EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Developeři nemají co nabídnout, prodeje nových bytů klesají

 


 

Rekordních hodnoty prodaných nových bytů z loňského roku, kdy developeři prodali zhruba 7 tisíc bytů, jsou zatím zřejmě v nedohlednu. V prvním čtvrtletí letošního roku se v Praze prodalo o 14 procent nových bytů méně než o rok dříve, oproti poslednímu čtvrtletí 2015 pak došlo k poklesu o osm procent. Během prvních třech měsíců letošního roku se v Praze prodalo 1617 nových bytů, zatímco v prvním čtvrtletí loňského roku to bylo 1850. Developeři ale stále věří, že by letošní rok mohl být stejně silný jako ten loňský.

Stejně tak jako vloni byl i v letošním prvním čtvrtletí největší zájem o byty 2+kk, které si koupilo 37 procent zájemců. Byty s dispozicí 3+kk se na prodejích podílely 28 procenty a menší byty 1+kk 21 procenty. Rozložení poptávky odpovídá i nabídce developerů, které dominují byty 2+kk (34 procent), následují byty 3+kk (30 procent) a byty 1+kk tvoří 17 procent.  

„Nejoblíbenější městskou částí je Praha 9, kde se během prvního čtvrtletí prodalo 26 procent všech bytů. O druhé místo se s 20procentním podílem na celkových prodejích dělí Praha 10 a Praha 5,“ upřesňuje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol. Tyto městské části nabízejí také nejvíce dostupných bytů.

Developeři jsou v úzkých

Extrémně nízké ceny hypotečních úvěrů a optimistický výhled české ekonomiky se stále podepisuje na rostoucím zájmu o vlastní bydlení, kterému ale podráží nohy nedostatečná nabídka. „Kvůli legislativnímu chaosu a neúměrným průtahům s povolováním nových bytových projektů totiž vázne doplňování novými projekty. Ceníky developerů proto řídnou a vybrat v nich vhodný byt je stále těžší. Úměrně tomu roste i cena nabízených bytů, v některých případech firmy zdražují i o více než 10 procent. Poprvé od krize jsme na trhu zaregistrovali také vyloženě předražený rezidenční projekt,“ říká Evžen Korec.

Do problémů se již brzy mohou dostat zejména menší firmy, které nemají dostatečné množství připravených projektů. „Některé budou muset dočasně dokonce pozastavit prodeje,“ varuje Evžen Korec.

REKLAMA

Pokles zájmu o nové bydlení je způsoben zejména nedostatečnou nabídkou developerů. Od loňského podzimu, kdy developeři nabízeli 6400 dostupných bytů, se nabídky postupně tenčí. Ke konci roku ceníky developerů obsahovaly podle údajů společnosti Ekospol 5800 dostupných bytů a na konci letošního března to již bylo pouze 5583 volných bytů.

Podle společné statistiky společností Trigema, Skanska Reality a Central Group se zásoba dostupných bytů snížila meziročně o více než tisícovku z 6450 na 5250. „Skutečnost, že se příprava nového developerského projektu prodlužuje, není pouze problémem Prahy. Vidíme, že obdobná situace panuje také v celé řadě dalších velkých měst. Nůžky mezi počty nabízených a prodaných bytů se neustále rozevírají, což je pro budoucnost realitního trhu varovný signál,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Trigema.

Pozor na ležáky

V nabídkách se stále více nachází dlouhodobě neprodejné byty, tzv. ležáky. Důkazem jsou i statistiky společnosti Ekospol, podle nichž klesl celkový počet ležáků v nabídkách pražských developerů z 1065 v polovině loňského roku až na 973 bytů.

Lidé, kteří hledají byt v dnešní době, by si měli dát ještě větší pozor než obvykle na to, co kupují. Někteří developeři ve snaze zbavit se dlouho neprodejných bytů se chytají příležitosti. Ležáky nezlevňují, naopak je prodávají za ceny vyšší.

REKLAMA

„Developeři vymýšlí různé marketingové triky, jak takový byt zatraktivnit. Například ho na čas vyřadí z nabídky, aby ho později prezentovali jako zcela nový. Bohužel řídnoucí nabídka vhodných bytů může některé lidi přesvědčit sáhnout i po takovém, který by při dostatečné nabídce kupce hledal jen marně. To, že byt nebyl ležákem bezdůvodně, však nový majitel zjistí až později. Například hned při následující cyklické recesi, která podle mě přijde nejpozději do roku 2019. Tehdy se naplno projeví nevýhody ležáku – hlavně jeho vysoká cena neodpovídající horší kvalitě bytu či celého bytového projektu,“ upozorňuje Evžen Korec.

Jak se ale ležáků vyvarovat? Podívejte se na nabídku všech bytů v daném projektu developera, ale i na jeho ostatní projekty. Pokud zjistíte, že v projektech developera zůstávají neprodané byty i řadu měsíců po kolaudaci, zřejmě developer nezvolil správný poměr kvality a ceny. „Pokud není při dokončení hrubé stavby prodáno alespoň 70 procent bytů, dal bych od projektu ruce pryč,“ dodává Evžen Korec. Předražené byty pak budete jen velmi těžko prodávat bez ztráty.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *