EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 11. 2023

1 komentář

Ceny realit v Česku čekají na lepší úrokové sazby, může jít o nejlepší příležitost tohoto roku

 

Zatímco v létě se český realitní trh nadechoval k růstu, se začátkem podzimu to opět vypadá jinak. Do stagnace cen bytů z druhé ruky přešel nejzásadnější pražský trh, pokračují v ní i brněnské byty. Na jižní Moravě se navíc po rychlém vzedmutí snížily i průměrné ceny rodinných domů, které snižuje také nezájem o rekreační bydlení a druhé domovy.

Loading



 

Nájemní bydlení naopak roste – nejvíce tradičně v hlavním městě, v Brně zřejmě narazilo na svůj dlouhodobý strop. Vyplývá to z nových dat Kvartálního monitoru realitních cen skupiny EHS, kam patří například digitální realitní služba Bezrealitky nebo realitní kancelář Maxima.

„Jak se zdá, hlavní vlna zájemců o vlastní bydlení, kteří byli schopni financovat ho vlastními prostředky nebo s pomocí hypotéky, se vyčerpala a majitelé se nyní musí smířit s dalším ochlazením poptávky. Pro kupující je to však pozitivní zpráva – vzniká velký prostor pro další vyjednávání, a to i v Praze, která až doposud čerpala ze svého výsadního postavení. Jedná se bez přehánění o zatím největší příležitost tohoto roku, která může skončit spolu s prvním zásadnějším zmírněním úrokových sazeb,“ zmiňuje Hendrik Meyer, šéf skupiny EHS a Bezrealitky.

„Na trhu se navíc mohou objevovat nové nemovitosti. S cenou mohou jít radikálně dolů takzvané ležáky, jejichž majitelé se smířili s tím, že vysněné peníze skutečně nedostanou, ale i nemovitosti, které majitelé neudrží kvůli letošní vlně refinancování levných hypoték z roku 2018,“ doplnil Hendrik Meyer.

Pražské byty narazily na strop

Po letním oživení zařadil pražský trh neutrál a ukazuje, kde bude pravděpodobně do konce roku ležet jeho strop. Průměrná cena staršího bytu se nyní pohybuje kolem 117,5 tisíce korun – vzrostla tedy minimálně. Nemovitostí určených k prodeji přitom zásadním způsobem neubývá, jarní oživení přilákalo celou řadu kupců a situaci pravděpodobně podpořilo i letošní refinancování hypoték z roku 2018.

REKLAMA

V rámci cenové segmentace se v hodnotě nadále nejvíce propadají byty s některými z hendikepů – ve špatném technickém stavu, v neatraktivní lokalitě anebo v bytových domech s komplikovaným vlastnictvím, a tím i složitou možností investovat do jejich rozvoje. Naopak u kvalitních bytů s dobrou dispozicí a technickým řešením se dlouhodobá stagnace očekávat nedá.

„Praha bude i v době ekonomických otřesů čerpat ze své pozice, takže na pokles bych nesázel. Na druhou stranu i stagnace je sama o sobě velice dobrá zpráva a impuls, který může pomoci ve vyjednávání všem hledajícím vlastní bydlení v hlavním městě,“ zmiňuje Hendrik Meyer. „Po dlouhé době se tak mohou možnostem většího množství domácností přiblížit například i cihlové byty v širším městském centru.“

Ceny rodinných domů na území Prahy poprvé přesáhly metu 100 tisíc za metr čtvereční. V tomto případě to však souvisí především s typem nemovitostí, které se dostávaly do nabídky. Letní oživení trhu totiž přilákalo řadu majitelů, kteří se snaží svoji nemovitost prodat dlouhodobě: často se jedná o nákladné novostavby nebo rekonstrukce, které však kvůli specifickým dispozicím nebo estetice složitě hledají majitele.

Středočeská bublina? Poptávka se kvůli cenám vrátila do Prahy, ceny klesly

Třetí kvartál zároveň ukázal, jak moc středočeský trh tvoří s pražským spojené nádoby. Stagnující pražské ceny totiž srazily ty středočeské na úroveň konce roku 2022. A to jak v případě bytů, tak domů. Byt ve středočeském městě se průměrně prodával za necelých 74 tisíc korun za metr čtvereční, dům pak za 61 tisíc korun za metr čtvereční.

Středočeská nabídka přitom nepřestává být pestrá. Rekonstruované byty v centrech spádových oblastí a luxusní rodinné rezidence doplňují rozestavěné rodinné domy nebo objekty vyžadující komplexní rekonstrukci. Výrazně posílil také segment mobilheimů a lehkých dřevěných staveb.

REKLAMA

„Středočeská oblast ve zkratce krátkodobě přišla o pražskou kupní sílu, která se přesouvá zpět za hranice města. To je samozřejmě dobrá zpráva pro místní i pro ty, kteří chtějí i nadále vyměnit delší dojezdový čas do Prahy za lepší cenu nebo kvalitnější dispozici,“ myslí si Hendrik Meyer. „Z mého pohledu se navíc ve Středočeském kraji při takto velkém poklesu rodí skvělá investiční příležitost. Průměrné ceny totiž budou v závislosti na dění na metropolitním trhu opět stoupat.“

Byty v Brně a okolí stagnovaly devátý měsíc v řadě

Zajímavým způsobem se odvíjí příběh v Jihomoravském kraji. Byty zde stagnují již tři čtvrtě roku a na podzim se po prvotním vzedmutí opět propadly i ceny rodinných domů. Ty jsou nyní v tradičně domkářském kraji v podstatě na podobné úrovni jako před dvěma lety. I do Brna se však částečně přesunul pražský trend pozastavené nabídky: Řada majitelů raději svoji nemovitost přestala nabízet, než aby museli přistupovat na vyjednávání a pravděpodobné slevy při prodeji. Sehnat například kvalitní byt v Brně bude podle Meyera složitější než v minulých měsících, kdy byla nabídka naopak nadprůměrná.

„V případě rodinných domů je naopak možné dosáhnout na velice zajímavé ceny v podstatě na samotných hranicích Brna, o vzdálenějších sídlech nemluvě. Přestože počet nemovitostí v nabídce spíše klesá, například segment rozestavěných domů nebo rodinných domů kolem pěti let stáří je stále poměrně silný. V případě bytů se dobrá příležitost rodí ve spádových oblastech metropole. A ceny by nyní mohly klesat i v celé řadě dalších bývalých okresních měst, odkud se kvůli cenám poptávka ‚odleje‘ právě směrem k samotnému Brnu,“ zmiňuje Hendrik Meyer.

Nájmy rostou podle očekávání, tempo se zřejmě zvýší

V růstu pokračovaly i ceny nájemního bydlení. Nejvíce tradičně vyrostly v Praze, kde se zastavily na hodnotě 347 korun za metr čtvereční. Růst v hlavním městě se opírá nejen o nové nájemní příležitosti, které často posilují dražší segment prémiových pronájmů, ale i o pokračující přesun Pražanů do nájmů. Do jisté míry reagují i na sezonu – konec třetího kvartálu zvedá ceny díky vysoké poptávce vysokoškolských studentů.

Překvapivý je naopak pokles průměrné ceny nájemního bydlení ve Středočeském kraji. Růst nájmů se totiž zastavil i v lukrativních lokalitách poblíž páteřních železnic s dobrým spojením do hlavního města. V tomto případě může být důvodem rostoucí nabídka, domy a byty k pronájmu totiž ve středočeských městech přibývají vysokým tempem. A není možné opomenout také pomyslný ekonomický nájemní strop, který se v případě domácností hledajících nájem ve středních Čechách pohybuje kolem hranice 250 korun za metr čtvereční nájemní plochy.

Třetí kvartál v řadě již klesly ceny také v Brně a jeho metropolitním prstenci. Průměrně se zde byt na začátku podzimu pronajímal za 270 korun na metr. A to přesto, že hovoříme o druhém největším univerzitním městě. I zde je pravděpodobné, že situace souvisí s nižší ekonomickou silou domácností, které nájemní bydlení v moravské metropoli hledají a kterým jsou majitelé ochotni dělat po vlně zdražování dílčí ústupky.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Xy

    5 listopadu, 2023

    Ptát se realitního agenta nebondevelopera na jeho názor ohledně ceny realit je jako ptát se kapra na jeho názor ohledně vypouštění rybníka. Co čekáte ze vám řeknou ?

    Snizite sazby a co – o půl procenta o 0,6% ?? Už vidím jak se všichni do hypoték pohrnou. Vubec by mne nepřekvapilo kdyby úrokové sazby byly vysoko klidně celou dekadu.

    Oproti dřívějšku se mimojine změnilo nekolik věci:

    – reálné každa domacnost schudnula kvůli inflaci. Reálné ma domacnost o 10, 15 tisíc méně než před inflaci. Méně penez v oběhu = méně žadatelů o hypo.

    – stagnujeme. Češi se nedívaji do budoucnosti příliš pozitivně.

    – hrozí krachy na burze a nezamestnanost. Chapu ze si to někteří nedovedou představit.

    – stát lidem bere různe příspěvky, dotace a zvyšuje daně. Pro představu po zrušení skolkovneho ma domacnost se dvěma dětmi hned o 32000 ročně méně. To nepočítám další balíčky které nejspíš přijdou. Ty peníze někde budou chybět.

    – ceny nemovitosti jsou nastaveny tak ze nebudou dostupné nikdy. Přesněji řečeno – nereflektuje to realitu – prodávající stále žijí v bludu minulých let, ale za ty ceny uz nejsou schopni nemovitost střelit.

    – celkove ceny energii se zvýšili, náklady za další nemovitost si někteří rozmysli.

    – jsou i výjimky, ale lide co mají smysluplné úspory obvykle nejsou idioti a radeji vyčkávají.

    – lákavé jsou i nemovitosti v zahraničí. Sám jsem uvažoval chalupu v Čechách ale nakonec zvitezil apartman ve Španělsku. Pro jiné zase v Chorvatsku či levnem Polsku – konkrétně Polsko je za mne Ok – blízko, všechno nové, nízké náklady. Kdepak, Česko už není pro Čechy nikterak lákavé.

    Doba se změnila a hypotekove eldorado se už nevrátí.

    Odpovědět