EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Monika Lukešová

11. 11. 2014

1 komentář

Ceny garsonek rostou. Malé byty lákají i investory do nemovitostí

 


 

V současnosti jsou v popředí zájmu investorů do nemovitostí malé byty. Žádané jsou jako luxusní novostavby, tak i nemovitosti v panelových sídlištích, kde se je daří následně rychle pronajmout. Silným argumentem pronájmu je rozumná cena a výborná dopravní a sociální obslužnost lokality. „Panelová sídliště většinou stojí v blízkosti metra či autobusových zastávek, jejich součástí bývají obchody, školky i pošta. Pro nenáročnou rodinu, singles nebo mladý pár jde o cenově zajímavé řešení,“ říká Jakub Žlebek z RE/MAX Horizont. Jenže rostoucí poptávka začíná zvyšovat cenu těchto bytů. „Ještě začátkem roku jsem prodával garsonky v panelových domech na Černém Mostě za cenu kolem 1,2 milionu korun. V tuto chvíli se garsonky či menší 2kk prodávají za cenu přibližně o 14 procent vyšší,“ dodává Žlebek.

Ne všechny nemovitosti ale zdražují takovou rychlostí. U menších cihlových bytů se ceny zvyšují mnohem pomaleji. Stejně tak záleží na dalších aspektech, jako je lokalita, stáří nemovitosti, stav budovy, velikost bytu atd.  „Minimální pohyb cen směrem nahoru registrujeme, ten ale nepředstavuje víc jak jednotky procent, “ říká Daniel Kotula z RE/MAX Center.

Podle některých realitních makléřů se počet investorů hledajících nemovitosti na další pronájem v posledním roce zvyšuje. Zajímavý je i věkový průměr investorů: dvě třetiny zájemců jsou mladí lidé s věkovým průměrem třicet let. „O investici do nemovitostí uvažují lidé s vyšším vzděláním a nadprůměrnou finanční gramotností, kteří hledají způsob jak si zajistit budoucnost,“ potvrzuje Daniel Kotula z RE/MAX Center.

Za větší poptávku po nemovitostech mohou stále rekordně levné hypotéční úvěry. I když je tedy nemovitost třeba dražší, než tomu bylo před rokem, stále se vzhledem k nízké úrokové sazbě daná koupě většinou vyplatí.  Další vliv na zvýšenou poptávku po nemovitostech má určitě mírné oživení ekonomiky a tedy lepší finanční situace obyvatel české republiky.

Nemovitost pečlivě vybírejte

Garsonky a menší byty jsou populární již dlouhodobě, a to kvůli své ceně a větší dostupnosti. Investice do nemovitosti má svou logiku hlavně v případě, že prostředky použité k jejich financování nejsou z hypotéky. Tam se potom rozdíl smazává. Důležité je taky pečlivě vybírat, pokud chci něco na investici, musím najít velmi výhodnou koupi,“ upozorňuje Martin Fojtík ze společnosti Fincentrum Reality.

REKLAMA

Růst cen nemovitostí podle něj však není nijak markantní. Je tady mírné zvýšení, ale nic dramatického se zatím na realitním trhu nekoná. Spíše to prý odráží současný stav ekonomiky a zvýšené poptávky díky „levným“ penězům.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *