EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Milan Vodička

Foto: s

22. 09. 2022

0 komentářů

Analýza: Byty jsou novým tahounem stavebnictví

 

Stavby povolené v České republice v uplynulém pololetí mají potenciál přinést do ekonomiky více než 823 miliard. Zatímco dříve měly největší přínos inženýrské stavby, nově se tahounem stavebnictví stala bytová výstavba.

Loading



 

Ta by do české ekonomiky mohla podle výsledků povolování jen za 1. pololetí letošního roku nalít 308 miliard Kč. Na celkovém přínosu se tak podílí z více než 37 %. Ukazuje to aktuální Barometr stavebnictví, který je novou analýzou společností Central Group a KPMG Česká republika.

Oproti předchozímu pololetí, které bylo s potenciálním přínosem 916 miliard zcela rekordní, poklesla aktuální hodnota Barometru stavebnictví o zhruba 10 %. Jde však stále o druhou nejvyšší hodnotu za sledované období. Za poklesem stojí inženýrské stavby, především pak dopravní, u kterých se hodnota stavebních povolení snížila o více než polovinu.

 

REKLAMA

Podle údajů za 1. pololetí 2022 by nejvíce peněz do české ekonomiky mohly přinést bytové budovy (308 mld. Kč), následovány budovami nebytovými (269 mld. Kč) a inženýrskými stavbami (246 mld., z toho 129 mld. Kč dopravní stavby). Zatímco loni byly tahounem stavebnictví právě inženýrské stavby, nyní se jím staly jednoznačně budovy bytové.

Bytové stavby jsou novým tahounem stavebnictví

Potenciální přínos bytových budov oproti předchozímu pololetí vzrostl o cca 2 %, meziročně ale o rekordních 32 % na celkových 308 miliard korun.

Bytová výstavba bývá často podceňovaná. Na celkové hodnotě Barometru stavebnictví se přitom aktuálně podílí téměř 2/5, dlouhodobě zhruba jednou třetinou a její potenciální přínos pro ekonomiku je ze všech segmentů stavebnictví největší. Největší podíl na Barometru bytové výstavby zaujímají bytové stavby povolené ve Středočeském kraji (18 %), následuje Praha (15 %) a Jihomoravský kraj (14 %).

Barometr bytové výstavby ukazuje, že bytové stavby povolené v předchozím pololetí mají potenciál přinést do české ekonomiky přes 308 miliard korun
Zdroj: Analýza Central Group a KPMG Česká republika

Ve stavebnictví a na trhu bydlení panuje obrovská nejistota

Stavebnictví je jedním z klíčových odvětví s velkým multiplikačním efektem. Nadále v něm ale panuje obrovská nejistota kvůli bezprecedentnímu nárůstu cen stavebních materiálů, nedostatku pracovníků a v poslední době raketově rostoucím cenám energií. To pak dále umocňují velmi drahé úvěry (základní úroková sazba ČNB se během jednoho roku zvýšila z 0,25 % na současných 7 %), které zásadně komplikují financování pro většinu firem i využívání hypoték. Ceny staveb výrazně rostou a často se i prodlužuje termín jejich realizace. Řada veřejných i soukromých staveb se nyní pozastavuje nebo odkládá.

REKLAMA

Na jedné straně náklady bytové výstavby rostou, na straně druhé se ale zároveň zpomalují prodeje a zpomaluje růst cen. Důvodem je zejména odklad nákupů bytů ze strany zájemců o hypotéky kvůli zhruba třikrát vyšším úrokům oproti loňskému roku.

 

Barometr stavebnictví vyjadřuje potenciální přínos staveb povolených za poslední pololetí pro českou ekonomiku. Vychází z orientačních hodnot stavebních povolení vydávaných Českým statistickým úřadem (ČSÚ) a multiplikátorů stavebnictví a je členěn podle metodiky ČSÚ na segmenty bytové budovy, nebytové budovy a inženýrské stavby.

Barometr bytové výstavby je pak část Barometru stavebnictví vyjadřující segment bytových staveb. Autory obou těchto nových analýz jsou společnosti CENTRAL GROUP a KPMG Česká republika a tyto analýzy budou pravidelně zveřejňovány vždy v březnu (za období červenec–prosinec) a září (za období leden–červen).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *