EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Milan Vodička

25. 03. 2021

0 komentářů

Asociace českých stavebních spořitelen: Češi si loni rekordně půjčovali na bydlení

 

Foto: Shutterstock
Výše průměrného úvěru od stavebních spořitelen v loňském roce atakovala hranici 1,2 milionu korun. Jedná se o historické maximum. Ještě nikdy totiž průměrná výše nepřesáhla milion korun. Pro srovnání, průměrný výše hypotečního úvěru letos v únoru poprvé v historii překonala hranici tří milionů korun (zdroj: Fincentrum Hypoindex).

Loading



 


Lidé si nejčastěji půjčovali na rekonstrukce, za výrazným nárůstem však stojí zejména vyšší ceny bydlení a omezená nabídka. Vloni bylo ve srovnání s rokem 2019 na prodej zhruba o 10 procent méně nemovitostí.

Průměrný úvěr poprvé překonal hranici milionu korun

Podle údajů Asociace českých stavebních spořitelen si Češi v loňském roce půjčovali na bydlení v průměru nejvíce peněz v historii. Průměrná hodnota nově poskytnutého úvěru stavební spořitelnou v České republice poprvé v historii překonala hranici milionu korun, když dosáhla 1 188 520 korun. Za jediný rok vzrostla o 309 tisíc korun.
Podle Jana Záhory, spoluzakladatele služby Nemo Report, která poskytuje informace o rizicích spojených s koupí nemovitostí, loňská data přesně odráží stav na realitním trhu. „Zájem o nemovitosti se sice zásadně nezvyšuje, dlouhodobě však zejména na trhu s rezidenčními nemovitostmi poptávka převyšuje nabídku, a to vytváří tlak na růst ceny. Lidé tak zkrátka potřebují více peněz a také si více půjčují, což se naplno ukázalo v loňském roce,“ uvedl. V úhrnu stavební spořitelny za loňský rok poskytly úvěry v objemu 65,4 miliardy korun. Ve srovnání s předchozím rokem to bylo o téměř 37 procent více.
Z hlediska celkového počtu úvěrů naopak k příliš velké změně nedošlo, Češi jich vloni meziročně čerpali jen o 1,3 procenta více než v roce 2019. Konkrétně šlo o 55 005 úvěrů. „Lidé měli zájem o vyšší úvěry. Protože bydlení je podle jejich názoru i chování na trhu prioritou a nabídka je omezena, tlačí vysoká poptávka ceny bydlení nahoru. A významné ochlazení nepřineslo ani zpomalení ekonomiky,“ uvedl tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Úvěr ze stavebního spoření primárně na rekonstrukci

Vůbec nejčastěji si Češi v loňském roce v souvislosti s bydlením půjčovali na rekonstrukce. Na tento účel směřovalo celkem 35 procent všech úvěrů. Výrazné zaměření na rekonstrukce přitom potvrzují i konkrétní firmy. „Lidé se namísto nejistého cestování rozhodli investovat do bydlení. I přes překotný vývoj jsme tak zejména díky rekonstrukcím zaznamenali rekordní tržby. Týkalo se to zejména výměny garážových vrat a stínicí techniky. Vnímáme signály z trhu, že růst rekonstrukcí a modernizací by měl pokračovat i v letošním roce, a to na úkor novostaveb,“ potvrdil dosavadní trendy Petr Přichystal ze společnosti Lomax.
Druhým nejčastějším důvodem čerpání úvěru byla koupě nemovitosti, i zde přitom měla pandemie koronaviru určitý vliv.
Podle odborníků lze přitom pokračování trendu růstu cen nemovitosti očekávat i letos. „Na bytovém trhu je dlouhodobě také malý počet transakcí. V tomto i příštím roce bude pokračovat trend zvyšující se poptávky po investičních bytech, což k růstu cen nemovitostí významně přispívá. Z hlediska bytové výstavby lze očekávat spíše stagnaci nebo jen mírný nárůst,“ uzavřel Záhora s tím, že se v důsledku toho významná část poptávky soustředí na takzvaný sekundární trh, tedy starší nemovitosti.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *