EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 04. 2022

0 komentářů

Analýza: Uprchlická vlna může dramaticky proměnit trh s nájemním bydlením

 

Aktuální prognózy říkají, že by se počet válečných uprchlíků z Ukrajiny mířících do České republiky mohl ve finále pohybovat kolem 400 tisíc, přičemž nemalá část jich v tuzemsku zůstane trvale. Podle analýzy společnosti CYRRUS bude mít tento fakt za následek nárůst poptávaného množství nájemních bytů v Česku v roce 2022 o přibližně 60 tisíc, tedy asi o 20 % nad standardní úroveň. Tato poptávka nemá momentálně na trhu protistranu, byť český bytový fond touto kapacitou disponuje. Pro její uvolnění na trh bude ovšem nutný růst cen nájmů.

Loading



 

„Již před zahájením války na Ukrajině bylo zřejmé, že Čechy čeká přesun do nájemního bydlení. Válka tento proces dále urychlí, když způsobí silnější inflaci, přísnější měnovou politiku a zpomalení výstavby. Zatímco před zahájením válečného konfliktu jsme předpokládali růst nájmů v letech 2022 a 2023 celkem o 20 %, s přihlédnutím k dopadům války se nyní kloníme k rychlejší dynamice poblíž 30 %,“ říká Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti CYRRUS.

Válka na Ukrajině zastihla český trh s nájemním bydlením ve velmi napjaté situaci, a patrně ji i dále vyostří. Drahé české nemovitosti, zrychlující inflace a zvedání úrokových sazeb ze strany ČNB měly i podle předchozích předpokladů odkázat velké množství obyvatel řešících svou bytovou otázku do nájmů. Válečný konflikt přilil olej do ohně, když způsobil další růst cen energetických a jiných komodit, zesílil inflaci a patrně přiměje i centrální banku k razantnější akci. V dubnu 2022 navíc vstoupily v platnost omezení na poskytování hypotečních úvěrů, které znemožní nákup nemovitostí nemalé části zájemců.

Již před začátkem války na Ukrajině trpělo české stavebnictví silnými nákladovými tlaky, které prodražovaly nové stavby i rekonstrukce. K rapidně zdražujícím materiálům se nyní přidal i odliv pracovníků z Ukrajiny, kteří se rozhodli vrátit do vlasti za účelem její obrany. Podle dat ČSÚ je v tuzemsku zaměstnáno ve stavebnictví zhruba 200 tisíc lidí. Občané Ukrajiny podle MPSV tvoří nejsilněji zastoupenou zahraniční skupinu, když jich oficiálně zaregistrovaných Úřad práce eviduje přes 33 tisíc. Nezanedbatelné množství Ukrajinců pak v sektoru působí mimo zaměstnanecký poměr, tedy například jako OSVČ.

„Detailnější data o celkovém odlivu pracovníků z českého stavebnictví nejsou k dispozici, ovšem podle našeho odhadu z něj mohlo vlivem války zmizet přibližně 5 % pracovní síly. Její absence se v následujících měsících bude projevovat na pomalejší a nákladnější výstavbě, a tedy i růstu kupních cen,“ doplňuje Vít Hradil.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *