EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Milan Vodička

10. 06. 2021

1 komentář

Češi mají majetek v nemovitostech, 6 % jako investici

 

Foto: Shutterstock
Podle aktuálního průzkumu společnosti EMA data odhaduje třetina Čechů hodnotu svého majetku na 1 až 5 milionů korun. Dvě třetiny populace přitom kromě úspor vlastní také nemovitost, každý dvacátý ji používá jako investici. Nejvýhodnější jsou podle analýzy společnosti Lusq takové investice v regionech, konkrétně v Ústeckém kraji.

Loading



 


Úspory českých domácností podle ČSÚ za poslední rok v důsledku pandemie vzrostly o více než 18 %. „Spotřeba domácností byla různými omezeními, povinnými home-office režimy i uzavřenými prodejnami velmi limitována. Bylo naprosto očekávatelné, že se prostředky Čechů díky této zadržené spotřebě ve velké míře přelijí do úspor,“ uvádí Petr Zámečník, analytik EMA data. Nejčastěji (v 36 %) tak nyní Češi podle aktuálních čísel společnosti EMA data disponují majetkem do výše 100 000 Kč a v rozmezí od 1 do 5 milionu Kč (30 %). V této částce přitom Češi nemají jen úspory a investice, významný podíl tvoří i nemovitosti. Ty vlastní podle EMA data 68 % populace.

Zdroj: EMA data

Nemovitosti Češi kupují pro vlastní bydlení i na investici

Češi nejčastěji v 54 % vlastní nemovitost, ve které zároveň bydlí. „Není překvapením, že nemovitosti vlastní především starší a vzdělanější populace. Má vyšší příjmy, a měla také více času si naspořit potřebné prostředky, ať již pro přímou koupi nebo jako základ pro hypotéku,“ upřesňuje Petr Zámečník.
Za poslední rok vzrostl také zájem o rekreační nemovitosti, které aktuálně vlastní 8 % Čechů. „Situace na trhu nemovitostí nahrávala koupi – vyšší úspory, extrémně nízké úrokové sazby a také zvýšený zájem o to, jak bydlíme, to vše se na nemovitostním trhu podepsalo. Kromě nemovitostí pro vlastní užívání také Češi začali objevovat nemovitosti jako investice,“ doplňuje Martin Viktora, jednatel EMA data. Podle průzkumu nyní za tímto účelem nemovitost vlastní 6 % respondentů.

Zdroj: EMA data

Byt na investici se nejvíce vyplatí v Ústeckém kraji

V investičních nemovitostech mají prostředky vložené dvě pětiny (41 %) domácností s hodnotou majetku přesahující 10 milionů Kč a Pražané. „Vlastnit investiční nemovitost v Praze se ještě před dvěma lety jevilo jako výhra v loterii – ceny nemovitostí stále rostly a do Prahy proudily za památkami davy cizinců. Nedávné události ale ukázaly, že sázet jen na turismus není všespásné a taková investice se tak může vracet roky, pokud vůbec,“ vysvětluje Miloslav Lafek, CEO Lusq. Nemovitostní trh v Praze utrpěl pandemií zejména v oblasti nájmů, kdy se uvolnily byty dříve používané pro krátkodobé pobyty, a snížily tak ceny nájemného.
Místní trh je navíc dle odborníků dlouhodobě nadhodnocený až o 25 %. „Investice do pražských bytů v současné době nedává pro běžného člověka úplně smysl. A to i přes to, že vložit peníze takříkajíc do cihly je jinak velmi efektivní, zejména pokud slouží k dlouhodobému bydlení,“ říká Miloslav Lafek.
Z analýzy, kterou v květnu provedla společnost Lusq, vyplynulo, že nejvýhodnější jsou investice v Ústeckém kraji. Aktuálně zde metr čtvereční bytu v osobním vlastnictví stojí 26 866 Kč, přičemž republikový průměr je 57 075 Kč. „I když se Ústecký kraj nezdá jako ideální místo pro investici do nemovitostí, je třeba si uvědomit širší kontext. Ústecký kraj má robustní revitalizační plány, plánuje obnovit jak urbanizované oblasti, tak zelené plochy. Ceny do budoucna budou zcela jistě stoupat, což už ostatně v meziročním srovnání pozorujeme,“ uzavírá  Miloslav Lafek. Cena nemovitostí zde meziročně stoupla o 25,6 %.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Ivan Mikoláš

    14 června, 2021

    Dobrý den,
    data společnosti EMA mi připadají dosti nevěrohodná. Jen v Praze je přes půl milionu domácností, což je přes 20% z celkového počtu cca 2,3 milionu domácností v ČR. Vezmeme-li v úvahu jen počet rodinných domů a bytů a jejich aktuální cenu (pomineme vlastnictví firem, statků, lesů, akcií, komodit,….) není v zásadě možné, aby jen 4,7% rodin mělo majetek nad 10 milionů.

    Odpovědět