) ve výši -0,10% ročně.
Jasná hypotéka: Pro fixace na 3 a 5 let s LTV do 70 % je podmínkou získání úrokové sazby splácení úvěru inkasem z účtu u ČSOB/Poštovní spořitelny s příjmem na účet ve výši minimálně 1,5 násobku měsíční splátky a sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny, nebo splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB/Poštovní spořitelny.
Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.
mBank: Při sjednání pojištění. Úrokové sazby jsou garantované pro všechny klienty při poskytnutí hypotečního úvěru a pro další úroková období při řádném splácení úvěru a plnění smluvních podmínek. Sleva za pojištění Schopnosti splácet od mBank 0,25%. Sleva za obrat na účtu mKonto (ve výši 15 000 Kč) 0,50%. Hypotéka s LTV od 80 % do 90 % je při fixaci 1 a 3 roky s úrokovou sazbou 2,74 % p.a. a při fixace 5 let se sazbou 2,99 % p.a.
Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Úroková sazba Hypotéky s výší úvěru od 1 mil. Kč, Konsolidace půjček zajištěná nemovitostí, Americké hypotéky, Doplňkového úvěru bez určení účelu, Konsolidace půjček k hypotéce při splácení úvěru z běžného účtu u MONETA Money Bank, a. s. určeného ke splácení úvěru a za plnění podmínky služby Aktivní účet uvedené v části X. úrokového lístku. Platí pro úvěry sjednané po 14. 1. 2007. Platí v případě výše úvěru do 75 % (včetně) z hodnoty nemovitosti, případně kupní ceny a dodržení měsíčního kreditního příjmu 15 000 Kč na účtu u MONETA Money Bank určeném pro splácení hypotéky, efektivní úrok 1,67 % ročně s RPSN 1,80 % zároveň platí za předpokladu zápočtu úspor klienta na běžném účtu ve výši 20 % nesplacené hypotéky. Při LTV od 80 % do 90 % je úroková sazba o 0,7 procentního bodu vyšší.
Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.
Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,1 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 2,5 milionu korun (jinak +0,1 p.b). Hypotéky s LTV od 80 % do 90 % nabízí s fixací od 3 let s minimální úrokovou sazbou 3,49 %.
UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání jednorázově placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 90 % je o 1 procentní bod dražší.
Wüstenrot: U úvěru s jednoletou úrokovou sazbou lze kdykoliv v průběhu fixace přejít na pětiletou úrokovou sazbu. Extra úroková sazba platí pouze pro nové úvěry ve výši min. 1,5 mil. Kč. Nižší úvěry jsou o 0,1 procentní bod dražší. Hypotéky s LTV od 80 % do 90 % banka nabízí s fixní úrokovou sazbou pro jednoletou fixaci 4,44 % p.a., pro tříletou 2,79 % p.a. a pro pětiletou 2,99 % p.a.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *