EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Pandemie koronaviru uštědřila rozjásanému realitním trhu políček

 

Ještě v lednu poptávka po nemovitostech převyšovala nabídku. Lidé měli zájem nakupovat a nabízené byty či domy rychle mizely z nabídek realitních kanceláří. Jenže pak přišla pandemie koronaviru a vše bylo najednou jinak. Lidé začali být opatrnější, mnozí přišli ze dne na den o práci a zásadně se změnila i nálada ve společnosti. Pořízení nového domu či bytu nebyla najednou priorita.

Loading



 


Nouzový stav v České republice sice skončil, ale obavy o budoucnost zůstaly. Lidé, kteří se nemuseli stěhovat, nákup nemovitosti odložili na neurčito. Stejně tak došlo k výraznému ochlazení poptávky po pronájmech, navíc se obzvlášť v turisticky atraktivních lokalitách objevily na trhu tisíce bytů, které byly využívány pro AirBnb.
Podle dostupných údajů poptávku po developerských projektech nouzový stav a s ním spojená opatření srazily skoro na polovinu. Na současnou situaci se lze dívat ze dvou stran, do jisté míry se může jednat o přehnanou reakci související se zkušenostmi z minulé ekonomické krize. Z druhé strany se může jednat teprve o začátek propadu na jehož konec zatím nikdo nevidí.

„Cenu si udrží především kvalitní nemovitosti v dobrých lokalitách. Developerské projekty s cenou přes 110 000Kč/m2 již dále zdražovat nebudou – v tomto segmentu bude docházet k mírné korekci vzhledem k nižší poptávce po hypotečních úvěrech. Chaty a chalupy vzhledem k nižší možnosti cestovat do zahraničí již dnes zaznamenávají vyšší poptávku o 15-20 procent v závislosti na regionu,“ uvádí Jiří Tschiharsch, jednatel serveru Realitypro.eu.

A dodává, že pokles v řádu jednotek procent zaznamenají především panelákové větší byty. Navíc vzhledem k tomu, že Airbnb v ČR téměř nezprostředkovává žádné obchody, došlo k navýšení nabídky pronájmů dobře vybavených bytů, což způsobuje tlak na cenu směrem dolů.

Koupit, nebo vyčkat?

Zásadní otázka pro kupující i prodávající je, zda nyní jednat nebo vyčkat. Nikdo neví, co bude dál, jde o těžké rozhodování, protože obě strany mohou, ale také nemusí, na čekání výrazně vydělat či prodělat.

„Nyní je nejlepší čas prodat svou nemovitost, respektive třeba byt po babičce. V horizontu dvou až tří let dojde k cenové korekci napříč mainstreamovým bydlením. Kdo tedy potřebuje bydlet, nechť kupuje. Kdo nechce mít starosti s nájemníky, ať prodává, je nejvyšší čas,“ míní Jakub Veverka z portálu Videobydlení.cz.

REKLAMA

Zrušení daně z nabytí protáhla koupi nemovitosti

Vyřízení koupě nemovitosti může trvat déle než obvykle. Jedním z důvodů je i zrušení daně z nabytí, které schválila vláda a míří do parlamentu.

„Na základě vyjádření ministryně financí ke zrušení daně z nabytí nemovitosti jsme čelili zvýšenému množství dotazů ze strany našich klientů. Mnozí měli již podepsanou rezervační smlouvu a chtěli počkat s podáním na katastr. Obávali se, že by je mohla daňová úleva minout o pár týdnů. Nyní máme informaci o platnosti, ale stále čekáme, zda zákon vůbec projde. Díky zpětné působnosti se trh odblokoval a klienti jsou již klidnější. Stejná situace je ve všech regionech. Na hodnocení ohledně cen nemovitostí je samozřejmě brzy. Nedá se očekávat, že by majitelé zlevňovali své nabídky, ale nový majitel ušetří částku za daň, což je nezanedbatelná úspora. Jak bude vypadat praxe však bude záležet na tom, zda zákon opravdu v navrhované formě projde a kdy se tak stane. Zatím je ještě předčasné tyto věci hodnotit,“ vysvětluje Jakub Hrbáč, RE/MAX Plus.

ČNB už se realitní bubliny nebojí

Česká národní banka v dubnu povolila přísnější opatření při poskytování hypoték.  Limit k hodnotě zástavy nemovitosti zvýšila z 80 na 90 procent a poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu (DSTI) změnila ze 45 na 50 procent. Ukazatel DTI neboli poměr mezi výší dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr zrušila úplně.

„Uvolnění limitů dokládá, že obava České národní banky z přehřívání hypotečního a potažmo nemovitostního trhu rapidně polevuje. Je pravděpodobné, že v dohledné době dojde k dalšímu uvolnění limitů,“ uvádí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

REKLAMA

V květnu pak Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 bodu na 0,25 procenta. Takže hypotéky by mohly být přístupnější a levnější. Jenže podle odborníků hypotéky jen tak nezlevní, a když, tak jen mírně.

„Banky totiž kvůli koronakrizi započítávají do výsledné úrokové sazby pro klienty navýšenou rizikovou přirážku.  Tu navyšují kvůli dopadům koronakrizi na bonitu dlužníků, kvůli očekávanému nárůstu podílu problémových úvěrů, ale i kvůli vládním zásahům typu moratoria na splátky úvěrů,“ dodává Kovanda.

Realitní trh, ale i stavebnictví reaguje na změny o něco později než ostatní segmenty. Proto je pravděpodobné, že se určitých zvratů ještě dočkáme.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Růst nájmů 2021

Inflace roste, ceny nemovitostí rostou, připravte se na růst nájmů

Českou republiku zaplavila inflace. Za poslední rok se projevila především v růstu cen bytů, teď už si ji ale můžeme všimnout i běžně v obchodech. Téměř dva roky s koronavirem a uvolněnou fiskální politikou, která jen tak mimochodem pouštěla do ekonomiky helikoptérové peníze, si totiž konečně řekly svou cenu. A ta je opravdu rostoucí.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 11. 2021

Daňové přiznání k nemovitosti

Bude se dostupnost vlastního bydlení dále zhoršovat?

foto: Shutterstock Ceny bytů neustále zdražují. Před rokem při začátku koronavirové epidemie se předvídalo mnohé, třeba že realitní trh zpomalí a bydlení bude lépe dostupné. Jak ale ukázal rok s kovidem, zrovna realitní kanceláře na tom moc netratily. A rozhodně nemají v dnešní době problém udat nemovitosti. Naopak se jim stále hůře hledají nové nemovitosti, […]

Text: Hana Bartušková

22. 04. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *