EUR 25.230

USD 23.714

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.230

USD 23.714

Text: Daniel Mareš

25. 03. 2020

0 komentářů

Jak může koronavirus ovlivnit ceny nemovitostí

 

Na začátku roku byl předpoklad, že výhledově budou sazby hypoték růst. Nyní se objevují zprávy o tom, že by mohly naopak zlevnit. Může vývoj úrokových sazeb ovlivnit pandemie koronaviru?

Loading



 


Během roku 2019 průměrná úroková sazba hypoték klesala. Letos v lednu vzrostla jen minimálně. Kroky České národní banky (ČNB) ale úrokovou sazbu zvýšily, což bude mít na růst úrokových sazeb velký vliv. Alespoň se to tak čekalo.
Výše uvedené potvrzují únorová čísla, kdy úroková sazba vystoupala až na 2,42 procenta. Zvyšoval se i celkový objem poskytnutých hypoték.

„Po třech měsících poklesu zamířil objem poskytnutých hypotečních úvěrů opět vzhůru. Objem poskytnutých hypoték v únoru vzrostl oproti lednu letošního roku o 1,683 miliardy korun a v meziročním srovnání si banky polepšily dokonce o více než 7,7 miliard korun. S celkovým objemem 18,593 miliardy korun se letošní únor přiblížil únoru rekordního roku 2017, kdy banky poskytly hypotéky za 18,95 miliardy korun,“ dočteme se v pravidelném měsíčním hypoindexu společnosti Fincetrum, který sleduje nabídku většiny tuzemských bank.

Minulý týden pak ale došlo k prudkému poklesu mezibankovních sazeb. Důvodem jsou právě obavy z dopadu pandemie koronaviru a s tím spojená snaha centrálních bank podpořit ekonomiky uvolňováním likvidity. Například americká centrální banka (Fed) v neděli snížila základní úrokovou o jeden procentní bod do pásma 0 až 0,25 procenta a současně zahájila masivní kvantitativní uvolňování v celkovém objemu 700 miliard dolarů (16,5 bilionu korun). ČNB pak snižovala o půl procentního bodu.

Propad ekonomiky v souvislosti s bojem proti nynější pandemii povede k nárůstu rizika nesplácení úvěrů

Ekonom České spořitelny (ČS) a člen Výboru pro rozpočtové prognózy Michal Skořepa uvádí, že růst cen nemovitostí může být v blízké budoucnosti posilován mírným poklesem úrokových sazeb z hypotečních úvěrů, který nejspíš nastane v nejbližších měsících v důsledku poklesu střednědobých mezibankovních sazeb.

„Na druhé straně však propad ekonomiky v souvislosti s bojem proti nynější pandemii povede k nárůstu rizika nesplácení úvěrů, což bude tlačit banky k větší opatrnosti při poskytování úvěrů. Navíc se dá očekávat pokles doposud silného sentimentu domácností, takže i samotní potenciální zájemci budou s koupí domu nebo bytu váhat více než doposud,“ vysvětluje pro server investujeme.cz Michal Skořepa.

REKLAMA

Celkový dopad dění kolem nemoci COVID-19 na ceny nemovitostí tak bude nejspíš směrem k pomalejšímu růstu, nepůjde však o žádný dramatický zlom.

Přijde snižování hypotečních sazeb?

Analytička Partners Lucie Drásalová žádné snižování úrokových sazeb o hypotečních úvěrů neočekává. To samé potvrdila i většina bank. A Lucie Drásalová podotýká, že banky v současné době mají priority jinde – snaží se zajistit běžný provoz, snaží se minimalizovat osobní kontakt s klienty i mezi zaměstnanci, takže se snaží velkou část procesu převést na elektronickou cestu.

„Řeší spoustu dotazů svých klientů a jejich žádostí o snížení či odpuštění splátek. Snižování sazeb aktuálně není na pořadu dne. Je pravdou, že ČNB snížila poměrně výrazně základní úrokovou sazbu, ale to neznamená, že se toto snížení promítne do finální ceny hypoték,“ říká Lucie Drásalová.
„Co se týká cen nemovitostí v závislosti na koronavirusu. Momentálně nedokážeme říct, jak velký rozsah bude u nás Covid-19 mít. Stále jsme na začátku a těžko předvídat,“ uvádí analytička Partners.

Jedna věc je podle ní jistá – cenu ovlivňuje nabídka a poptávka. Dá se očekávat, že v souvislosti s Covid-19 bude poptávka oslabena a byl by zde převis nabídky nad poptávkou. Což by vedlo k poklesu cen nemovitostí. Ale zatím je opravdu předčasné předpovídat o kolik procent se trh propadne, jestli vůbec.


Průměrná výše hypotéky se drží nad dvěma miliony korun již od listopadu 2016. V listopadu 2019 průměrná hypotéka pokořila hranici 2,5 milionu korun a v únoru letošního roku se vyšplhala až na 2 617 450 korun. Za poslední rok tak vzrostla průměrná výše hypotéky již o téměř 425 tisíc korun.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex březen 2024: Hypoteční sazby stagnují. Další zlevnění hypoték přijde na jaře

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu zůstala na začátku března prakticky beze změny. S příchodem astronomického jara by ale měly hypoteční úvěry opět začít zlevňovat. ČNB bude totiž jednat o nastavení základních úrokových sazeb v den jarní rovnodennosti 20. března.

Text: Jana Zámečníková

Foto: Swiss Life Hypoindex

07. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *