EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Bytová krize pokračuje: Do Prahy se stěhuje čím dál víc lidí, nebudou mít ale kde bydlet

 

Na konci loňského roku v Praze bydlelo podle Českého statistického úřadu 1 308 632 lidí. V roce 2018 se tedy přistěhovalo do hlavního města více jak 11 tisíc obyvatel. Celkem se počet lidí žijících oficiálně v Praze zvýšil o 14 119. Jenže takový nápor hlavní město přestává zvládat. Bytů se stále staví málo a obytná plocha se zmenšuje.

Loading



 


Během loňského roku prodeje nových bytů v Praze v meziročním srovnání klesly o 16 procent, developeři tedy v roce 2018 během dvanácti měsíců prodali jen 4 530 bytů. Je tedy jasné, že lidé v hlavním městě shánějí bydlení jen těžko. I když nechtějí byt koupit, tak i sehnat podnájem bývá problém. Lidí, kteří se navíc do hlavního města přestěhovali, je mnohem víc.
Je třeba si uvědomit, že Český statistický úřad zaznamenává pouze oficiální data trvalých pobytů. Lidí v Praze ve skutečnosti bydlí zhruba o 200 až 300 tisíc více,” upozornila výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. V oficiálních statistikách chybí například studenti nebo lidé, kteří se do Prahy přistěhovali za prací, ale nezměnili si trvalý pobyt.
I ti, kteří nejsou vedeni v oficiálních statistikách, však musí někde bydlet. A vzhledem k malému počtu dokončovaných bytů a stále rostoucímu počtu obyvatel se jim bydlení hledá stále hůře,” uvedla Tomášková. Nejen že počet obyvatel Prahy v posledních letech roste, nárůst je ještě k tomu čím dál rychlejší.
Naopak, co statistiky ukazují přesně, je nová migrační vlna směrem z Prahy do okolních obcí. Drahé nemovitosti vyhání lidi za Prahu. Stále větší rozdíl je v tom bydlet a pracovat v Praze a bydlet mimo hlavní město a do Prahy dojíždět za prací.  Důkazem toho je houstnoucí doprava na příjezdových cestách, přeplněné spoje veřejné dopravy i data o pohybu obyvatel. Podle Českého statického úřadu si nejvíce nových obyvatel během loňského roku připsal právě Středočeský kraj, který se rozrostl o 16 537 lidí. Většina z nich se do těchto míst přistěhovala.
Je proto jen dobře, že současné vedení Prahy začalo tuto katastrofální situaci řešit. Doufám, že po vyhodnocení rychlosti práce stavebních úřadů budou následovat další konkrétní kroky. Například personální i technické posílení nejpomalejších úřadů a jejich metodické vedení či odblokování stavebních uzávěr na rozvojových pozemcích. Praha to dluží nejen okolním obcím, ale hlavně samotným Pražanům,“ doplnil Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol.

Byty se zmenšují

Ve snaze ušetřit jsou v hledáčku zájemců o nové bydlení stále menší byty. Roste zájem o menší byty o velikosti 1+kk a 2+kk s menší obytnou plochou. Podle analýzy JRD v loňském roce malé byty tvořily 65% podíl z celkově prodaných bytů. I skladba bytů nových developerských projektů se přizpůsobuje cenovým možnostem a poptávce klientů. Menší obytné plochy mohou ale být méně pohodlné pro obyvatele nemovitosti.
Současní zájemci o nové bydlení skutečně stojí před nerudovskou otázkou: „Kam s ním?“, jen neřeší trampoty se starým slamníkem, ale umístění pračky nebo ledničky v malém bytě. Stále více lidí si totiž pořizuje malometrážní jednotky, které jsou pro ně cenově dostupné, a poté se potýká s nedostatkem prostoru. A přitom se byty stále zmenšují… My nepovažujeme neustálé ubývání životního prostoru za řešení, a proto je průměrná plocha našich bytů nadstandardních 76,5 m2. Ke zdravému a komfortnímu vnitřnímu prostředí totiž patří i prostor, ve kterém se budete moci volně nadechnout. Byty musí být k žití, nejen k přežívání,“ dodává k této situaci Jan Řežáb, majitel JRD.

Lidé potřebují na byt více platů

Před šesti lety zájemci o byt v Praze potřebovali jen 8,9 ročních hrubých platů. Podle Sdružení pro architekturu a rozvoj bylo ve čtvrtém kvartálu loňského roku potřeba 13 hrubých ročních platů. Ceny bytů v metropoli už ke konci loňského roku překonaly sto tisíc korun za metr čtvereční.
Graf 1: Počet hrubých ročních platů potřebných ke koupi bytu v Praze

Zdroj: Průměrné absolutní ceny prodaného nového bytu podle analýzy Central Group, Trigema a Skanska Reality, průměrná hrubá mzda v Praze ČSÚ
Na konci loňského roku podle analýzy JRD průměrná plocha bytů nabízených developery činila 70 m2. Průměrná plocha prodaných jednotek však byla menší, a to 65 m2. V polovině roku 2017 byla podlahová plocha u nabízeného bytu 80 m² a u prodaného 70 m2. Podle JRD podíl bytů o velikosti 3+kk mezi prodanými byty klesl na cca 20 procent a podíl prodaných bytů 4+kk na 15 procent.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *