EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

Aktuální sazby hypoték: Sazby rostou a hned tak se nezastaví

 

Foto: sxc.hu
Úrokové sazby hypotečních úvěrů míří vzhůru. Banky zatím ve výraznějším zvyšování sazeb brzdí konkurenční boj. Dalšímu růstu sazeb se přesto ani v následujících měsících nevyhneme. Navzdory rostoucím sazbám ale banky neočekávají výraznější pokles zájmu o hypotéky.

Loading



 


Růst ceny peněz na mezibankovním trhu, který bankám prodražuje zdroje financování hypoték, dolehl na hypoteční trh. V posledních týdnech zdražila hypotéky většina bank. Díky silnému konkurenčnímu boji ale míří hypoteční sazby vzhůru zatím jen pozvolna.

Air Bank a Equa bank zdražily o dvě desetiny

Air Bank zvýšila úrokové sazby hypotečních úvěrů v polovině března o 0,2 procentního bodu. Sazby hypoték s fixací na pět let se tak u Air Bank poprvé od poloviny října opět vyhouply nad dvouprocentní hranici, a to na 2,19 % p. a.
Nad dvě procenta navýšila úrokové sazby hypoték i Equa bank. Hypotéky s fixací na tři a pět let vzrostly s platností od 24. března shodně o dvě desetiny a nově začínají na 2,09 % p. a. Zatímco pětileté fixace Equa bank držela pod hranicí dvou procent již od září, tříleté snížila až v listopadu.

Fio banka zůstává nejlevnější

Hypoteční sazby vzrostly v dubnu o 0,2 procentního bodu i u Fio banky. Ta i přesto zůstává stále nejlevnější hypoteční bankou. Sazby s fixací na jeden rok nabízí od 1,58 % p. a., s fixací na tři roky od 1,68 % p. a. a s fixací na pět let od 1,78 % p. a.
mBank s platností od 22. března zvýšila sazby pětiletých fixací o 0,1 procentního bodu. Přesto se i nadále drží v těsném závěsu za Fio bankou a se sazbou 1,84 % p. a. je na poli pětiletých fixací druhou nejlevnější bankou.

Zdražila i Komerční banka

Začátkem března zdražila hypoteční úvěry i Komerční banka. Zaměřila se ale především na dlouhodobé fixace. Nejvýrazněji vzrostly sazby fixace na 10 let, a to o 0,3 procentního bodu na 2,59 % p. a. O desetinu zvýšila Komerční banka i sazbu hypoték s fixací na jeden rok, a to na 2,59 % p. a.
Sberbank zvýšila hypoteční sazby všech sledovaných fixací. Úrokové sazby hypoték s fixací na jeden a tři roky vzrostly shodně o 0,2 procentního bodu na 2,39 % p. a. a fixací na pět let o 0,1 procentního bodu na 1,89 % p. a.

Banka Creditas naopak zlevňuje

Banka Creditas jako jediná banka na trhu hypoteční úvěry ještě zlevnila. Úrokové sazby hypoték s fixací na tři a pět let klesly o dvě desetiny. Banka Creditas tak nabízí tříleté fixace se sazbou od 2,19 % p. a. a pětileté od 1,89 % p.a.
Sazby pětiletých fixací se ale příliš dlouho pod hranicí dvou procent ohřát nemusí, změna sazeb by totiž mohla přijít již v dubnu. „Změnu sazeb během dubna nevylučujeme,“ uvedla Lucie Brunclíková, ředitelka komunikace a marketingu Banky Creditas.

Sazby rostou a porostou

A další zvyšování sazeb nevylučují ani ostatní banky. Navýšení hypotečních sazeb během následujících měsíců vzhledem k růstu cen zdrojů na mezibankovním trhu momentálně nevylučujeme,“ uvedl Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.
Úrokové sazby hypoték tak pravděpodobně i v následujících měsících porostou. „Předpokládáme, že současný trend zvyšování úrokových sazeb se v následujících měsících nezmění,“ uvedl Štěpán Dlouhý, tiskový mluvčí mBank.
Růst sazeb by navíc mohl zrychlit v závěru roku, a to i díky České národní bance (ČNB). Ta sice zatím vzhledem k vývoji pandemie a potažmo vývoji tuzemské ekonomiky zvyšování základních sazeb odkládá, podle analytiků k němu ale přistoupí v listopadu, pokud se české hospodářství dočká významnějšího oživení.

Přibrzdí rostoucí sazby zájem o hypotéky?

Poptávka po hypotékách láme v posledních měsících rekordy. Podle Fincentrum Hypoindexu objem poskytnutých hypoték v únoru dosáhl rekordních 29,913 miliard korun. „Vysokému zájmu o úvěry na bydlení pomohla řada faktorů spojená s koronavirem – nejen zrušení daně z nabytí nemovitosti, ale i nízké úrokové sazby a poptávka po refinancování hypoték od konkurenčních bank,“ vysvětluje Filip Belant, šéf tribu bydlení v České spořitelně.
Ani rostoucí sazby by ale nemusely odradit zájemce o hypotéky. „Záleží na tom, jak výrazná změna to případně bude. U menšího výkyvu to podle nás zájem nijak zvlášť neovlivní,“ uvedla Lucie Brunclíková, ředitelka komunikace a marketingu Banky Creditas.
Při mírném růstu sazeb neochladne zájem o hypotéky ani podle tiskového mluvčího Fio banky Jakuba Heřmánka: „V prvním čtvrtletí se hypoteční trh choval relativně standardně a poptávka po hypotékách má stále rostoucí tendenci. Zatím neočekáváme, že by ani mírný růst sazeb měl tento trend výrazně narušit.“
Růstu úrokových sazeb by podle tiskové mluvčí Equa bank Kateřiny Petko mohl klienty naopak motivovat k tomu, aby si hypotéku sjednaly ještě za výhodných sazeb. „Dlouhodobě lze ale očekávat, že poptávka po hypotékách mírně poklesne. Část klientů při vyšších sazbách, a tedy vyšších měsíčních splátkách, již na potřebnou výši hypotéky nedosáhne,“ dodala Kateřina Petko.
Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 6. 4. 2021

     Aktuální úrokové sazby – duben 2021
Banka 1 fixace 3 fixace 5 fixace LTV
Air Bank —– —– 2,19** do 80 %
Banka Creditas —– 2,19* 1,89* do 80 %
Česká spořitelna 2,74 2,24 2,14 do 80 %
ČSOB 2,19 2,19 2,29 od 70 do 80 %
Equa bank 3,99 2,09** 2,09** do 80 %
Fio banka 1,58** 1,68** 1,78** do 80 %
Hypoteční banka 2,19 2,19 2,29 od 70 do 80 %
Komerční banka 2,59** 2,29 2,29 do 80 %
mBank 2,74 2,69 1,84** do 80 %
Moneta Money Bank 2,09 2,09 2,09 do 80 %
Raiffeisenbank 1,99 1,99 1,99 od 70 % do 80 %
Sberbank 2,39** 2,39** 1,89** do 80 %
UniCredit Bank —–   1,79 1,89 do 80 %

Poznámka: *sazby jsou nižší** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb
Air Bank: Nabízí hypotéky s fixací na 5, 7 a 10 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun. 
Banka Creditas: Nemovitost musí být pojištěna (volba pojišťovny je zcela na klientovi), splácení úvěru z účtu CREDITAS (vedení i nejčastější služby jsou zdarma). Bez povinného pojištění schopnosti splácet či životního pojištění. Sjednání, zpracování úvěru i online ocenění nemovitosti je zdarma.
Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za výši hypotéky, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání a v případě fixace na 3–5 let slevu za službu Hypotéka s prémií.
ČSOB: V úrokových sazbách účelových úvěrů až do 80 % hodnoty nemovitosti s fixací na 1, 3, 5, a 7 let, je zahrnuta sleva za splácení hypotečního úvěru inkasem ze stávajícího účtu vedeného u ČSOB či Poštovní spořitelny minimálně 3 měsíce za podmínky příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za splácení hypotečního úvěru inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny společně s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny, kterou lze nahradit slevou za sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny. V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2 procentního bodu. Úroková sazba platí za předpokladu, že o úvěr žádají dvě osoby.
Equa Bank: Uvedené úrokové sazby platí při sjednání pojištění schopnosti splácet (jinak + 0,2 %) a výši hypotéky alespoň 1 mil. Kč (jinak + 0,1 %).
Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje.
Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev při koupi nemovitosti a hypotéce nad 1 milion korun. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.
Hypoteční banka: V úrokových sazbách účelových úvěrů až do 80 % hodnoty nemovitosti s fixací na 1, 3, 5, a 7 let,  je zahrnuta sleva za splácení hypotečního úvěru inkasem ze stávajícího účtu vedeného u ČSOB či Poštovní spořitelny minimálně 3 měsíce za podmínky příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za splácení hypotečního úvěru inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny společně s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny, kterou lze nahradit slevou za sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny. V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2 procentního bodu. Úroková sazba platí za předpokladu, že o úvěr žádají dvě osoby.
Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.
mBank: Při sjednání pojištění. Úrokové sazby jsou garantované pro všechny klienty při poskytnutí hypotečního úvěru a pro další úroková období při řádném splácení úvěru a plnění smluvních podmínek. Sleva za pojištění Schopnosti splácet od mBank 0,25%. Sleva za obrat na účtu mKonto (ve výši 15 000 Kč) 0,50%.
Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Podmínkou sazby je: Minimální měsíční obrat na účtu MMB 15 tis. Kč, Čerpání úvěru do 3 měsíců od podpisu, Udělení individuální sazby (započtena sleva, kterou dostává více jak 80 % klientů).
Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.
Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,1 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 1 milion korun (jinak +0,1 p.b).
UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání jednorázově placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 90 % je o 1 procentní bod dražší.
Wüstenrot: Od 1. července 2020 je možné sjednat hypoteční produkty Wüstenrot pouze pod značkou Moneta. K tomuto datu došlo ke spojení hypoteční divize Monety a Wüstenrot hypoteční banky pod Moneta hypoteční banku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *