EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Luboš Svačina

15. 06. 2020

1 komentář

Ceny bytů po měsíční pauze opět rostou

 

Pokles cen nemovitostí se zatím nepotvrzuje. Nabídkové ceny bytů v dubnu sice klesly z 3,58 na 3,53 mil. Kč. V květnu však už opět vykázaly růst. Průměrná nabídková cena vzrostla v květnu podle dat serveru RealityČechy.cz na 3,56 milionu korun.

Loading



 


Celorepublikový cenový průměr však táhne nahoru Praha a Jihomoravský kraj, jehož průměr je významně ovlivňovány cenami bytů v Brně. V Praze se v květnu byty nabízely v průměru za 6,2 mil. Kč. V Jihomoravském kraji za 3,7 mil. Kč. Na druhé straně cenového spektra je Moravskoslezský a Ústecký kraj, kde se průměrné ceny pohybují pod 2 miliony Kč. V ostatních krajích se průměrná cena aktuálně pohybuje od 2,4 do 3,5 mil. Kč.
Pokud se podíváme na jednotlivé kraje ČR z pohledu meziměsíčních změn, tak k nárůstu cen bytů došlo v květnu v 9 krajích ze 14. Meziměsíční pokles zaznamenaly pouze kraje Pardubický, Karlovarský, Liberecký, Olomoucký a Praha.
Ceny bytů červen 2020

Průměrný byt vyjde domácnost na 7 ročních příjmů

V rámci monitoringu dostupnosti bydlení dlouhodobě sestavujeme Index návratnosti bydlení (INB), který poměřuje průměrnou cenu bytů a průměrný čistý příjem českých domácností. Podle tohoto indexu na pořízení bytu o průměrné ceně 3,56 mil. Kč musí průměrná česká domácnost nyní vynaložit 7,24násobek svých čistých ročních příjmů. Ale i v tomto případě se situace liší region od regionu.
Nejhorší situace je dlouhodobě v Praze, kde INB vystoupal již na téměř 12násobek. Ve zbývajících krajích není situace tak dramatická – INB se zde pohybuje od 2,75 do 7,4 násobku – ale i tak se rozhodně nedá hovořit o ideálním stavu. Mediánově nyní průměrný byt vychází zhruba na necelých 6 čistých ročních příjmů.
Ceny bytů červen 2020

Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí?

Budoucí vývoj cen nemovitostí určí, jak silné dopady bude mít koronavirus a opatření proti jeho šíření na českou ekonomiku. Nyní jsou ceny nemovitostí stále ještě diktovány spíše stranou nabídky, takže i ochota ke zlevňování je minimální. Obrat by mohlo přinést pouze výrazné zpomalení ekonomiky, nárůst nezaměstnanosti a z ní pramenící oslabení poptávky. Ale i tak zde bude řada lidí, kteří mají volné peníze, vidí v nemovitostech vhodnou příležitost pro jejich zhodnocení a jen čekají na pokles jejich ceny, Z tohoto důvodu se domníváme, že i v případě přetáčení trhu bude korekce cen pozvolná a bude se týkat spíše bytů než domů či stavebních pozemků.


Zdroj: Golem Finance, RealityČechy.cz, ČSÚ

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájemní vs. vlastní bydlení

Nájemní vs. vlastní bydlení: Jak se bydlí v Evropské unii?

Rostoucí ceny nemovitostí a stále dražší hypoteční trh nabízí zájemcům o bydlení jednoduché řešení. Hlavně mladší generaci nejspíš nic jiného nezbude a místo vlastního bydlení bude zůstávat v pronájmu. Není to ale až tak neobvyklé, téměř všechny západoevropské země mají vybudovanou spíše tradici nájemního bydlení. A nutnost svůj domov vlastnit je spíše specifikem východu Evropy.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 12. 2021

Zlepší se brzy dostupnost nemovitostí

Dokáže něco v dohledné době zlepšit dostupnost nemovitostí?

foto: Shutterstock Poslední rok zamíchal na realitním trhu řádně cenovou nabídkou. Ceny v Brně vyrostly za jeden rok o čtvrtinu, v Praze je nabídka prodejů už dražší než v Berlíně nebo v Mnichově. Skokově rostou i ceny nemovitostí v okrajových oblastech republiky. Co a jak může tuto situaci v dohledné době změnit? Zlepší se brzy […]

Text: Hana Bartušková

24. 05. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Konec dluhového cyklu

    20 června, 2020

    Zdravím, ono ani tak nejde o korona krizi, ale o přehřátou ekonomiku USA. Kdyby nebyla korona, přišel by jiný spouštěč. Ekonomika USA je předlužená a i když rozdávají obrovské množství peněz, nebude to podle mého názoru stačit. Recese je nevyhnutelná. I kdyby to ČR zvládla bez recese (což se nezdá, turismus se neobnovuje, firmy krachují), dolehne na nás recese USA, kde je aktuálně nezaměstnanost 16%! Takovou nezaměstnanost nikdo z dnešních pracujících ani nezažil. Dovolím si odkaz na mou skromnou knihu o investování, kde o tomto píšu a ačkoliv jsem ji psal před rokem, tento typ krize jsem tam předpokládal: https://www.bluetrader.cz/

    Odpovědět