EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Aktuální sazby hypoték: Konkurenční boj drží banky při zemi

 

Hypoteční banky si v rámci konkurenčního boje raději ukrajují ze svých zisků a se sazbami hypoték příliš nehýbou. Hypoteční trh by však již brzy mohlo více než růst sazeb postihnout chystané zpřísnění pravidel, pro které si ČNB připravuje půdu.

Loading



 


Hypoteční trh pozvolna zpomaluje. Podle údajů Fincentrum Hypoindexu průměrná úroková sazba hypoték roste jen pozvolna. Výrazněji klesají objemy sjednaných hypoték i počty klientů, kteří míří do hypotečních bank. Banky ve snaze udržet si své tržní podíly drží úrokové sazby hypoték stále na velmi nízkých úrovních, a to i přes růst ceny zdrojů.
„Banky v zásadě mají na jedné straně možnost uložení peněz u ČNB bezpečně za nízký výnos, avšak s nejistotou, co bude v dalších letech, a na druhé straně rozumně zajištěný dlouhodobý úvěr, byť s nevysokou marží. Rozhodování je pak snadné. Každá banka ví, že významná část sjednaných úvěrů jí zůstane i po uplynutí období aktuálně sjednané fixace, tj. v době, kdy mohou být marže vyšší. Bylo by tak nelogické současný tržní podíl darovat konkurenci,“ uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.
Hypoteční banky proto zatím přistupovali ke zvyšování úrokových sazeb hypoték opatrně a v současné době spíše vyčkávají na kroky svých konkurentů. V posledních měsících se přesto najdou banky, které jdou proti proudu a hypoteční sazby snižují.

Fio banka zlevnila

„Na hypotečním trhu převažuje trend mírného zvyšování úrokových sazeb. My jsme se rozhodli jít opačnou cestou a nabídnout zájemcům o bydlení ještě výhodnější hypotéku,“ říká Ján Franek, tiskový mluvčí Fio banky.
Fio banka zlevnila od 7. května hypotéky s fixací na jeden a pět let. Nejvýraznější slevu nabízí u jednoleté fixace, kterou snížila o 0,2 procentního bodu na 1,48 procenta. Předběhla tak i mBank, která si zatím mezi jednoletými fixacemi se sazbou 1,54 procenta držela prvenství.
Úrokové sazby hypoték s pětiletou fixací snížila Fio banka o 0,1 procentního bodu a sazba 2,18 procenta je v současné době nejnižší na trhu mezi fixacemi na pět let. Na paty Fio bance na poli pětiletých fixací šlape pouze UniCredit Bank, která od června mírně zvýšila všechny sledované fixace.

UniCredit vrací sazby na 2,19 %

UniCredit letos dvakrát snížila úrokovou sazbu. Od června ale vrací sazbu na úroveň před dubnovým zlevněním. „I přes výrazné navýšení ceny zdrojů jsme od června sazby navýšili pouze mírně, a to o 0,1 procentního bodu. Nadále držíme úspěšný koncept vše za cenu jedné, a tak i 10letou fixaci je možné u nás získat za skvělých 2,29 procenta,“ uvedl tiskový mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.
Úrokové sazby upravila ještě Expobank, a to i přestože již hypotéky aktivně nenabízí. Úrokovou sazbu tříleté i pětileté fixace snížila o 0,07 procentního bodu na 3,31 procenta, resp. 3,43 procenta.

Air Bank zdražuje nižší hypotéky

Air Bank zavedla od 1. června třetí úrokové pásmo u hypoték. Zavedením třetího úrokového pásma se u Air Bank prodraží hypotéky od 300 do 700 tisíc korun o 0,3 procentního bodu. Úrokové sazby těchto hypoték jsou 2,99 procenta.
Dosud nabízela dvě úroková pásma s milníkem 1,5 milionu korun. Hypotéky nad 1,5 milionu korun májí stále nejnižší cenovku, a to 2,49 procenta. U druhého pásma do 1,5 milionu korun sice omezila spodní hranici na 700 tisíc korun, úroková sazba však zůstává 2,69 procenta.

Wüstenrot zlepšuje podmínky pro chaty a chalupy

Wüstenrot v červnu zatím žádné změny úrokových sazeb hypotečních úvěrů neplánuje. Rozhodla se ale využít rostoucího zájmu o chaty a chalupy. Nově umožní klientům financovat rekreační nemovitosti oproti původním 70 procentům až do výše 90 procent zástavní hodnoty (LTV).
„Vývoj cen rekreačních objektů v podstatě kopíruje vývoj cen bytů a rodinných domů. Chceme proto nabídnout všem zájemcům o pořízení chaty či chalupy pomoc při jejich pořízení,“ říká Marian Holub, produktový manažer hypoték Wüstenrot, a dodává: „S Hypotékou Wüstenrot jim stačí pouze 10 procent z kupní ceny, o zbytek financí se postaráme my.“
Česká spořitelna zatím k žádným změnám úrokových sazeb nepřistupuje. V současné době ale nabízí zájemcům o hypotéku odhad nemovitosti zdarma. Tato nabídka trvá pouze do 10. června.

Vývoj kurzu koruny přibližuje další zvyšování sazeb

ČNB od posledního únorového zvýšení základních úrokových sazeb vyčkává. Minimálně ještě jednou v letošním roce by ale ČNB měla ke zvyšování sazeb přistoupit. Vývoj kurzu koruny naznačuje, že by k tomu mohlo dojít i dříve než v dříve avizovaném závěru roku.
Podle slov ředitele odboru vnějších ekonomických vztahů v sekci měnové statistiky ČNB Luboše Komárka je kurz koruny blízko své rovnováze. „Vzhledem k vývoji kurzu koruny takový krok očekávám již na srpnovém zasedání bankovní rady,“ míní Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Zpřísnění hypoték se blíží

Více než růst sazeb přidělává zájemcům o hypotéky vrásky na čele další možné zpřísnění hypoték, ke kterému se ČNB pravděpodobně odhodlá v rámci zveřejnění Zprávy o finanční stabilitě 12. června. Vzhledem k vývoji realitního trhu nehodlá čekat na zákonné pravomoci, které by mohla dostat po schválení zákona o ČNB.
Přestože hypoteční trh již brzdí, ČNB chce trh dále regulovat svými doporučeními. Zavedením limitu ukazatele celkového zadlužení žadatele k jeho ročním příjmům (DTI) na úrovni osm a měsíční splátky k jeho měsíčnímu příjmu (DSTI) ve výši 40 procent i v rámci doporučení se mají české domácnosti čeho obávat.
S vlastním bydlením by se zřejmě musela rozloučit střední třída. Své záměry ČNB omlouvá obavami z přehřátí trhu. Růst cen nemovitostí je ale způsoben především nedostatečnou nabídkou bytů, na kterou je ČNB krátká.
Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 1. 6. 2018

Aktuální úrokové sazby – červen 2018
Banka 1 fixace 3 fixace 5 fixace LTV
Air Bank —– —– 2,49  
Česká spořitelna 3,99 2,99 2,69 do 80 %
ČSOB 3,49 2,59 2,69 do 80 %
Equa Bank 3,79 2,49 2,59 do 80 %
Expobank 4,24 3,31* 3,43* do 80 %
Fio banka 1,48* 1,88 2,18* do 80 %
Hypoteční banka 3,49 2,69 2,79 do 70 %
Komerční banka 2,89 2,69 2,69 do 80 %
mBank 1,54 2,19 2,39 do 80 %
Moneta Money Bank 2,57 2,57 2,67 do 80 %
Raiffeisenbank 4,09 2,49 2,49 od 70 % do 80 %
Sberbank 3,19 2,49 2,59 do 80 %
UniCredit Bank 2,29** 2,29** 2,29** do 80 %
Wüstenrot 3,99 2,34 2,54 do 80 %

Poznámka: *sazby jsou nižší** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb
Air Bank: Nabízí hypotéky s fixací pouze na 5 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun. Při objemu hypotéky od 700 tisíc do 1,5 milionu korun činí sazba 2,69 % a od 300 tisíc do 700 tisíc korun 2,99 %.
Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za výši hypotéky, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání a v případě fixace na 3–5 let slevu za službu Hypotéka s prémií.
ČSOB: V úrokových sazbách úvěrů do 80 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za aktivní platební styk v ČSOB, Eře a Poštovní spořitelně (stávajícím klientům stačí měsíční příjem na účet min. 5 000 Kč, novým klientům převést si platební styk do ČSOB, nebo Ery a Poštovní spořitelny) ve výši 0,2 % p.a. pro úvěry do 70 % LTV a 1,0 % p.a. pro úvěry do 80 % LTV a dále pak sleva za využití 2 ze 3 pojištění u ČSOB Pojišťovny ve výši 0,10 % p.a. (pojištění nemovitosti nebo pojištění domácnosti sjednané v pobočce ČSOB a pojištění úvěru).
Nesplnění kterékoli z uvedených podmínek pro slevy není překážkou poskytnutí hypotečního úvěru, v takovém případě však nevzniká nárok na příslušnou slevu z úrokové sazby.
Equa Bank: Úrokové sazby hypoték jsou uvedeny včetně zahrnutí slevy za pojištění schopnosti splácet od MetLife pojišťovny a.s.
Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje. Úrokové sazby jsou určeny pro stávající klienty v období konce fixace úrokové sazby. Platí pro IQ Hypotéka na bydlení a rekreaci, IQ Hypotéka na pronájem, Hypotéka hypoték – refinancování účelové hypotéky, IQ Hypotéka Multi – konsolidace účelových hypoték, IQ Hypotéka Energie.
Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.
Hypoteční banka: V úrokových sazbách je započtena sleva za splácení úvěru formou inkasa z účtu u ČSOB/ERA ve výši -0,10% ročně a sleva za využití pojištění u ČSOB Pojišťovny (pojištění nemovitosti nebo pojištění domácnosti a pojištění úvěru) ve výši -0,10% ročně.
Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.
mBank: Při sjednání pojištění. Úrokové sazby jsou garantované pro všechny klienty při poskytnutí hypotečního úvěru a pro další úroková období při řádném splácení úvěru a plnění smluvních podmínek. Sleva za pojištění Schopnosti splácet od mBank 0,25%. Sleva za obrat na účtu mKonto (ve výši 15 000 Kč) 0,50%. Hypotéka s LTV od 80 % do 90 % je při fixaci 1 a 3 roky s úrokovou sazbou 2,74 % p.a. a při fixace 5 let se sazbou 2,99 % p.a.
Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Úroková sazba Hypotéky s výší úvěru od 1 mil. Kč, Konsolidace půjček zajištěná nemovitostí, Americké hypotéky, Doplňkového úvěru bez určení účelu, Konsolidace půjček k hypotéce při splácení úvěru z běžného účtu u MONETA Money Bank, a. s. určeného ke splácení úvěru a za plnění podmínky služby Aktivní účet uvedené v části X. úrokového lístku. Platí pro úvěry sjednané po 14. 1. 2007. Platí v případě výše úvěru do 75 % (včetně) z hodnoty nemovitosti, případně kupní ceny a dodržení měsíčního kreditního příjmu 15 000 Kč na účtu u MONETA Money Bank určeném pro splácení hypotéky, efektivní úrok 1,67 % ročně s RPSN 1,80 % zároveň platí za předpokladu zápočtu úspor klienta na běžném účtu ve výši 20 % nesplacené hypotéky. Při LTV od 80 % do 90 % je úroková sazba o 0,7 procentního bodu vyšší.
Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.
Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,1 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 2,5 milionu korun (jinak +0,1 p.b). Hypotéky s LTV od 80 % do 90 % nabízí s fixací od 3 let s minimální úrokovou sazbou 3,49 %.
UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání jednorázově placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 90 % je o 1 procentní bod dražší.
Wüstenrot: U úvěru s jednoletou úrokovou sazbou lze kdykoliv v průběhu fixace přejít na pětiletou úrokovou sazbu. Extra úroková sazba platí pouze pro nové úvěry ve výši min. 1,5 mil. Kč. Nižší úvěry jsou o 0,1 procentní bod dražší. Hypotéky s LTV od 80 % do 90 % banka nabízí s fixní úrokovou sazbou pro jednoletou fixaci 4,44 % p.a., pro tříletou 2,79 % p.a. a pro pětiletou 2,99 % p.a.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *