EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

13. 05. 2020

0 komentářů

Průměrná cena bytů klesla na 3,53 mil. Kč

 

V cenách nemovitostí se již začínají projevovat dopady koronaviru, jak vyplývá z aktuálních dat serveru RealityČechy.cz. Průměrná nabídková cena bytů klesla v dubnu z březnového maxima o více než 50 000 Kč na 3,53 milionu korun. V meziročním srovnání jsou však ceny nemovitostí stále ještě o 9 procent výše. Loni v dubnu se byty nabízely v průměru s cenou 3,24 mil. Kč. 

Loading



 

Celorepublikové průměry do jisté míry vychylují ceny nemovitostí v Praze, kde průměrná cena bytů v dubnu činila 6,5 mil. Kč. I zde však ceny oproti březnu klesly. Březnový průměr byl 6,7 mil. Kč. Za kolik se nabízejí byty v ostatních krajích ilustruje následující graf.
Ceny bytů květen 2020
Ceny bytů květen 2020

Hypoteční splátka spolkne více než 1/3 příjmu české domácnosti

Pokles cen v kombinaci s poklesem nabídkových úrokových sazeb hypoték znamená zlepšení podmínek pro pořízení vlastního bydlení. Index dostupnosti bydlení, který od roku 2009 mapuje, jak velkou část příjmu musí průměrná česká domácnost vynaložit na splátku hypotéky, v dubnu klesl na 45,8 %. Loni navzdory nižší průměrné ceně bytů (3,24 mil. Kč) byl tento index o procentní bod výše.

„Důvodem byly dražší hypotéky a nižší příjmy českých domácností,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Ceny bytů květen 2020
Ceny bytů květen 2020

REKLAMA

Ve většině krajů ČR se index dostupnosti bydlení se aktuálně pohybuje v rozmezí od 30 – 40 %. Výjimkou je pouze Praha (76,6 %), Jihomoravský (46,8 %) a Středočeský kraj (40,5%). Na opačném konci je pak Ústecký a Moravskoslezský kraj.

Růst cen nemovitostí v uplynulých letech výrazně zhoršil dostupnost bydlení. Pozitivním faktorem, který tlačil v opačném směru, byl růst příjmů českých domácností a příznivé podmínky hypotečního financování. V důsledku koronavirové krize však očekáváme oslabení růstu české ekonomiky, což se negativně dotkne příjmů českých domácností, ale i nadále pozitivně působícím faktorem zůstanou levné hypotéky.

„Pokud člověk nalezne kvalitní nemovitost za dobrou cenu a má něco naspořeno na pokrytí akontace, podmínky pro hypoteční financování jsou díky nízkým úrokovým sazbám stále velmi dobré. Hypoteční sazby se nyní pohybují od 2 do 2,5 procenta a ve výjimečných případech se dá dostat i pod 2 procenta. Pozitivně vnímáme i zrušení daně z nabytí nemovitosti, které nyní čeká na schválení Parlamentem,“ uzavírá Libor Ostatek.


Zdroj: Golem Finance, Realityčechy.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *