EUR 24.745

USD 22.792

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.745

USD 22.792

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

04. 07. 2023

0 komentářů

Ceny menších bytů v České republice začaly růst

 

Z analýzy aktuálních transakcí realitní společnosti RE/MAX prodeje bytů vyplývá, že v dubnu a květnu došlo k výraznému nárůstu cen v segmentu menších bytů do cca 69 m2 v cihlové zástavbě.

Loading



 

V Praze se průměrná cena menších a středních bytů zvýšila na 124 tisíc Kč za metr čtvereční, což je o 12 tisíc Kč více než v prvním čtvrtletí letošního roku. Tato cena je momentálně vyšší než na konci loňského roku a přibližuje se cenám na konci roku 2021.

V segmentu cihlových bytů mimo Prahu došlo k nárůstu cen na 52 tisíc Kč za metr čtvereční, což je o 3 tisíce Kč více než na konci loňského a začátku letošního roku.

Růst cen v tomto segmentu je způsoben několika faktory.

  • Zaprvé, jedná se o relativně dostupné ceny a kupující častěji preferují menší byty.
  • Za druhé, méně kvalitní byty, které vyžadují rekonstrukci a výrazné investice, se téměř neprodávají kvůli jejich předražené nabídce.
  • Za třetí, menší byty jsou vhodné k pronájmu a investoři jsou ochotni platit kupní cenu z vlastních zdrojů bez potřeby hypotéky.

REKLAMA

„Je však třeba zmínit, že v jiných segmentech a lokalitách se vývoj cen liší. Například ceny bytů v panelových domech stále klesají ve všech regionech. Průměrná realizovaná cena bytů v panelových domech v Praze se momentálně pohybuje kolem 91 tisíc Kč za metr čtvereční, zatímco mimo Prahu je to 49 tisíc Kč za metr čtvereční,“ vysvětluje analytik a realitní znalec Iztok Toplak z RE/MAX G8 Reality.

Průměrná cena všech bytů v celé České republice mírně stoupá již druhé čtvrtletí v řadě. To je částečně způsobeno vyšším počtem prodejů v Praze a nižším počtem prodejů mimo Prahu. Průměrná realizovaná cena za metr obytné plochy v celé zemi se momentálně pohybuje kolem 69 tisíc Kč za metr čtvereční, což je přibližně stejná úroveň jako v polovině roku 2021.

„Co se týče vývoje cen v následujících měsících, vzhledem ke kupní síle obyvatelstva není důvod očekávat růst cen bytů. Současný růst je pravděpodobně dočasný v malém segmentu a časem by měl ustoupit. Úroková sazba hypoték se momentálně pohybuje nad 6 %, což znamená, že realizované ceny jsou stále o 10 až 15 % vyšší, než je přijatelné vzhledem ke kupní síle obyvatelstva. Navíc nabídkové ceny jsou průměrně o více než 25 % vyšší než ceny, které jsou nakonec realizovány,“ uvádí analytik a realitní znalec Iztok Toplak z RE/MAX G8 Reality.

Předpokládá se, že v následujících měsících bude trh s byty reagovat různým způsobem v jednotlivých segmentech. Obecně se však očekává, že ceny budou častěji klesat než stoupat, a předpokládá se další pokles cen o přibližně 10 % v následujících 6 – 9 měsících.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 05. 2024

Objem poskytnutých hypoték se v dubnu meziročně zdvojnásobil, trh ožívá

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v dubnu vyšší o více než 100 %, zatímco v březnu činil meziroční růst 45 %. Celkem banky a stavební spořitelny poskytly v dubnu letošního roku hypoteční úvěry bezmála za 22 mld. Kč. Meziměsíčně tak jejich objem oproti březnu vzrostl o 20 %. Průměrná velikost hypotéky se zvýšila na 3,6 mil. Kč […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *