EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Petr Zámečník

09. 10. 2019

0 komentářů

Ceny nemovitostí dál letí vzhůru

 

Ceny nemovitostí stále nenacházejí růstovou brzdu. V celé Evropské unii i v eurozóně ve druhém čtvrtletí vyrostly meziročně o 4,2 %. V České republice je situace ještě horší nemovitosti zdražily o 8,7 %.

Loading



 


Ceny nemovitostí v Evropské unii jsou jako neřízená střela. Měnová politika záporných úrokových sazeb Evropské centrální banky vede k extrémně levným hypotékám, což sice na jednu stranu zvyšuje dostupnost úvěrů, na druhou stranu to ale podporuje růst cen realit. Navíc se nově vytištěné peníze zatím neprojevují v inflaci, ale přelévají se především na realitní trh.
Nemovitosti v celé Evropské unii i v eurozóně ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o 4,2 %. Česká republika se stáhla ze svého prvenství v tempu růstu a s 8,7 % je až 6. zemí s nejvyšším nárůstem cen realit. Nejvíce rostly ceny nemovitostí v Maďarsku, kde meziročně připsaly 14 %. Naopak ve Finsku se zvýšily jen o 0,8 % a v Itálii dokonce klesly o 0,2 %.
Graf 1: Vývoj cen nemovitostí v Evropské unii a eurozóně
Ceny nemovitostí v Evropské unii
Zdroj: Eurostat
růstu cen napomáhají v mnoha zemích EU především levné peníze, které jednak stimulují poptávku z titulu dostupnějších hypoték. Tu navíc podporuje i výrazně příznivější situace na trhu práce charakterizovaná klesající nezaměstnaností na jedné straně a rostoucí zaměstnaností na straně druhé, která je patrná především v tzv. nových členských zemích Unie,“ hodnotí vývoj evropského realitního trhu Petr Dufek, analytik ČSOB.
V České republice tempo růstu cen nemovitostí postupně zpomaluje a pravděpodobně zpomalovat bude i nadále. V prvním pololetí letošního roku ještě lidé pravděpodobně čerpali hypoteční úvěry, které měli schváleny ještě z doby před účinností tvrdších pravidel nadiktovaných Českou národní bankou.
„To nakonec zpozdilo dopad zpřísněných doporučení ČNB a menší dostupnost úvěrů na nemovitostní trh a do jisté míry vysvětluje, proč si dynamika cen udržela v první polovině roku natolik vysoká tempa růstu – kromě tradičních důvodů se špatnou nabídkou nemovitostí. Nabídkové ceny však předznamenávají, že růst cen nemovitostí bude velmi pravděpodobně postupně zvolňovat,“ domnívá se Jakub Seidler, hlavní ekonom ING pro Českou republiku.
Ceny bytů v České republice ovšem zvolňovat nemusí příliš brzy. „Navzdory silnější bytové výstavbě se nejenom růst cen bytů nezbrzdil, ale ani se nezačal srovnávat nepoměr mezi cenou nového a starého bydlení. A zdá se, že se v tomto směru zatím nic moc nezmění, i když předpokládáme, že ve druhé polovině roku zmírní tempo růstu cen na zhruba 6 %. K výraznějšímu omezení růstu cen bytů tak nejspíše dojde teprve až v příštím roce,“ doplňuje Petr Dufek.
Nicméně začínají postupně zpomalovat nabídkové ceny bytů. V celé České republice jejich meziroční růst ve třetím čtvrtletí klesl na 5,2 %. V Praze zřejmě ceny již naráží na koupěschopnost poptávky a meziroční růst pražských nabídkových cen klesl dokonce na 3,3 %.
Snížení růstu cen nemovitostí bude nahrávat i postupné zpomalení světové ekonomiky, které se promítne i v České republice. K poklesu cen ovšem pravděpodobně v dohledné době nedojde…

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *